skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Opening jongerencentrum Insula

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 26 juni 2019
bijgewerkt op 16 november 2021
Enigszins gespannen kijken de kinderen op de achtergrond toe wanneer er duiven worden losgelaten bij de opening van jongerencentrum Insula in Mill. De mand waarin zij zaten, wordt geopend door twee mannen met prachtig lang haar en een volle baard; een haardracht die wel past bij het jaar waarin de foto gemaakt is: 1972. Het is eerder de man in keurig pak met bril rechts die wat uit de toon valt; misschien was hij van de gemeente?

Opening jongerencentrum Insula, Mill april 1972 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC GLD07967) Opening jongerencentrum Insula, Mill april 1972 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC GLD07967) 

Kijk naar Toen

Herken jij iemand op deze foto? Was je hier misschien zelf bij aanwezig? Of heb je herinneringen aan jongerencentrum Insula? We zijn benieuwd naar jouw verhaal en nodigen je van harte uit om te reageren. Je kunt jouw herinneringen en informatie delen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Koerier Mill, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (24)

Monique van Erkelens3 zei op 3 juli 2019 om 20:27
Volgens mij is de man met lichte haar en baard Paul Adriaansens
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juli 2019 om 10:59
Bedoel je de meneer rechts op de foto, Monique? Dan noteren we zijn naam!
Monique van Erkelens zei op 4 juli 2019 om 20:13
Ja die bedoel ik.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juli 2019 om 19:54
Helemaal duidelijk, dank je Monique!
Albert
Albert zei op 11 juli 2019 om 13:27
Als de moeder of een tante van Monique Erkelens met haar eigen familienaam toevallig Linders heet(te) zou ze ook nog kunnen reageren bij de foto van de twee onbewoonbaar verklaarde woningen van timmerbedrijf Martien Janssen in Mill.
Monique van Erkelens zei op 11 juli 2019 om 21:03
Ja dat klopt mijn moeder en vader hebben daar tot ongeveer 1953 gewoond ,mijn moeder heette Linders .En mijn tante was met Linders getrouwd en die heeft daar ook gewooont.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 08:50
Kijk, het blijkt een kleine wereld ;) Voor de duidelijkheid hierbij het linkje naar de onbewoonbaar verklaarde woningen:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/wonen-bij-de-timmerfabriek

(waarop Monique ook al heeft gereageerd, dus dank voor de tip, Albert, en Monique, dank voor de reactie!)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 december 2019 om 00:55
Tijdens een recent telefoongesprek met een oud-werkgroepslid van jeugdsoos 't Keizersgat ( voor 12 tot 16 jaar ) in Boekel kwam ook ter sprake dat enkele personen van die werkgroep in de tijd 1972/1973 met regelmaat naar Jongerencentrum "Insula"in Mill gingen om daar o.a. Ideeën op te doen en uit te wisselen i.v.m. programmering en opstarten van een jongerensoos.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2019 om 10:38
Ah kijk aan, liep Mill voorop qua jeugdwerk in deze tijd? Wel mooi dat de jeugdsoos in Boekel daar terecht kon voor informatie en inspiratie.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 december 2019 om 22:51
Het oud-werkgroepslid belde terug; Hij had m'n reactie van 23 dec. j.l. gelezen en er verder over nagedacht. Daardoor wist hij nu ook te vertellen dat ie kon herinneren dat Jongerencentrum "Insula"betaalde krachten had; toen al, in tegenstelling tot onze jeugdsoos. Verder wist ie dat o.a. het idee van 'huisavond' uit Mill afkomstig was en dat ze (2 jongens & een meisje) met enkele werkgroepsleden er een optreden van Elly & Rikkert https://www.youtube.com/watch?v=ovwXM_Qg52g hadden bijgewoond.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2020 om 20:33
Maar zeker! In de vierde klas van de lagere school leerden wij 'de Kauwgomballenboom'. (en tot ergernis van mijn eigen kinderen raad ik ze nog wel eens aan: "weet je wat het beste is in jouw geval, neem een kauwgombal" ;)

Dus ja, Elly & Rikkert was een bekend duo; een mooie naam om in huis te hebben. En wat leuk trouwens, Gerard, dat het oud-werkgroepslid je heeft benaderd; mooi om te zien dat het verhaal zo steeds verder gaat. Dank voor al je inspanning hiervoor!
Freek Huizing zei op 2 mei 2020 om 14:56
Heeft iemand nog informatie of foto's van een optreden van de Britse groep Longdancer in Insula?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 mei 2020 om 09:10
Hallo Freek, bedankt voor je berichtje. De online krantenbank Delpher vind ik maar een paar artikelen waarin Longdancer voorkomt: https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Longdancer+&coll=ddd

Geen daarvan gaat over het optreden in Insula dus zijn we afhankelijk van mensen die er destijds bij zijn geweest, of er om een andere reden iets van hebben bewaard...

