skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Oorlogsslachtoffers in ’s-Hertogenbosch: schoenmaker Gerard van Kempen

Gerardus Johannes (roepnaam Gerard) van Kempen werd op 30 mei 1913 in Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand) als tweede kind geboren in het gezin van schoenmaker Lambertus Johannes van Kempen en Maria Josephina Coret. Hun huwelijk was in ‘s-Hertogenbosch op 13 mei 1911. Het gezin verhuisde op 17 augustus 1914 naar Graafseweg 85 in ’s Hertogenbosch. Vader Lambertus overleed al vroeg op 49- jarige leeftijd op 26 juni 1924.

Trouwfoto Gerard van Kempen en Riek van de Ven (4 september 1939)
Trouwfoto Gerard van Kempen en Riek van de Ven (4 sept. 1939)

Schoenmaker en getrouwd

Op 24 augustus 1939 trouwde de inmiddels ook schoenmaker geworden Gerard ‘voor de wet’ in de gemeente Rosmalen met Hendrika Helena van de Ven. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 4 september 1939. Het pasgetrouwde stel verhuisde op 2 september 1939 naar Graafseweg 131. Gerard had op een onbekend tijdstip zijn intrek genomen in de schoenmakerij van zijn vader op het adres Graafseweg 85.

Zus Clara (geb. 27 februari 1912) werkte mee in zijn bedrijf.

Schoenmakers Gerard van Kempen en zijn zus Claar
Schoenmakers Gerard van Kempen en zijn zus Claar

Bom op Abeelenstraat

Op 22 oktober 1944 ging het kort na twaalf uur in de directe omgeving van hun huis gruwelijk mis toen een geallieerde bommenwerper neerstortte: de bommen richtten een rampzalige verwoesting aan in de Abeelenstraat waarbij veel dodelijke slachtoffers te betreuren waren; aan de Graafseweg waren minder doden te betreuren maar daar was vooral omvangrijke materiële schade.

Dodelijk getroffen

Gerard bracht in de loop van middag zijn gezin in veiligheid bij zijn schoonouders in Hintham (toenmalig Rijksweg E76 – nu Hintham 54) naast de toenmalige kleuterschool. In hun huis was een grote en diepe kelder als veilige schuilplaats bij het nog te verwachten oorlogsongerief.

Zelf ging hij vandaar ‘nog even terug naar de zaak’ om schoenen bij een klant af te leveren. Terug op weg naar het huis van zijn schoonouders werd hij dichtbij hun huis, ter hoogte van het pand Graafseweg 354, dodelijk getroffen door een door de geallieerden afgeschoten granaat. Het dode lichaam werd in een van de ruimtes van de kleuterschool neergelegd. Zijn zwangere echtgenote ‘mocht hem daar met het oog op haar toestand niet gaan zien’. Familieleden stelden vast dat het lichaam inderdaad dat van Gerard was.

Bidprentje van Gerard van Kempen (datum onbekend)
Bidprentje van Gerard van Kempen (datum onbekend)

Begraven in Hintham

Na enkele dagen (op 26 of 27 oktober) werd het stoffelijk overschot zonder kennisgeving aan de familie op de begraafplaats van Hintham ter aarde besteld. Zijn graf was er een van een rijtje van vijf van personen die allen als oorlogsslachtoffer op 22 oktober 1944 waren omgekomen. Er is geen kerkelijk afscheid geweest. Er is wellicht wel een afscheidsdienst geweest waarbij een bidprentje is uitgereikt.

Weduwe met kinderen

Op 22 november 1944 deed zijn weduwe aangifte van zijn overlijden op 22 oktober. Ze verliet op een onbekend moment het huis van haar ouders en keerde terug naar Graafseweg 131. In februari 1945 beviel zij van haar tweede kind. Zij stond er alleen voor: het plotselinge en gewelddadige verlies van haar echtgenoot zal haar leven blijvend breken. De kostwinner ontviel aan het gezin zodat zij ‘in de bijstand kwam’ die in die tijd ongeveer f 15,- per week bedroeg. Maar zij kon goed naaien. Zij bouwde als naaister snel een ruime klantenkring op waarmee ze haar gezin financieel voortaan draaiende kon houden. Zij moest daarvoor wel ‘dag en nacht werken’ zoals haar kinderen vertellen. ‘Maar het heeft ons nooit aan iets ontbroken’.

Aangifte overlijden Gerard van Kempen
Aangifte overlijden Gerard van Kempen


De namen op het oorlogsmonument van Hintham
De namen op het oorlogsmonument van Hintham

Grafsteen en monument

Al kort na de oorlog zorgde Riek voor een mooie grafsteen op het graf van Gerard. Op 8 augustus 1949 werd bij de Sint Annakerk van Hintham het Christus Koningbeeld onthuld als oorlogsmonument. In twaalf stenen van het voetstuk werden de namen van de twaalf oorlogsslachtoffers gegrift waaronder die van Gerard. In 1994 werden de namen zichtbaarder gemaakt door ze op een marmeren plaquette aan de brengen die tegen het voetstuk werd geplaatst.

Gemis

Riek heeft zich er nooit mee kunnen verstaan dat Gerard haar ontnomen was. Nog in haar laatste levensjaren (met regelmatige ziekte-episodes) waren de herinneringen aan Gerard een bron van veel verdriet. Riek overleed op 8 juni 1998. Haar stoffelijke resten werden in het graf van Gerard bijgezet.

Het graf op de begraafplaats van Hintham (14 juli 2021)
Het graf op de begraafplaats van Hintham (14 juli 2021)

De Parochiegemeenschap van Hintham heeft enkele jaren geleden als een vorm van eerbetoon het beheer van de graven van vijf oorlogsslachtoffers van 22 oktober 1944 voor zijn rekening genomen.

Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

 

Reacties (5)

Ria de Kuijper van Wamel
Ria de Kuijper van Wamel zei op 16 september 2021 om 12:59
Dit was mij oom, hij was de broer van Marietje van Wamel haar moeder
dus die dag moest mijn oma er twee afgeven, een eigen kind en een kleinkind
hoe triest kan dat zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 september 2021 om 14:36
Onvoorstelbaar hè, wat een gitzwart scenario. Onbeschrijflijk.

Werd er later over deze oom nog wel gesproken, Ria?
Ria de Kuijper zei op 17 september 2021 om 19:19
Niet dat ik weet, er was wel verteld dat hij ook gesneuveld was, net zo als mijn zusje Marietje
Ik ben van 1946, dus in mijn kinderjaren weet ik niet zoveel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 september 2021 om 19:58
Daarom des te belangrijker dat deze verhalen blijven verteld, vind je niet? En fijn dat je hier reageert, dat is echt bijzonder waardevol. Dank daarvoor.
Ria de Kuijper zei op 19 september 2021 om 21:58
Ja, ik vind het ook bijzonder, en mooi dat zo iets bestaat.
Ik zelf heb nooit zo met de oorlog bezig gehouden, omdat ik van na de oorlog ben en thuis werd er maar weinig over gesproken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!