skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Liempde 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 25 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 26 oktober 1942 maakte om 21.30 uur een Duitse bommenwerper, een Dornier Do 217 E-4 (werknummer 5488) van II/KG 2, afkomstig van vliegveld Eindhoven, een noodlanding bij Hezelaarsbroek, vlakbij de 'Gerritshoeve' ten oostzuidoosten van Liempde. Het toestel werd daarbij voor 45% vernield, maar de bemanning overleefde de crash.

Op 23 maart 1944 kwam aan de Hezelaarsestraat, achter het huis van de familie Van de Pas om 13.45 uur een Duitse jager van het type Focke Wulf FW-109A6 (werknummer 550575) neer, gevlogen door Uffz. Dieter Menz (23). De piloot verloor hierbij het leven. Hij ligt begraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn in Venray, graf AA-3-73. Het wrak van zijn vliegtuig zou in de jaren '50 geborgen zijn, maar het gemeentearchief van Liempde bevat daarover verder geen enkele informatie.

Op 17 oktober 1944 stortte rond 14.30 uur een Amerikaanse bommenwerper, een B-17G van het 34BG/7BS (registratienummer 43-38188), neer op zo’n 800 meter ten zuiden van Liempde langs de Meulekesweg. De piloot van het ongelukkige toestel was 2nd Lt. J.A. Heiby.

Een groot deel van de bevolking was op dat moment al geëvacueerd vanwege de oorlogshandelingen. In 1990 zouden resten van het vliegtuig gevonden zijn. De bemanning zou het toestel tijdig hebben verlaten en het vliegtuig is dus geheel onbemand neergestort.

Sinds 2012 weten we iets meer: niet de hele bemanning heeft het overleefd. Piloot 2nd Lt. J.A. Heiby overleed op 8 oktober aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven in de USA. Maar co-piloot 2nd Lt. W.J. Krebaum, navigator 2nd Lt. M.K. Geist, bommenrichter 2nd Lt. A.R. Kubly, boordwerktuigkundige Sgt. L.E. West, radiotelegrafist Sgt. W.M. Moore Jr., en de boordschutters Sgt. W.R. Riley en Sgt. E.F. Coates overleefden het inderdaad. Boordschutter Sgt. H.M. Betterton Jr.daarentegen kwam om het leven. Ook zijn lichaam is gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.

De bommenwerper was al door luchtafweergeschut geraakt tijdens de bomb run, maar heeft het uiteindelijk dus tot in Noord-Brabant weten te halen, voordsat hij neerstortte.

Wellicht zijn er in Liempde mensen die er nog meer van weten!

Reacties (11)

mark zei op 12 juni 2012 om 16:21
volgens mij is dit vliegtuig neergestort aan de meulekesweg in liempde
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 13 juni 2012 om 10:53
Bedankt voor je reactie, Mark. Weet je dit uit overlevering? Is er bijvoorbeeld thuis vroeger over gepraat? We zijn heel benieuwd of je nog meer weet te vertellen!
Cor van Alphen zei op 16 augustus 2012 om 15:24
Ik weet nog dat een vliegtuig brandend meer storte, het is het was op een middag. Het vliegtuig is neer gestort in een weiland aan de Boxtelseweg. De plaats is nu rechts van de Boxtelseweg op de plek waar nu de A2 ligt. We zijn toen als kind wel eens op die plek tussen de brokstukken aan het zoeken geweest, daar hebben we toen wat gevonden dat afkomstig was van de bemanning, we hebben dat laten zien aan een leerbaar van de lagere school en bevestigde dat ook. Ik dacht dat het een horloge was, maar weet het niet zeker meer.
Ad zei op 6 oktober 2012 om 06:47
Hallo Cor,

Ik ben al mijzelf jarenlang aan het afvragen waar precies dat vliegtuig neergestort was. Zou jij die plaats nu nog aan kunnen wijzen??

Cor van Alphen zei op 10 oktober 2012 om 12:00
reaktie: Als ik op de Boxtelseweg zou staan, kan ik de plaats nog wel aanwijzen.
Cor.
Cor van Alphen zei op 12 december 2012 om 19:17
Ik kan het aanwijzen als U wilt, maak even een afspraak met me.
( alleen op Maandag,Woensdag of Vrijdag na de middag,
de andere dagen ben ik medisch niet beschikbaar)
Thijs Hellings zei op 4 februari 2013 om 16:53
Het klopt dat de B-17 crashte aan de Meulekensweg. Kleine resten daarvan werden gevonden in 1990.
De reden voor de moeilijke identificatie was dat de bemanning er al eerder uitgesprongen was, en het toestel onbemand neerkwam. Terwijl ze aan de parachutes hingen werden de bemanningsleden door de Duitsers beschoten vanaf de grond.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 6 februari 2013 om 14:34
@Thijs: hartelijk dank voor die extra informatie en voor de link naar je website, die ik inm iddels in de tekst heb aangebracht. Mooi, al dat extra's!
Larske zei op 25 juni 2014 om 22:38
Hallo, ik ben Lars, en mijn vader is boer, die heeft het weiland waar het vliegtuig is neergestort, wij wonen ook aan de weg, een paar jaar geleden vonden wij nog elke zomer, als we het gras gingen maaien, nog wel een wat moeren, heel oud waren die, mijn vader zij dan altijd, dat is van een vliegtuig die hoer is neergestort in de wo2, ook weet ik dat in ons huis Duitsers hebben gezeten maar of dat ook op de dag van neerstorten was weet ik niet.
Marilou zei op 26 juni 2014 om 15:34
Dag Lars, bedankt voor je reactie. Hebben jullie destijds die oude moeren nog bewaard of was het destijds helemaal niet zo bijzonder? Vertelde je vader vaak over de oorlog?
Thijs zei op 30 augustus 2014 om 18:17
Dag Larske, zou je met mij contact kunnen opnemen, ik zou graag willen weten waar dit weiland ligt voor de kaart die ik maak van vliegtuigcrashes.
Thijs_Hellings@hotmail.com

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!