skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Neergestorte vliegtuigen in Westerhoven 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 14 november 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 22 juni 1944 stortte er in Westerhoven een Avro Lancaster III-bommenwerper van het 83 Squadron neer. Dit squadron fungeerde als zogenaamde “pathfinders”, wat wil zeggen dat ze vóór de eigenlijke bombardementsaanval uitvlogen om het doel te markeren. De Lancaster ND551 was om 23.18 opgestegen van zijn basis in Coningsby, maar werd onderschept door een nachtjager en neergeschoten. Het vliegtuig explodeerde waarbij de piloot, F/Lt Ronald Arthur Walker (21), weggeslingerd werd. Hij zou als enige de crash overleven. Enkele weken wist hij uit handen van de Duitsers te blijven, maar op 9 juli 1944 werd hij in Tilburg door de Gestapo na een overval doodgeschoten. Hij heeft geen bekend graf, maar zijn naam staat vermeld op het Runnymede Memorial.

De overige bemanningsleden overleefden de explosie van het toestel dus niet. Dat waren boordwerktuigkundige F/Sgt. Harold Edward Houldsworth (20); navigator F/Lt. Norman James Cornell; bommenrichter F/Lt. John Hall Wells (21); radiotelegrafist en boordschutter F/Sgt. Reginald Charles Bailey (22); boordschutter F/Sgt. Charles Robert Taylor (20); boordschutter W/O David Richard Kelly. Zij liggen begraven in Woensel (graven KK 77-81 en KK 92 (Houldsworth).

Het zijn zes van de 94 vliegeniers die in deze nacht van 21 op 22 juni 1944 over heel Noord-Brabant verspreid, gestorven zijn.

Mochten er nog mensen zijn in Westerhoven die meer weten van deze of andere crashes en die kennis met ons willen delen, dan zijn zij hierbij van harte uitgenodigd.

Reacties (4)

Hein van Valenberg zei op 2 februari 2014 om 21:53
Mijn vader heeft veel verteld over de oorlog in Westerhoven maar nooit iets over een neergestort vliegtuig. Ook niet tijdens Market Garden toen de Engelsen over de Luikerweg trokken
Mijn moeder woonde toen langs de Luikerweg (bij de Stenen Brug)
In de bossen tussen de huidige Kempervennen en de Stenen Brug heeft het heel lang geduurd voor een Duits stuk afweergeschut was uitgeschakeld maar ik weet niet of dit geschut een Engels vliegtuig neer heeft kunnen halen.

Met vr groet

Hein Van Valenberg
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 4 februari 2014 om 11:00
@Hein: Dank voor deze informatie. Mogelijk zijn er meer mensen die hierover meer duidelijkheid kunnen geven?
Bart zei op 4 mei 2019 om 11:42
De heer Biemans van de Heemkundekring heeft hierover een artikel geschreven en die is verschenen in een van hun uitgaven. Volgens mij is er ook een boek verschenen over de luchtoorlog boven Riethove/Westerhoven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2019 om 18:16
Dank voor je berichtje, Bart. Dat moet dan vast Johan Biemans zijn, lijkt me? Heb je toevallig een titel van het boek? Dan kunnen we dat hierbij vermelden.

Alvast dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.