skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Nonnen in de bieb

Zien we het nu goed? Twee nonnen in de bibliotheek? Jazeker, maar dit is ook niet zomaar een bieb. Aan de glas-in-lood raampjes te zien gaat het hier om de kinderkapel achter het Karmelietenklooster in Boxmeer, waar in 1959 een leeszaal van de rooms-katholieke bibliotheek was gevestigd.

De twee nonnen waren zeker niet de enigen die op zoek waren naar christelijke lectuur, zo blijkt uit de foto. Misschien zat jij hier zelf wel uren met je neus in de boeken!

Welke interessante boeken en tijdschriften waren in trek rond de jaren vijftig en zestig? Wie zijn de dames die hier enthousiast de boekenkasten induiken? Wat zijn jouw herinneringen bij het zien van deze foto? 

Reacties (5)

Rini de Groot. zei op 29 maart 2015 om 22:58
Hoy Lisette.
De foto gelijkt op een bieb van een nonnen klooster.
Het begon in de 6e klas dat ik een boek uit de schoolbieb meenam en ongeveer zo,n 3 boeken geleend, waarvan Gluck auf kompeltje, van Willem Capel.
De boeken waren gekaft, de omslag bevatte toch alleen de titel en schrijver.
Thuis lazen we de Katholieke Illustratie.
Ik vermoed dat er in de Bieb een strenge selectie,s was, van de IDIL (Informatie Dienst Inzake Lectuur) zoals in de winkelverkoop.
Vanaf mijn dertigste bezocht ik regelmatig de Bieb, mijn boeken waren altijd wetenschappelijk en avontuur.
Mijn vrouw las veel in haar jeugdjaren, zij was een echte boekenneus en las jongens en meisjes boeken.
Zoals: Puk en Muk, Arendsoog, Karl May, De Kleine Bloedgetuige, De Kleine Prins, Heidi, De Held van Lutjebroek.
Helena zei op 30 maart 2015 om 00:54
Zo te zien op de foto staan er niet zo heel veel boeken in de rekken. Allemaal uitgeleend? Of was dit soms het begin van een nieuwe bibliotheek met een klein budget?

Welke interessante boeken in trek waren in die jaren? Kan alleen spreken voor mezelf als jong meisje in die jaren. Dat waren o.a. de boeken van Moeder Everma: De Doopkaars, Vogeltje, Vogeltje blijft zingen. Helemaal geschreven in de stijl van het rijke-roomse-leven... erder min of meer opklimmend in leeftijd: inderdaad Puk en Muk, De Zandmannetjes (deze series lazen we in de klas), de Kabouter Wipneus series (sprak me niet zo aan). Verder idd. ook Heidi, Tijl Uijlenspiegel, Pim Pandour series (spannend!), De kleine Prins (werd later op middelbare school overigens verplicht in het Frans), Alleen op de Wereld, Jaapje zoekt de Kerstengel..titels welke me zo te binnen springen. Soms las ik de stripverhalen zoals Sjors en Sjimmie, Kuifje, maar liever las ik 'echte' boeken. Dan had je de boeken van Sandor Kis welke me aanspraken toen ik ca. 8-10 jaar was: de Mariska de Circusprinses en andere Mariska boeken uit deze serie [ ze staan nog in mijn boekenkast:) en een kleindochter probeert wel eens wat hierin te neuzen en naar de paar tekeningen te kijken die erin staan; heb haar nl. in grote lijnen het verhaal verteld wat mij zo aansprak toen ik haar leeftijd had]. Ik verslond boeken en was dikwijls te vinden in de bibliotheek bij de paters Capucijnen, ofwel in de dependance in een sigarenwinkel...'omdat ik alles alweer uit had'. Verschillende van deze titels heb ik -tig keren gelezen. Als tijdschriften zag je bij ons thuis - de kerk en missie steunend- het St Jansklokje, de Antoniusbode (Zusters van Asten), nog een blad van de paters SVD (Deurne). Voor de jeugd was er idd. de Engelbewaarder en later kwam dan Taptoe. Meen dat je via een van die jeugdtijdschriften (Engelbewaarder?) in de jaren vijftig nog een promotie van Esperanto zag..zoiets staat me bij en dat er gestimuleerd werd om een correspondentievriend/in te zoeken waarmee je dan deze taal kon oefenen.. Mijn herinnering hiernaan is te vaag...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 31 maart 2015 om 11:49
Bedankt Rini en Helena voor jullie uitgebreide reactie en wat leuk om te lezen dat jullie je nog een hoop boeken en tijdschriften kunnen herinneren! Het gaat hier waarschijnlijk om de kinderkapel van het klooster in Boxmeer.

Op een andere foto van deze kapel wordt namelijk naar de bibliotheek verwezen, die rond 1959 werd 'geopend' (vandaar waarschijnlijk de schrale verzameling boeken in de rekken). Kijk maar eens goed naar de raampjes op de foto, die komen precies overeen met de ramen in bovenstaande 'nonnenfoto'!

Dit is de link naar de foto van de kapel: http://www.bhic.nl/memorix/images/image?serviceUrl=%2Fbeeldbank%2Findeling%2Fdetail%3Ftemplate%3Dxhtml%26apikey%3D0ea60280-55ad-11e2-bcfd-0800200c9a66%26q_searchfield%3Dkinderkapel%26zoeken%3DZoeken%26memorixbeeldsearch%3Djup
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 juli 2016 om 13:00
Wij hadden en kenden in mijn jeugd geen bibliotheek die kwam in ons dorp (Boekel) pas in de zeventiger jaren. Wel kregen we met verjaardag of Sint-Nicolaas leesboekjes als "Wipneus & Pim" en "Puk & Muk" maar ook "Dik Trom", "Arendsoog" en "De laatste der Mohikanen". Tijl Uijlenspiegel lazen we op school.
Wat stripverhalen betreft kregen we via school in de eerste en tweede klas de Okki en de daarop volgende de Taptoe. Hierin stond twee-wekelijks (?) een grote foto; dat kon zijn van Anneke Grönloh tot Pipo en van Paus Pius tot The Blue Diamonds maar dit is meer voor de "Schoolbank"-site.
Van de stripboeken herinner ik me nog "De Rode Ridder', Kuifje en Karl May's "Winnetou de man van de prairie" met avonturen van Winnetou &Old Shatterhand.
Via de "Tina" bestelden we een stripboek van "Jane Bond". Dan had je ook nog de boeken "Plezier met Sjors" waarin allerlei stripverhalen die ook in de Sjorsbladen stonden voorkwamen, zoals; Kapitein Condor, Mug & Mik, Wimpies Dagboek, De man van Staal, etcetera, maar ook echte gebeurtenissen uit het verleden in stripverhaal zoals 'Çharles Lindbergh vliegt over de oceaan' en 'Vlucht naar de Vrijheid' over de Franse revolutie eind 18de eeuw. Verder stonden in dat boek ook korte leesverhalen en 'Maak-zelf-platen, puzzles en kwisjes. Interessante tijd.
Norah zei op 29 juli 2016 om 14:37
Stripboeken werden vroeger afgeraden. In de bieb kwam je die ook niet tegen. Maar dit is voor mij ook allemaal herkenbaar.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen