skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De oorkonde van oom Toon als muurprent

Mijn Oom Toon (van de Ven) was bijna 17 jaar toen hij deze oorkonde van “De eerste broederschap“ uit handen van Pastoor De Raad in ontvangst mocht nemen. De schildering op de oorkonde is van Wynand Geraedts.

Oom Toon was het derde kind en de tweede zoon van Januske van de Ven en (An)Tonia Raaymakers, geboren op 14-02-1922.

Bij Toon was al op jonge leeftijd ‘vallende ziekte’ geconstateerd. Mijn moeder, zijn oudere zus Dina, wist nog dat hij voor de eerste keer neerviel (rond zijn 14e jaar) voor het winkeltje van Pietje Kerkhof in Kerkstraat-Noord.

Toon was zeer inventief. Zo wist hij tijdens de Tweede Wereldoorlog feilloos fietsbanden, zonder lucht weliswaar, te snijden en te plakken van oude autobanden. Eind jaren '50 was hij een van de eersten in Boekel die een bandrecorder aanschafte en daarmee moet hij volgens zijn zus Gerda ook gesprekken tussen oude mensen hebben opgenomen.

Banden waren echter duur en toen hij Radio Luxemburg op de middengolf ontdekte met muziek, waren die gesprekkener er snel weer af. Jammer achteraf gezien. Ook had hij al heel vroeg voor Boekelse begrippen een zwart-wit TV; eveneens eind jaren '50.

Toon was intelligent maar kon ons als kinderen nog wel eens hard beetpakken met zijn grote handen ( zie foto 3) . Hij rookte extreem veel. Mijn oma moest elke avond nadat hij naar bed was gegaan nog gaan controleren of hij zijn sigaret wel goed had uitgemaakt, want hij rookte zelfs in bed.

Vanwege zijn ‘vallende ziekte’ ging hij regelmatig naar een gespecialiseerde dokter in Den Haag waarbij hij dan meteen ook een bezoek bracht aan kennissen van de familie; zo kwam ie nog eens ergens.  

Tevens maakte hij speciale busreizen naar bijvoorbeeld Zuid-Zwitserland en enkele malen naar Lourdes in verband met zijn ziekte.

Toon is altijd vrijgezel gebleven tot zijn dood. Hij stierf op 49-jarige leeftijd op 19-05-1971 aan longkanker.

Aartsbroederschap van de Heilige Familie

Wikipedia zegt over deze broederschap dat hij in de 19e eeuw in een groot aantal Nederlandse en Belgische plaatsen opgericht werd ter bevordering van een "religieus en harmonieus gezinsleven", naar het voorbeeld van de "Heilige Familie".

 “De eerste broederschap werd in 1844 in Luik opgericht door Henri Belletable, met medewerking van de paters Redemptoristen. De broederschap werd door Paus Pius IX in 1847 goedgekeurd en tot aartsbroederschap verheven. Deze broederschap was vooral bedoeld voor de lagere maatschappelijke klassen. Voor hen werden door geestelijken en vrijwilligers maandelijkse religieuze en studiebijeenkomsten georganiseerd. In 1951 kende deze aartsbroederschap 700.000 leden, waarvan ca. 300.000 in Nederland. Daarna zette een sterke neergang in.”

   
Wynand Geraedts

Wikipedia zegt over hem, dat hij een Nederlandse kunstschilder was, met als voornaamste opdrachtgever de rooms-katholieke kerk, althans in Nederland. In menige kerk zijn fresco’s, kruiswegstaties en olieverfschilderijen van hem te vinden. Zo schilderde hij de kruiswegstaties in de Sint Josephkerk te Rozendaal.

“Controversieel werd zijn schilderij van de "H. Maagd van Welberg": een ongesluierde, blondgelokte en op een engel lijkende Maagd Maria, die deze gestalte had gekregen op aanwijzingen van Janske Gorissen, een gestigmatiseerde zieneres uit Welberg (gemeente Steenbergen). Geraedts' schilderij hing in de parochiekerk tijdens de hoogtijdagen van de plaatselijke Mariacultus, die later na een officieel kerkelijk onderzoek werd beëindigd als zijnde het gevolg van valse mystiek en een uit de hand gelopen volksgeloof.

Het schilderij van Geraedts werd uit de parochiekerk verwijderd en wordt thans bewaard in het bisschopspaleis van Breda ”.

Reacties (9)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 maart 2017 om 21:26
Voor velen overbodige informatie, maar toch even het vermelden waard denk ik; De afbeelding op de prent is die van de zgn. "Heilige Familie" het gezinnetje Maria, Jezus & Jozef ( in Nazareth ) afgebeeld met werktuig uit jozef's timmerplaats en Maria met een papyrusrol op haar schoot waarvan ze waarschijnlijk levenswijsheden van voorleest aan haar zoontje Jezus.
G Elzinga zei op 2 augustus 2022 om 22:49
Goedenavond,

Ik heb precies dezelfde afbeelding uit 1940.
Van een voor mij onbekend persoon. Ik was benieuwd of er nog iets te vinden is over deze persoon.
De print vond ik prachtig en heb ik gekocht op een kerstmarkt in het dorp.
De naam van de man is M van der Schuren.
Ben benieuwd of iemand deze naam herkend.
Of waar ik nog wat informatie kan vinden.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 augustus 2022 om 10:53
Beste G. Elzinga , Wellicht is het wijs om de plaats waar je de afbeelding vond te noemen. Het is natuurlijk allerminst zeker dat de betreffende persoon uit die buurt komt maar wel mogelijk / aannemelijk. Laat ik het zo stellen ; Het verkleind het zoekgebied. Overigens is het een moeilijkzoekende naam / term met o.a. Verschuren , van der Schueren , schuren (gebouwen) en schuren (werkwoord).
G Elzinga zei op 3 augustus 2022 om 11:27
Beste G de Bie,

De prent heb ik in De Westereen in Friesland gevonden.
Uitgereikt in de kerk in Eijgelshoven door pastoor Franck ondertekend. Mijn man vond nog wel een artikel over pastoor Franck.
Op het internet kon ik over M van der Schuren niks vinden.
Bedankt voor uw reactie
Norah zei op 3 augustus 2022 om 12:33
Beste mevrouw,

Als ik het goed begrijp is deze prent die u bezit een kopie van het schilderij van W. Geraedts?
De naam van der Schuren komt vooral voor in Zuid-Limburg.
Eygelshoven ligt tegen Kerkrade aan. Het klopt wat dit betreft, maar het kan ook een vrouw geweest zijn dit dit gemaakt heeft.
Mvg.
G Elzinga zei op 3 augustus 2022 om 12:43
Ja het klopt dat dit een kopie is van W. Geraeds. Het is precies dezelfde prent als die van uw oom.
Ik wil u best een foto sturen. Er zit ook een lijstje om.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 augustus 2022 om 14:08
Leuk Norah, dat jij dat weer weet ; dat de naam vooral in Zuid-Limburg voorkomt. Ik heb op BHIC in oude kranten gekeken en vind de naam inderdaad in Brabant aan de Noordgrens van Limburg. Zoals Oploo , Boxmeer en nog noordelijker in Oss.
G Elzinga zei op 3 augustus 2022 om 17:46
Bedankt voor de reactie Norah en Gerard. Ik hoop dat het ooit weer bij de familie van
M van der Schuren terecht komt.
Norah zei op 3 augustus 2022 om 19:52
Dat hoop ik ook voor u, het zijn prachtige kleuren!
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen