skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Oorlogsbestendig fruit

Doe je elke ochtend jam op je brood? Grote kans dat deze van Hero is. Hero bestaat in 2014 honderd jaar en is dus opgericht in een oorlogsjaar. Een bedrijf starten in de Eerste Wereldoorlog, dat moet toch wel heel lastig zijn geweest. Voor Hero uit Breda bleek dat anders te zijn.

 

Reclameaffiche Hero Jam

In het voorjaar van 1914 realiseerde Reinier Jansen (1880-1954) zijn plannen tot de oprichting van een bedrijf voor het bereiden van vruchten- en groentenconserven. Zijn vader zat al jaren in de groenten- en fruithandel en werkte veel samen met het Zwitserse bedrijf Henckel en Roth. Jansen kreeg het voor elkaar om met voornamelijk Zwitsers kapitaal in Breda een fabriek te bouwen onder de naam HERO (HEnckel en ROth). Doordat de Eerste Wereldoorlog op de stoep stond, werd dit vooralsnog gedwarsboomd.
 
Ondanks deze tegenslag in het nog prille bestaan van Hero is het toch in staat, zij het met slechts zes werknemers, een winst te boeken in 1914 van 10.388,89 gulden. Sterker nog, uit de boeken met de verlies- en winstrekening blijkt dat Hero in alle oorlogsjaren een sterk stijgende winst boekt. In het eerste oorlogsvrije jaar 1919 heeft Hero een winst geboekt van 213.014,21 gulden.
 
Toch gaat het Hero niet altijd voor de wind. Uit correspondentie naar de Zwitserse handelspartner blijkt dat Hero Breda geregeld moeite had leveringen over de grens te krijgen. Tijdens de oorlog was het vanwege een ernstig gekort verboden bepaalde producten te exporteren. Bijvoorbeeld 'Zwiebeln' (uien) waren door de Nederlandse regering op de 'zwarte lijst' gezet.
 
Uit een controlerapport (30 april 1921) voor een kredietaanvraag van de Nederlandsche Handel-Maatschappij blijkt dat Hero op dat moment nog steeds een gezond bedrijf is. Het lijkt er dan ook op dat de oorlog van weinig invloed is geweest op het startende Hero.

Reacties (2)

Jos Kuijpers zei op 16 juli 2014 om 11:50
In de jaren '50 werd jam als broodbeleg vaak gebruikt, in tegenstelling met het 'duurdere' vlees. Zo hoor ik een oude huisschilder nog verzuchten toen hij zijn broodtrommeltje inspecteerde: "... alweer vloeibaar rookvlees!"
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 16 juli 2014 om 14:02
Leuke reactie! Ik kende deze uitdrukking nog niet. Volgens de titel van een filmpje bij het Stadsarchief Rotterdam, dateert deze uitdrukking al uit de crisisjaren dertig van de vorige eeuw. Niet verwonderlijk..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.