skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Oorlog tegen de ratten

De Provinciale Noordbrabantsche Courant ‘Het Huisgezin’ van woensdag 28 mei 1947 kondigde een 'Rattenweek' aan in de week van 23 t/m 28 juni. In het artikel stelt men dat “één rattenpaar in een jaar tijd vele honderden nakomelingen kan voortbrengen" en dat deskundigen dan ook schatten dat er in Nederland evenveel ratten als mensen voorkwamen.

Wanneer elke rat slechts voor één cent per dag zou vernielen en opvreten, dan zou dat een schade betekenen van meer dan 30 miljoen gulden. En dat allemaal in een tijd van voedselschaarste! 

Men vond het dan ook als vanzelfsprekend dat eenieder de verplichting had deze schade tot een minimum te beperken. Vandaar de "rattenweek". Van 23 tot en met 28 juni zou in het oostelijke deel van Brabant een algemene bestrijdingsactie worden georganiseerd in maar liefst 100 gemeenten; van Tilburg tot aan de Limburgse grens.

Zowel de provincie als de gemeentebesturen én de landbouw- en standsorganisaties zegden hun volledige medewerking toe. Als er maar eendrachtig zou worden samengewerkt, dan kon men op "doeltreffende en goedkope wijze" het rattenprobleem bezweren.

De oorlog was verklaard: als iedereen de strijd mee zou aangaan dan stond volgens de artikelschrijver de overwinning vast!

Reacties (23)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 februari 2017 om 12:35
2017 ; 70 jaar later meldt het nieuws een rattenplaag in Vught.
Ik zie niet gebeuren dat men de rattenweek wederom invoert, maar je weet maar nooit. Men pakt de strijd anno 2017 modern aan. Met kleine gas-explosies waarmee door de drukgolf binnen de holen de ratten 'humaan' sterven. Ratten zien er nog precies hetzelfde uit als toen, maar de 'Rattenvangers' hebben dus wel een verandering ondergaan..
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2017 om 20:55
Ja, ik las het bericht van de plaag in de krant, Gerard. Het kwam al bekend voor ;) Maar het blijft heel vervelend voor de inwoners van Vught.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 maart 2017 om 13:40
In het Bisdomblad van 2 December 1988 (pagina 12) Schrijft een zekere Kees van Hasselt onder het item "Omkijken" het verhaal "Wereldoorlog -1- , 70 jaar na dato".
Ter verduidelijking :
"De Belgen begonnen de oorlog met 250.000 man. Toen het leger zich, na de va! van Brussel en (later) Antwerpen, terugtrok achter de IJzer, was de helft gesneuveld, gewond of vermist. Veertigduizend van hen, een derde van het Belgische leger, hadden het vege lijf kunnen redden door naar Nederland te vluchten."
Het verhaal heeft als bij-titel "Veertigduizend Belgen op rattenjacht in Nederland".
In het verhaal van een volle grote krantenpagina is echter maar een klein stukje aan dit fenomeen uitgeweid en dat is het stukje 'ongedierte'.
" -Ongedierte-
De kou was niet de enige plaag. Vier jaar lang hebben de mannen gestreden tegen allerlei ongedierte: luizen en vlooien vooral, maar ook ratten. De kampleiding beloonde de soldaten zelfs met een duit (2 1/2 cent) voor elke rat die ze kapotsloegen. Rattenjacht werd derhalve een populair tijdverdrijf. De gevolgen van deze levensomstandigheden werden al snel duidelijk: de mannen kregen reuma, bronchitis, longontsteking en tuberculose. En door het ontstellend gebrek aan sanitair, hygiënische en medische verzorging, kon de Spaanse griep in 1918 afschuwelijk huishouden." Tot zover het artikel over ratten.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 7 maart 2017 om 16:19
Dank weer, Gerard, voor deze blik op een rattenplaag in oorlogstijd. Zouden die ratten niet worden opgegeten? In België is 'waterkonijn' nog steeds een populair gerecht!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 maart 2017 om 20:33
De juiste Kees (van) Hasselt van fragment uit "Wereldoorlog-1-, 70 jaar na dato".
Eindhoven en omgeving, Nederland Public relations en communicatie
Huidig: gepensioneerd
vroeger: Bisdom Den Bosch
juli 2000 – heden (16 jaar 9 maanden)
Hoofd afd. pers en publiciteit
Vaardigheden:
Public Relations / Journalistiek / schrijven.
deze info van LinkedIn : https://nl.linkedin.com/in/kees-hasselt-0220ba59
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 maart 2017 om 21:56
Annemarie dan kunnen ze in België daarvoor het beste de Nederlandse beverrat gebruiken, die knagen nl. al ónze' dijken lek.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 maart 2017 om 14:49
Rattenplagen blijken van alle tijden, ook in Noord-Brabant.
Zoals je o.a. in diverse BHIC-verhalen & bovenstaand leest speelde het probleem in:
1901: Sleeuwijk https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-vrouw-met-de-bijl-en-negen-andere-moordenaressen , 1917: de Eerste Wereld Oorlog (3de reactie hierboven), 1945: vlak na de Tweede Wereld Oorlog in Sint Oedenrode https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-vuilnisstort, 1947: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/oorlog-tegen-de-ratten , 1955 –’62 : Den Bosch https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-groote-stroom. 1959: Rattenplaag in Mierlo.
Je hoort er doorgaans weinig over, maar ook in de 21ste eeuw is het in onze provincie schering & inslag.
Zo vond ik op Google :
Gemeente Best biedt mogelijkheid tot het lenen van een vangkooi met klem tegen een borgsom van €25,- voor het vangen van ratten.
01 dec. 2011 : Boxtel; rattenoverlast in de wijk “Selissenwal”.
Juli - okt. 2014 : Woensel-Noord; (Eindhoven) met name vanuit de dorpen /wijken; ‘Acht’,’Achtse Barrier’,’Tempel’,”Woenselse Heide’ en ‘Blixembosch’ kwamen maar liefst 237 meldingen i.v.m. ratten. Wat resulteerde in een groot onderzoek waaruit het advies; “plaag moest intensiever worden aangepakt". Gemeente legde de verantwoording bij de burgers, terwijl de burgers de Gemeente verweten dat ze prullenbakken hadden laten verwijderen bij de busbaan.
20 mei 2016 : Valkenswaard; Een levensmiddelenzaak werd wegens rattenoverlast enkele dagen gesloten om alle gaten en kieren te dichten.
24 juni 2016 : Alphen-Chaam; Gemeente melde “steeds meer ratten gesignaleerd”.
27 - 29 juli 2016 : Dorpsraad in het dorp ‘Acht’ (Eindhoven-Noord) sloeg alarm voor teisterende rattenplaag.
07 sept. 2016 : Veldhoven; had toenemende rattenoverlast.
16 okt. 2016 : Ginneken (Gemeente Breda) had ook meldingen van rattenoverlast
17 okt. 2016 : Tilburg; aantal observaties in ‘Piushaven’ (Zuid-Tilburg) van ratten waren toegenomen. De prullenbakken werden te weinig geleegd en bezoekers lieten steeds meer zwerfafval achter.
21 Febr. 2017 : Vught; Toename klachten over ratten ( zie bovenste reactie).
24 Febr. 2017 : Dongenvaart en ’s Gravenmoer; werden geteisterd door een rattenplaag.
Wat nog opviel in de artikelen dat het enkele malen te wijten was aan slecht onderhoud van de rioolbuizen.
Zo zie je dat het een probleem is om alert op te blijven !
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2017 om 11:20
Dank voor deze rattendatabank, Gerard! De bestrijdingsmethodes gaan gelukkig ook met de tijd mee!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 maart 2017 om 12:09
Ja, dat klopt Annemarie. Maar het blijkt ontzettend hardnekkig te zijn en steeds weer de kop op te steken. Maar het zit 'm dus ook voor een gedeelte in de mens zelf, zoals je kunt lezen, door slecht onderhoud van riool, zwerfafval etc.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 juni 2017 om 21:36
En 'Als-of-d'n-duvel-er-mih-spult' zeggen ze in Boekel. Want nu anno juni 2017 meldt het Brabants Dagblad : "Delen van Boekel kampen met rattenplaag". Het blijkt met name op het Bedrijventerrein 'De Vlonder' en de wijken 'De Donk' en 'De Lage Schoense' toe te slaan. Misschien kunnen ze uit bovenstaande artikel en reacties hun voordeel doen. Mits het gelezen wordt in Boekel.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 augustus 2017 om 20:19
Donderdag 27 juli (2017) stond er in het Brabants Dagblad dat Meierijstad een externe organisatie voor het voorkomen en bestrijden van ongedierte ( daar speelt het dus ook) had ingeschakeld. Het betrof een landelijk kenniscentrum voor PLAAGDIER-beheersing; geheete het KAD (=Kennis en Adviscentrum Dierplagen).
Burgers krijgen van hun gratis advies en voorlichting ( Nou ja gratis ! ze hebben er natuurlijk al indirect met de Gemeentelijke Belasting aan betaald )
Blijkbaar had er op 1 juli ook al een artikel met het woord PLAAGDIER in de krant gestaan want ongeveer een week daarvoor schreef een zekere Ton Oomen uit Oss in een ingezonden brief het volgende daar over :
" Plaagdieren bestaan niet.
Het artikel over de rat in het Brabants Dagblad van zaterdag 1 juli begint met het woord 'plaagdieren'. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet.
De juiste term is namelijk niet plaagdier maar dierplaag.
Het expertisecentrum op dit gebied, het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen uit Wageningen, gebruikt ook het woord dierplaag. Er is immers geen enkel dier op deze wereld met de intentie om te plagen.
Wel zijn er dieren die, meestal als gevolg van ingrijpen door de mens, als lastig worden ervaren, i
In het artikel beschrijft de expert terecht dat slordigheid van de mens meestal de oorzaak is.
Ratten wonen gewoon in Nederland maar als mensen hun afval niet opruimen maken we paradijsjes voor ratten.
Er komen dan meer ratten dan wij fijn vinden en dat noemen we een plaag. Kortom; plaagdieren bestaan niet.
Dierplagen wel en die zijn bijna altijd het gevolg van gedrag van mensen.
Welbeschouwd is er misschien één plaagdier, de mens, die vele ecosystemen, waaronder dat van hem zelf, verstoort.
Ton Oomen Oss "
Leuk toch zo'n reactie !
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 7 augustus 2017 om 09:37
Als de kranten plaats inruimen voor plaagdier en dierplaag is de
komkommertijd aangebroken. Maar, eerlijk gezegd, geniet ik enorm van dit soort berichten!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 augustus 2017 om 14:52
Na het lezen van een krantenstuk / verhaal in het Brabants dagblad ( juni 2017) over een rattenplaag te Boekel , bleek uit reacties daarop dat ook in Uden en Bernheze er steeds meer bewoners last van hadden. De krant meldde dat bewoners er maar liefst 22 hadden gedood in één straat.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 februari 2018 om 20:47
Het TV-programma na het zes-uur-journaal "Een vandaag" had vandaag ook een item over het oprukken van met name de Bruine rat. De teletekst luidde hierover
: "Opmars bruine rat lijkt onstuitbaar ' Als je de rat een kans geeft dan pakt hij (zij) die". De eindvraag van de journalist aan een bestrijder was of we het zonder gif onder controle konden houden. De bestrijder dacht van niet. Ook kwam in dit item weer naar voren dat het 'slordige' gedrag van de mens mede oorzaak was van het probleem. De rat werd een succesvolle "surviver" genoemd. Onuitroeibaar dus. Ze brengen makkelijk ziektes over en ... ze Bijten.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 februari 2019 om 22:16
Een jaar verder en ik dacht kom laat ik de eeuwig durende plaag verzilveren met een kop uit het Brabants Dagblad van 27 febr. 2019 :
Politiek wil dat Meierijstad meer ratten vangt
SINT-OEDENRODE - Meierijstad moet meer ratten gaan vangen. Daar komt in het kort ‘De rattenvanger van Meierijstad’ op neer, een voorstel dat een ruime meerderheid krijgt in de gemeenteraad. De rat lijkt hiermee net zo sterk verbonden te zijn aan de mens als de hond. Alleen dan in negatieve zin.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2019 om 11:22
En niet alleen in Sint-Oedenrode, want dit stond van de week in Oss in de krant:
https://www.bd.nl/oss-e-o/ratten-nestelen-zich-in-pallets-op-het-walplein-oss-haalt-bankje-weg~ab9c6bcf/
<BR>
<BR>
Zo zie je maar weer dat de geschiedenis zich soms herhaalt ;)
<BR>
(Onderstaand fragment uit het schepenprotocol Veghel 1658):
<BR>
<BR>
<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/veghel-ratten-schepenprotocol-1658.jpg?5-0-11" title="http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=701&miadt=235&miaet=54&micode=7700.65&minr=16097899&miview=ldt" width="550" height="hoogte in pixels" border="0">
<BR>
<BR>
Oftewel: schepenen van Veghel verklaren 'dat onse ingesetenen van Vechell het meesten wel qualijck sijn versien over behoorlycke solderinge ende hennen huysen, alsoo genootsaect synde henne gemale meel te sluijtten in kysten, casten ofte andere rendelycke plaetse om niet beschadicht te wordden door de ratten, muysen ofte andere schadelijc dieren, ende oock te meer veele huijse slecht van gebouwe wesende, vreese bij nachten bestoolen te wordden.'
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 november 2019 om 12:56
Dat vraag ik me ook af, Gerard; wel een rigoureuze oplossing...
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 mei 2022 om 15:13
Linken blijken steeds meer onbetrouwbaar te worden zoals blijkt uit de link in mijn schrijven van 16 nov. 2019. Gelukkig krijg je een waarschuwingspagina van Google te zien.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 mei 2022 om 15:21
"Ratten en muizen in Nederland overleven gif steeds vaker",
dat meldt RTL Nieuws / ANP - RTL Nieuws op donderdag 5 mei 2022.
"Ratten en muizen in Nederland worden steeds resistenter voor bestrijdingsmiddelen.
Dat betekent dat ze er niet dood door gaan.
Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en de Wageningen Universiteit.
In het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werden ruim 2000 knaagdieren onderzocht, de meeste daarvan waren bruine ratten en huismuizen.
Van deze laatste groep bleek 38 procent resistent tegen gif, van de onderzochte bruine ratten was 17 procent minder gevoelig voor giftige bestrijdingsmiddelen.
Deze cijfers zijn landelijke gemiddelden. Op regionaal niveau zien de onderzoekers verschillen. In sommige regio’s werden enkel resistente ratten gevonden, in andere regio’s helemaal geen. Hetzelfde geldt voor onderzochte muizen.
Het gevolg van de resistentie is dat de knaagdieren minder goed te bestrijden zijn.
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen stuurde het rapport deze week naar de Kamer en benadrukt het belang van monitoring, preventie en bestrijding zonder chemische middelen.
Per januari 2023 worden de regels aangescherpt, en mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven chemische middelen gebruiken bij de bestrijding van ratten en muizen." aldus het artikel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen