skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Ode aan de Brabander: Martien de kapper

In 'Ode aan de Brabander' maken we tijd voor alle gewone mensen die Brabant hebben gemaakt tot wat het nu is. In deze aflevering kijken we naar Martinus van Ganzewinkel, in Zeeland beter bekend als Martien de kapper, die per toeval belandt in een Amerikaans boek over de Tweede Wereldoorlog.

Vlnr kapper Martien van Ganzewinkel; zoon van de veldwachter Tjeu van Bergen; Maria van Ganzewinkel-van der Logt. De wieg van Martien staat in Gemert; daar wordt hij in 1912 geboren, als zoon van tramarbeider Johannes van Ganzewinkel en Henrica Jonkers, in een gezin van acht kinderen. Zijn oudere broer Petrus Adrianus (Piet) zal – zoals in veel Brabantse gezinnen dat gebeurt - later priester worden en naar Amerika vertrekken. Voor Martien wacht een andere carrière; die van kapper.

huwelijksfoto van Martien en Marietje, uit de collectie Willem Keeris
Met de boot uit Amerika

Martien gaat aan de slag in de kapperszaak aan de Kerkstraat in Zeeland. Daar ontmoet hij Maria Theodora van de broer Piet, priester in Virginia, komt over voor de bruiloftLogt die als hulp in de zaak werkt. De twee krijgen verkering en op 31 juli 1936 gaan Martien en Marietje trouwen. De ouders van Martien maken dat niet meer mee, die zijn dan al geruime tijd overleden. Maar er is wel een àndere bijzondere gast op de bruiloft aanwezig: broer Piet die helemaal overkomt uit de Verenigde Staten. In oktober 1936 gaat hij weer terug met de boot van Rotterdam naar New York, de SS Statendam.

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, gaat het werk in de kapperszaak gewoon door – zoals met zoveel dingen in het dagelijks leven. Maar in het najaar van 1944 zit er een bijzondere klant op de stoel van Martien. Het is de Amerikaanse soldaat Ed Shames, die zijn kappersbezoek beschrijft in zijn boek “Airborne, the combat story of Ed Shames of Easy Company”. Het is namelijk Martien die ze meldt dat - volgens hem - de Duitsers weg zijn. Ed Shames maakt van de gelegenheid gebruik en neemt onmiddellijk plaats op de stoel van Martien voor een knip- en scheerbeurt, terwijl zijn kameraden buiten wachten. Al pratende komen de twee mannen erachter dat broer Piet (de priester) in hetzelfde dorp wordt als de zus van soldaat Ed: Portsmouth, Virginia.

Na 70 jaar betalen

Betalen doet hij op dat moment niet – hij denkt op het laatste moment dat het tóch niet pluis is en vertrekt overhaast - maar hij vergeet zijn openstaande rekening niet: bijna 70 jaar, in mei 2013, na de bevrijding komt hij terug. Inmiddels is de kapperszaak overgegaan van Martien naar zoon Henk naar kleindochter Peggy. Zij runt de zaak samen met haar man, op hetzelfde adres als haar opa dat heeft gedaan. Peggy knipt Shames, net zoals opa Martien, het in 1944 heeft gedaan en dit keer vereffent de Amerikaan zijn rekening wel. Martien krijgt deze bijzondere gebeurtenis niet meer mee; hij overlijdt in 1978, zijn vrouw Marietje in 1986.

 Middenstandsvereniging uit Zeeland uitstapje naar Schiphol, met rechts Marietje en Martien

Een uitstapje van de middenstandsvereniging uit Zeeland naar Schiphol, met rechts Marietje en Martien 

De bovenstaande foto's komen uit de beeldcollectie van Willem Keeris uit Zeeland

Reacties (4)

Willem Keeris zei op 18 december 2017 om 14:39
Ian Gardner, de schrijver van 'AIRBORNE, the combat story of Ed Shames', heeft al in 2012, in zijn boek 'Deliver us from Darkness', beschreven dat Ed Shames bij Martien de kapper in Zeeland terecht kwam.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 december 2017 om 10:55
Bedankt voor de aanvulling, Willem. Wat een prachtig verhaal om te lezen! Ken jij toevallig mensen uit Zeeland die over het bezoek van Ed Shames kunnen vertellen?
nina zei op 4 juni 2018 om 16:19
t,is best wel cool jou verhaal en ik vind het echt een heel leuk verhaal maar hoe kom je op het idee maar ik weet het dus gewoon echt niet dus kun je me het even uit leggen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 10:03
Hallo Nina, het idee is om stil te staan bij het leven van gewone mensen. Het verhaal begint meestal aan de hand van een mooie foto (in dit geval de trouwfoto van Martien en zijn vrouw). Pas later werd duidelijk welke bijzondere geschiedenis achter hem schuilging.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen