skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

“Noodstop” in Berghem

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 29 februari 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Jarenlang had Berghem een station aan de spoorlijn tussen Oss en Nijmegen, niet ver van de spoorwegovergang in de weg naar De Koolwijk en Herpen, maar die tijd ligt al bijna ’n heel mensenleven achter ons. Toch zijn er bij Berghem af en toe nog wel treinen gestopt, maar doorgaans was dat eigenlijk niet de bedoeling. Neem nou de aanrijding die 5 november 1959 plaatsvond bij de overweg in de Zevenbergseweg.

NS-locomotief nummer 2495 bleef niet meer overeind en dat gold ook voor een aantal goederenwagons die erachter hingen. Het was een enorme ravage, waar veel Berghemnaars naar zijn gaan kijken.

Wie herinnert zich die dag en kan ons een ooggetuigenverslag geven? Wat was de oorzaak en waren er dorpsgenoten bij betrokken?

Deel je informatie met ons via onderstaande reageerlink.

We zijn benieuwd! 

Reacties (12)

Jo van der Sloot zei op 6 maart 2012 om 09:25
Ik heb hier ook foto's van. De overweg lag te hoog, waardoor de oplegger vast kwam te zitten op de overweg. Tot bij de boer van Deutenkom lag het staal op het erf. Het was een gaos. Daarna zijn op vele overwegen in Nederland een bord bij de spoorovergang geplaatst met een oplegger er op dat deze gevaar liep vast te komen zitten bij het oversteken. Ook is de overgang aangepast.

Hoe het met de machinist is afgelopen weet ik niet. Maar er waren geen slachtoffers bij betrokken.Wij woonden op Zevenbergseweg 6. Nog geen 70 meter van de overgang.

<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/berghem/berghem,%20ongeluk.jpg" alt="tekst voor tooltip" width="400" height="303" border="0" />

<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/berghem/berghem,%20ongeluk2.jpg" alt="tekst voor tooltip" width="350" height="315" border="0" />
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 maart 2012 om 11:33
Mooi, @Jo, jouw aanvulling op hetgeen wij wisten! En de waarschuwingsborden met de oplegger erop bij overwegen heb ik vaak gezien, maar een relatie met dit specifieke ongeval was mij niet bekend.
Henk van den Berg zei op 8 maart 2012 om 10:13
Destijds stond mijn ouderlijk huis in de buurt. Mijn vader werkte bij Zwanenberg. Als er iets speciaals te doen was, nam hij mij vaak mee er naar toe. Toen het treinongeluk gebeurde, was ik zes jaar. Bij het zien van de foto in De Sleutel herkende ik de situatie meteen. Niet alleen door de trein, maar ook door de betonnen paaltjes met draad en gaas. Ik weet nog dat er aan de zuidkant van het spoor een fietspad liep. Daarover kwamen we dichtbij het ongeluk. In mijn herinnering was het een enorme ravage waarbij er minstens een goederenwagon met de wielen omhoog lag. Nu heb ik de ervaring dat je als kind de dingen vaak veel groter zag dan wanneer je die als volwassene terugzag. Maar het blijft een onuitwisbaar indrukwekkend beeld. Ook in die jaren en in dezelfde omgeving herinner ik mij een grote brand bij lingeriefabriek De Zwaluw, waar ik ook met mijn vader ging kijken. Misschien ook bekend bij het BHIC.
W.van Orsouw zei op 8 maart 2012 om 10:54
ja inderdaad dit kan ik me nog goed herinneren. Ik ben op dat tijdstip wezen kijken. Maar volgens mij heeft een van de wagons ook nog het huis geraakt wat toen op de hoek stond. Ik weet dit omdat ik negen dagen daarna getrouwd ben (op de 14 de).
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 8 maart 2012 om 11:22
@W.van Orsouw, kan me voorstellen dat zowel je trouwdag als dit ongeluk in je geheugen is gegrift. En misschien kunnen andere ooggetuigen bevestigen dat er ook 'n huis werd geraakt door één van de ontspoorde wagons.

@Henk, het was inderdaad 'n enorme ravage en eigenlijk best 'n wonder dat er blijkbaar niemand bij omgekomen is. Van lingeriefabriek De Zwaluw weten we hier helaas niets, maar als je daar meer over kunt vertellen, dan graag!

Jullie allebei dank voor jullie bijdrage!
Jeroen Arts zei op 8 maart 2012 om 22:14
Bij het zien van deze foto herinner ik me een treinongeluk bij Geffen, waarbij de gele trein deels op het spoor en deels dwars over de naastgelegen straat lag. Zelf heb ik dat niet in het echt gezien, maar op een foto in de Regio Oss. Volgens mij ergens in de jaren '90.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 9 maart 2012 om 10:53
@Jeroen, dit soort beelden houd je je leven lang bij je. Mochten er Geffenaren zijn die zich dit treinongeluk herinneren, dan zijn zij bij deze uitgenodigd om jouw verhaal aan te vullen. Bedankt!
Joop van den Berg, Berghem (telefonisch) zei op 9 maart 2012 om 11:09
Ben nu 82 en was destijds wachtmeester bij de rijkspolitie in Berghem. Wij woonden op 100 meter van het spoor. Ik meen dat het op een vrijdagavond was, toen ik net thuis was gekomen van een wedstrijd van Feijenoord. Rond middernacht hoorde ik een klap en een hels kabaal vanuit de richting van de overweg. Kleedde me aan en spoedde me richting spoor. Daar bleek een dieplader zich te hebben vastgereden op de overweg, die op een verhoogd talud lag. In die tijd stonden bij dit soort overwegen nog niet de borden die we tegenwoordig kennen. Ze verschenen wel korte tijd na dit ongeval.

De chauffeur van de dieplader was uitgestapt en toen hij vanuit de richting Oss een goederentrein zag aankomen, was hij die tegemoetgelopen om hem te laten stoppen. Maar ja, het was donker en bovendien maakt de spoorlijn daar een lichte bocht, dus dat haalde niets uit.

Volgens mij werd de trein getrokken door 2 diesellocs. In 'n aantal wagons was glaswerk geladen, vandaar dus ook het enorme kabaal tijdens de aanrijding. Enkele wagons stonden na de klap rechtop.
De machinist kwam ongedeerd uit zijn cabine. De inmiddels ook toegesnelde huisarts van Berghem hoefde dus niet in actie te komen. Er was verder niemand met letsel. En er zijn geen dichtbij het spoor gesitueerde huizen geraakt door de trein.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 9 maart 2012 om 11:13
@Joop, bedankt voor dit ooggetuigenverslag! Toen je het verhaal deed, zag ik het gebeuren zo voor me. En dat terwijl het zich meer dan een halve eeuw geleden afspeelde.
Theo Hoeks zei op 11 maart 2012 om 11:41
Ook wij woonden op &quot;unnen balscheut&quot; van de spoorwegovergang. Maar ik neem aan dat iedereen in het dorp in die dagen naar het ongeluk is komen kijken. Het is mooi om te lezen dat vaak dezelfde beelden zijn blijven hangen; chaos en het (latere) waarschuwingsbord.
Ik was nog maar 5 jaar en net als voor @Henk leek alles enorm groot. Zo zie ik nog voor me dat voor het afvoeren van een van de wielen van 'n wagon een zware kraan en een hele vrachtwagen nodig was.
De locomotief heeft nog een aantal dagen op de misse van Jan van Deutekom (alias Jan de Mus) gelegen, voordat deze via het gerepareerde spoor kon worden afgevoerd.
Cor Keijzers zei op 27 februari 2016 om 14:15
Ik kan het mij nog goed herinneren ik kwam er 4 daags langs om naar de ambachtschool in Oss te gaan en ben verschillende keren te laat op school geweest omdat kijken ook belangrijk was. De krant stond vol met ingezonden stukken van Jan de Mus wat volgens hem waren de kippen van de leg een koe had verworpen en de gevel van zijn huis was gescheurd en dat allemaal door dat spoor ongeluk, hij wilde vergoeding voor de geleden schade.
ook had hij zijn tractor zo gezet dat niemand op de misse kon komen, die loc lag bij hem op het erf en heeft er zeker 3 weken gelegen. bij de krant moeten die foto´s en artikelen nog zijn. Het was inderdaad een enorme ravage.
er waren 2 kranen die op het spoor reden een uit de richting Oss en de ander uit de richting Ravenstein om de boel op te ruimen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2016 om 10:56
Het aanrijding heeft veel indruk gemaakt, dat merken we wel aan de reacties. En begrijpelijk want zoiets gebeurt (gelukkig!) maar zelden! We hebben overigens nog meer foto's van het ongeval, klik maar eens op de link hier:

http://www.bhic.nl/memorix/images/search?serviceUrl=%2Fbeeldbank%3Fpid%3D20%26q_searchfield%3Dberghem%2Bspoorwegongeluk%26zoeken%3DZoeken%26form%3Ddefault%26option%3Dcom_memorixbeeld%26Itemid%3D101%26view%3Dsearch%26layout%3Dresult%26rm%3Dgrid%26memorixbeeldsearch%3Djup%26apikey%3D0ea60280-55ad-11e2-bcfd-0800200c9a66%26template%3Dxhtml

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.