skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Oorlogsslachtoffers in Olland

De bevrijding van Olland in september-oktober 1944 is ten koste gegaan van zware materiële schade. De Sint-Martinuskerk werd opgeblazen en veel boerderijen gingen in vlammen op. Maar ook na de bevrijding was het oorlogsleed nog niet geleden. Jos Vervoort vertelde in 1994, 50 jaar na de bevrijding, hoe hij in 1945 twee van zijn broers verloor.

Jos is in 2006 overleden, maar Wilma Meijs van de buurtvereniging Olland wilde na overleg met de familie dit verhaal graag levend houden.

Rooi zelf werd weliswaar al op 17 september 1944 bevrijd, maar dat gold niet voor Olland en Boskant. Daar bleven de Duitsers. Hun hoofdkwartier was in de pastorie van Olland. Begin oktober werden alle Ollanders naar Boxtel geëvacueerd. Ook de familie Vervoort vertrok onder begeleiding van een Duitse soldaat. Ze kwamen terecht in het klooster Duinendaal.

Toen eind oktober Boxtel werd bevrijd, konden de Ollanders naar huis terug. De koeien, de stier, het paard, al het vee was dood. De boerderij was zo zwaar beschadigd, dat het gezin Vervoort in een “burgerhuis” trok, hetzelfde huis waar Jos later nog lang in heeft gewoond.

De wederopbouw begon met het provisorisch opknappen van de huizen en boerderijen in Olland. Soms werden zelfs kippenkooien tot noodwoningen verbouwd. De familie Vervoort kreeg een paard toegewezen, zodat het land weer bewerkt kon worden. Dat was nog behoorlijk gevaarlijk: overal lagen mijnen en niet-ontplofte munitie. De toenmalige mijnopruimingsdienst had dan ook veel werk.

Vooral de buurt van de Schootsedijk stond als erg gevaarlijk bekend: daar waren al twee tanks op mijnen gereden en in de lucht gevlogen. Op aanwijzing van de luchtbeschermingsdienst was het gebied daarop gecontroleerd. Maar toen vader Vervoort op 2 mei 1945 bij het Lucifersbosch met een kar vol weipalen over de bewuste landweg reed, bleek er toch nog een mijn te zitten. Die ontplofte en de kar, met daarop drie broers van Jos, namelijk Mies, Jan en Henk Vervoort, vloog in stukken. Mies en Jan waren beide ernstig aan hun benen gewond. Mies was er het ergste aan toe. Met de auto van Toon Raaijmakers werden ze naar Den Bosch gebracht. Onderweg in Schijndel was Mies echter al overleden.

Jan bleef in het ziekenhuis in Den Bosch, maar een dag later overleed ook hij. Er zat te veel fosfor in de wonden, zo werd gezegd. De begrafenissen hadden plaats op zaterdag en maandag in de noodkerk van Olland, het parochiehuis St. Ludovicus (thans Den Holm). De broers waren respectievelijk 25 en 27 jaar oud.

Hoe dit kon gebeuren, onthult een rapport van de luchtbeschermingsdienst. (Klik op de foto’s voor een leesbare versie.) Volgens Cor. Thomassen, wijkhoofd van de Luchtbeschermingsdienst, waren de mannen van de mijnopruimingsdienst ernstig nalatig geweest, onder het motto ‘Als er een ongeluk gebeurt, kan er hoogstens een boer mee verloren zijn’.

De broers van Jos liggen begraven op het kerkhof in Olland. Vader Vervoort overleed twee jaar na de tragische, en waarschijnlijk ook onnodige dood van zijn zoons, die hij voor zijn ogen had zien gebeuren. Jos was er van overtuigd dat zijn vader dat niet heeft kunnen verwerken.

Reacties (11)

dochter van Geert zei op 2 februari 2010 om 15:34
ik lees dit verhaal voor het eerst febr.2010. het gekke is dat mijn vader, Geert Vervoort ook deze verhalen heeft verteld van de oorlog en evacuatie naar Boxtel. Zijn broer heet Mies en de kinderen van Geert heten Jan en Henk. Geert heeft altijd op de Horst gewoond. Ik kan hem dit niet meer vragen omdat hij onlangs 2009 is overleden. Omdat Olland zeer klein was en is zou ik graag willen weten of dit een verband heeft. Geert zijn hart is altijd in Olland gebleven. Nu is hij weer thuis.
Marilou Nillesen zei op 5 februari 2010 om 10:13
Dank voor je reactie. De overeenkomsten zijn opvallend! Kunnen mensen uit Olland meer licht op deze kwestie schijnen?
wilbert wouters zei op 6 juli 2014 om 20:26
Mijn opa woonde ook in olland op ollandse weg ..Marinus Smits.
IK hoorde onlangs dat hij vaak onderduikers had en in het verzet zat
ik hoorde vroeger ook vaak de verhalen van evacuatie naar boxtel
wilbert zei op 6 juli 2014 om 20:27
sorry op de boxtelse weg
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 juli 2014 om 13:34
Beste Wilbert,
bedankt voor je reactie; dit bevestigt inderdaad het verhaal van de 'dochter van Geert'.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 10 juli 2014 om 08:48
Wilbert als Marinus Smits Matheuszoon je opa is, woonde hij op de Boxtelseweg 9.
Van deze boerderij kan je veel foto's vinden op het BHIC
Marja van Aarle zei op 29 juli 2014 om 22:07
Ik ben nu met het oorlogsdagboek van mijn opa, Toon van Aarle bezig. Zijn ouders woonde in Olland ten tijde van de oorlog en zijn ook naar Duinendaal gegaan. En in het dagboek komt dat eerste stuk dus ook in voor. Ook de naam Vervoort word genoemd. Was op zoek naar een oorlogsfoto van Olland uit 44 45, vandaar dat ik hier op uit kwam.
Marcel Hermes zei op 28 oktober 2018 om 13:29
Ik heb ergens gelezen dat het boek "De oorlog aan je voordeur" ondertussen is uitgegeven. Weet iemand of en waar dit te koop is?
Marcel Hermes zei op 28 oktober 2018 om 22:40
Dankje Marilou, helaas wordt er niet verteld waar het boekje te koop is. Hebt u wellicht een mailadres mevrouw van Aarle?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2018 om 13:53
Als je het YouTube-filmpje opent, dan staat daaronder een beschrijving, inclusief mailadres. Voor de zekerheid stuur ik je dat adres zelf ook nog even, achter de schermen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.