Wie helpt Freek verder? Info en/of foto's van het optreden van Longdancer in Insula zijn meer dan welkom!
Rini de Vet zei op 15 november 2021 om 22:53
Hallo, even wat informatie betreffende de foto. De man links met de baard is Will Reichelt uit Wijchen die toentertijd jongerenwerker was in Mill. De man met de baard rechts is idd Paul Adriaansen in de jaren 60 de drummer van de plaatselijke band Chock-full met Jan Hendriks (Doe Maar) Tonny van Neerven en Jan Verheijen. De man met de bril is burgemeester Hofmans.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 november 2021 om 00:46
Om even in de sfeer te blijven van voornoemde Britse pop/folk-band "Longdancer". Het artikel in de krantenbank Delpher gaf al aan dat ze 1 Elpee hebben uitgebracht n.l. " If it was so simple "in 1973. Zo'n Elpee is natuurlijk een uitstekend aanknopingspunt voor op You Tube te zoeken, want daar wordt het meest onbekende werk geupload, in tegenstelling met bv. Spotify waarop het anno 2021 althans, niet te vinden is. Op You Tube staat de hele LP : https://www.youtube.com/playlist?list=PLI77PkltjNXZjAA3OS-UosrxKc4KDPmt1 En verder staat er ook nog info. Hier vertaald in het Nederlands : " Longdancer - If It Was So Simple Genre: Rock / Style: Folk Rock / Year:1973 / Record Label: The Rocket Record Company Biography van Longdancer, Een kortstondige Engelse folkrockband, longdancer werd het best herinnerd als de eerste professionele band met David A. Stewart (geb. 9 september 1952, Sunderland, Tyne & Wear, Engeland). De groep groeide uit een folkduo bestaande uit Stewart en Brian Harrison, voorheen bij de Londense band Ball Of Yarn. Het paar speelde clubs- en supportoptredens in het noordoosten van Engeland en nam in 1971 een EP op voor het lokale Multichord-label. Kort daarna voegden ze nog meer zanger/gitaristen toe , n.l. Steve Sproxton en Kai Olsson en werden " Longdancer ". In 1973 werden ze de eerste artiesten die tekenden bij Elton John's Rocket-label, toerden vervolgens met Elton John voordat Olsson vertrok om te worden vervangen door Matt Irving (keyboards) en Charlie Smith (drums). De nieuwe bezetting maakte een tweede album en bracht in 1974 een mislukte single uit, 'Puppet Man'. Kort daarna ging " Longdancer " uit elkaar. Kai Olsson maakte in 1979 een soloalbum voor Chrysalis Records (Crazy Love), terwijl Harrison en Smith speelden met folkzangers Robin en Barry Dransfield voordat Smith bij Blue kwam. Matt Irving nam op met Philip Rambow voordat hij in de jaren 80 lid werd van " The Lords Of The New Church ". In 1977 zou David A. Stewart The Tourists oprichten en in 1981 zou hij samen met Annie Lennox , die ook al zangeres was in The Tourists , het zeer succesvolle Eurythmics vormen. "
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 november 2021 om 12:02
Zo, wat een aangename lesje muziekonderwijs, Rini en Gerard. Erg genoten van jullie bijdrages; we gaan de gegevens verwerken.
Rini de Vet zei op 16 november 2021 om 13:54
In reactie op de vraag van Freek Huizing, Longdancer tradt in 1972 niet in Insula maar in de concertzaal in Mill op. Ik was destijds lid van de werkgroep die alle optredens in Insula organiseerde en verzorgde. Heb 's middags Dave A Stwewart en de rest van de band nog van een heerlijke chinese maaltijd voorzien. Daar hadden ze zin in en ze waren allervriendelijkst en absoluut geen poeha. De meest memorabele opterdens in Insula waren natuurlijk Alquin bij de opening in 1971, Super Sister, de Zuid Nederlandse Fanfare op Kerstavond of oudjaarsavond, daar wil ik vanaf zijn, maar wat een feest was dat. De ZNF was de voorloper van Bots uit Eindhoven en ze hebben in totaal drie keer in Insula gespeeld. Helaas is er naar mijn weten weinig of niets van destijds bewaard gebleven.
Freek Huizing zei op 16 november 2021 om 14:02
Beste Gerard, dank voor de info over de groep Longdancer. Ik had de lp 'If it was so simple'. Helaas tot nu toe geen enkele info te vinden over het optreden in Insula.
Freek Huizing zei op 16 november 2021 om 14:11
Beste Gerard en Rini,

Ik lees net het bericht van Rini dat het optreden niet in Insula was maar in de concertzaal in Mill. Dat stond mij niet meer bij. Wat ik me wel herinner is dat het een mooi optreden was. Wat jaartal betreft dacht ik toch dat het 1973 was omdat ik er toen was met mijn vriendin die ik in dat jaar pas heb ontmoet.

Met vriendelijke groet, Freek
Rini de Vet zei op 16 november 2021 om 14:21
Hallo Freek,

dat zou best kunnen dat het 1973 was, we organiseerden dat toen om het voortbestaan van Insula een boost te geven. Helaas was alle negatieve publiciteit rondom een TBC uitbraak waarvan beweerd werd dat die uit Insula kwam, toch de doodsteek voor het jongerencentrum.
Freek Huizing zei op 16 november 2021 om 14:27
Hallo Rini,

Daar de lp 'If it was so simple' pas in 1973 is uitgebracht ben ik er vrijwel zeker van dat het optreden in 1973 plaats heeft gevonden.
Jammer dat Insula destijds moest stoppen.
Freek zei op 16 november 2021 om 14:39
Hallo Rini en Gerard,

Zo klonken ze ook bij het optreden in Mill: https://youtu.be/sVVqhdh3RWk

Groet, Freek
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 november 2021 om 15:27
"Longdancer" wordt genoemd in Elton John's autobiografie 'Me', wanneer hij het heeft over zijn platenmaatschappij Rocket: ... "Soms waren we beter in het spotten van talent dan het ontwikkelen ervan - We konden geen succes maken van een band genaamd "Longdancer", ondanks het feit dat hun gitarist, nog een tiener, genaamd Dave Stewart, duidelijk iets over zich had".

1

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen