skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Openluchttheater Hoessenbosch

Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem is nauw verbonden met een van de eerste toneelregisseurs van dit theater, G. Verhamme. Gerrit Verhamme was gemeentesecretaris van Berghem en een zeer gewaardeerde persoon die, hoewel niet in Berghem geboren, veel aan de gemeenschapsopbouw van Berghem heeft bijgedragen.

Hij was o.a. voorzitter van Berghem Sport en zoals gezegd ook regisseur van toneel- en theateruitvoeringen. Die stukken werden zowel in het parochiegebouw als in Hoessenbosch opgevoerd. Ik heb zelf een paar maal onder regie van Verhamme op de planken gestaan, zoals in De vrek van Molière in Hoessenbosch. Dat was in de tweede helft van de vijftiger jaren. We hebben daar vele uitvoeringen gehad. 

De held van Waterloo

Naar aanleiding van het stukje Boerenbruiloft ben ik zoek gegaan naar oude foto's die ik nog had van de voorstelling De Held van Waterloo, en ik heb ze gevonden! Op de foto’s hierboven en -onder zie je veel spelers die er inmiddels niet meer zijn. Enkele namen schieten me te binnen: Hoefnagels, Van der Sloot, Brands (voorheen koster van de R.K. kerk), Tinnie van de Berg van de bakker en natuurlijk ook de inspirerende regisseur Gerrit Verhamme. Wie kent er nog meer? Ik weet niet meer precies wanneer het stuk gespeeld is, maar het is ruim 55 jaar geleden.

Op de derde foto staan in ieder geval Hoefnagels, T. van de Berg (zoon van de bakker), Frans Brands (de koster), mejuffrouw Nooijen en ikzelf, Jo van der Sloot. De uitvoeringen kregen ook voldoende persaandacht: in 1955 schreef een journalist “het was zondag behoorlijk druk in het openluchttheater van Berghem. Ik schat dat er wel een kleine duizend toeschouwers waren, die allen vol spanning hebben uitgekeken naar de Held van Waterloo.”

De schrijver van dit stukje verwerkte op een aardige manier de namen van de deelnemers in zijn artikel, zoals in de zin “het pittig sergeantje SLOOT (Jo van der Sloot) ‘m veilig achter slot en grendel.”

 
     
 

Reacties (1)

Jo van der Sloot zei op 3 augustus 2012 om 20:55
In een krant van 1955 stond het volgende te lezen. Aantal inwoners per 1 januari 1954 3364. In 1954 geboren 52 jongens en 49 meisjes. Gevestigd 104 personen. Overleden 31 en vertrokken 111. Toename 63 zodat het aantal inwoners op 1 januari 1955 bedroeg 3427.

Berghem
Goede toneel uitvoering Berghem's toneel.
De goede reputatie van Berghem's toneel is Zondagavond weer bevestigd met de opvoering van het blijspel in 3 bedrijven 'De Dorpspoëet van Jac Baling, gebracht onder regie van de heer G. Verhamme. Een volle zaal heeft genoten van dit ware blijspel, dat tal van kostelijke, echt humoristische scenes kent, maar zeker ook dikwijls een gevoelige sfeer brengt, soms zelfs een tikje tragiek. Er komen bepaalde levenswijsheden naar voren, waar men wel iets van mee kon nemen en de conflicten, welke Dore telkens veroorzaakt, bewijzen, hoe het eigenlijk niet moet. Vooral de dorpspoeëet Mane Totenter verkondigt een hoop levenswijsheid, grotendeels op humoristische wijze, maar daarom niet minder treffend, doch ook wel eens ernstig. De groep gaf van meet af aan een fris spel te zien; 'n gemoedelijk spel zonder grote problemen of schokkende gebeurtenissen, maar gewone kleine dingen van alle dag, welke dikwijls in kostelijk humorzijn verwerkt in de sappige Vlaamse taal. De diverse en sterk uiteenlopende karakters werden zeer goed uitgebeeld en vooral het spel van de dorpspoëet, die een zware rol spelen had, was van prima gehalte en tijdens de dialogen met de komiek Van Zonneveld waren de lachsalvo's in de zaal niet van de lucht. Trouwens het hele stuk werd door alle medespelenden met fleur gespeeld en kennelijk deed iedereen zijn uiterste best ereen vlot, levendig spel van te maken, hetgeen het geworden is. Berghem's toneel heeft er weer een goede beurt mee gemaakt en veel succes behaald. De toeschouwers hebben een gezellige avond beleefd, hetgeen bleek uit een dankbaar en spontaan applaus na elk bedrijf en vooral aan het slot.

Een journalist uit 1955.

Weet iemand uit Berghem hier iets meer over? Wie waren de spelers?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: