skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Ontucht met Duitse SS-ers en militairen in oorlogstijd

Ieder nieuw jaar kun je meer archieven inzien. Intrigerende, bijzondere of schrikwekkende archiefstukken die - om diverse redenen – heel veel jaren níet mochten worden gelezen. Zoals dit proces-verbaal uit Vught over de ontucht van NSB-vrouwen met Duitse SS militairen en militairen van de Nederlandse Landstorm. Ook een oud-burgemeestersvrouw behoorde tot hen.

In één van de omslagen met processen-verbaal van misdrijven van 1943 van de gemeentepolitie van Vught, vinden we een heel markant verslag over ontucht van NSB vrouwen met Duitse SS militairen en militairen van de Nederlandse Landstorm. Een vervolg op Oh NSB je hebt je land verraden.. over pesterijen tegen N.S.B.-leden in Vught (linken) 

Spil van dit alles was de echtgenote van oud-burgemeester A.P. Scheltus van Sint-Michielsgestel, Annie Mathon, die gescheiden van haar man met haar zoons in de Taalstraat 21 in Vught woonde. Zij maakte er geen geheim van dat zij NSB-lid was. Zij verhuurde kamers aan SS-ers en landstormmilitairen en andere pensiongasten. Haar woning werd ook heel vaak door andere militairen die daar geen kamers hadden gehuurd, bezocht. Mevrouw Scheltus-Mathon en een dienstbode stonden op ‘zedelijk gebied ongunstig bekend’.

In het 17 pagina’s tellende proces-verbaal van de gemeentepolitie van Vught lezen we aan de hand van getuigenverklaringen van pensiongasten en dienstboden en mevrouw Scheltus zelf in heel expliciete bewoordingen over de seksuele omgang van de oud- burgemeestersvrouw en haar dienstboden en pensiongasten met Duitse SS-ers en Nederlandse landstormmilitairen. Hierbij waren ook Duitse SS-militairen, die gelegerd waren in Concentratiekamp Vught. Die verklaringen liegen er niet om en geven een inzicht hoe liederlijk het er op die ‘feestjes’ aan toe ging. De alcohol vloeide daarbij rijkelijk en de flessen Bols gingen van hand tot hand. De lezer zal in dit proces-verbaal struikelen over de woorden ‘ficken’, ‘schauficken‘, directoir’ en ‘preservatief’..! Het proces-verbaal leest als een derderangs filmscenario.

Hoe schadelijk moet dit zijn geweest voor de kinderen die er in huis rondliepen, haar tweede zoon van 15 en haar jongste zoontje van 5 jaar. Haar oudste zoon is in Duitse dienst op 18-jarige leeftijd op 17 december 1943 in Monte Cassino in Italië gesneuveld. Ook met Kerstmis werd er nog driftig gefeest. Annie Mathon verklaarde dat haar echtgenoot op 1e kerstdag bij haar en de bij daar aanwezig militairen koffie en een borrel had gedronken. Mogelijk was het overlijden van de oudste zoon toen nog niet bij de ouders bekend. Oud-burgemeester Scheltus plaatste immers pas op 10 en 14 januari 1944 ‘uit aller naam’ een kort overlijdensberichtje in enkele kranten.

Annie Mathon weer vrij op oudejaarsdag 

Op 28 december werd Annie Mathon gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau van Vught.

Wegens gebrek aan bewijs werd de oud-burgemeestersvrouw op Oudejaarsdag 1943 door de Officier van Justitie ontslagen en in vrijheid gesteld. Over haar mentaliteit had de rechtbank haar twijfels..
Op het eind van de middag werd zij uit het politiebureau ontslagen en kon zij thuis met haar pensiongasten oudjaar gaan vieren.

Bron: Gemeentepolitie Vught, toegang 5109 inv.nr. 21

Ben je benieuwd welke archieven nog meer openbaar zijn geworden, dan vind je hier een overzicht. Wil je meer verhalen die niemand mocht lezen, tot nu toe? Lees hier meer!

 

Reacties (2)

Han Brabers zei op 30 januari 2019 om 09:06
Ja, die mevrouw Scheltus-Mathon, die deugde niet. Heeft zelfs haar man
verraden aan de Duitsers. Daardoor kwam hij in kamp Vught terecht.
Daar is hij overleden.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 31 januari 2019 om 09:18
Hoi Han, bedankt voor je aanvulling.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen