skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Opvoeden volgens Ras

Het Wanroijs Nieuws voor Iedereen heeft niet vaak de landelijke pers gehaald. Maar in 1963 lukte dat heel goed, toen hoofdredacteur A.J. Ras een kwestie aankaartte die ook vandaag de dag nog tot verhitte discussie aanleiding geeft: Zwarte Piet. Kan dat nu eigenlijk wel of niet? Al gaat het tegenwoordig niet meer om de kinderzieltjes…

Wanroij, Zwarte PietA.J. Ras, behalve onderwijzer in Wanroij ook de maker van het nieuwsblad Wanroijs Nieuws voor Iedereen,stelde in een redactioneel artikel dat Zwarte Piet eigenlijk maar beter geen onderdeel zou kunnen zijn van het Sinterklaasfeest. Hij heeft vooral opvoedkundige argumenten voor zijn stelling. Op het moment dat de kinderen erachter komen dat de Sint niet bestaat, zou het hele Sinterklaasfeest alleen maar een gezagscrisis veroorzaken. En hij vindt dat het feest van het schrikelement van Zwarte Piet moet worden ontdaan. Zwarte Piet zou beter kunnen worden vervangen door een blanke diaken en er zou eerlijk tegen de kinderen moeten worden gezegd dat het om een verkleed persoon gaat.

Wanroij, Zwarte PietHoewel het 44-jarige schoolhoofd duidelijk voorstander blijft van het hele feest, inclusief de bijbehorende cadeaus, valt bijna heel Nederland over hem heen. In De Volkskrant van 15 november nagelt de alom bekende schrijver Godfried Bomans met een paginagroot artikel over de “RASsenkwestie in Wanroij” op een ironische manier de Wanroijse onderwijzer aan de schandpaal.

“Het spijt mij dat het lager onderwijs te Wanroij in handen ligt van een man, die zulke streken bedenkt, want lager kan het niet. En hoewel volwassenen in het algemeen zelden in de zak gaan, meen ik toch dat we hier geen keus meer hebben. Ras moet in de zak. Dat zal in Wanroij wel even een gezagscrisis geven, maar dat vind ik beter dan dat alle ouders over heel Nederland hun naaste familie gaan verraden. Het Sinterklaasgeheim is een van de best bewaarde geheimen in ons koninkrijk en wanneer we ergens een lek zien, dan moeten we dat stoppen. Ras is zo’n lek. Daarom stoppen we hem, en wel in de zak.

In Spanje is een tekort aan onderwijzers en daar vindt hij best weer een boterham. Hij moet daar wel zijn Nederlands bijhouden. Want elk jaar op 5 december mag hij als Zwarte Piet mee naar Amsterdam. Hij is immers de enige volwassen Nederlander die Sinterklaas werkelijk zo serieus neemt. Hij gelooft er zo ernstig in dat hij zelfs tot de scrupulanten behoort. Zeker, hij zal bezwaren hebben maar hieraan kan worden tegemoet gekomen. Want zwart gemaakt hoeft hij niet meer. Dat heb ik al gedaan.”

Wanroij, intocht Sinterklaas 2005 (foto: www.peelbelang.nl)Bomans neemt zelfs de moeite om naar Wanroij af te reizen tijdens een soort Zwarte Pietenprotest. Verkleed als Ivanhoe maakt hij jacht op twee beunhazige diakens. Ze worden uiteraard gevangen en in een plastic zak afgevoerd. Want ook dat was een punt van Ras: de pepernoten moeten voortaan in een doorzichtige tas, zodat kinderen kunnen zien wat er in zit. De juten zak zou te veel angst inboezemen.

Er zijn heel wat mensen op de been gekomen om het spektakel te zien en heel wat ‘Pietermannen’ nemen deel aan het protest, zoals De Gelderlander meedeelt: ”Met de grootst mogelijke meerderheid heeft de gemeenschap van Wanroij gistermiddag voor de trappen van het raadhuis gestemd vóór de instandhouding van het Zwarte Pietenwezen. Want uit de massa die rond het bordes de ongewone taferelen gade sloeg, steeg een luid Nee! op toen de hoofdman der Morianen de kernvraag stelde: Is er iemand hier in Wanroij die Pieterman niet meer wil zien?”

Reacties (12)

Hans Ras zei op 25 december 2009 om 13:49
Ik ben de zoon van Arnold Ras. Ik werk zelf ook in het onderwijs en wat mij wel verbaast is het feit dat in 2009 dit verhaal eigenijk nog steeds erg up-to-date is. Ieder jaar gaat het wel weer eens over de rol van Zwarte Piet in het oog van de discriminatie-wet. Mijn vader was zijn tijd ver vooruit, de kwestie blijft steeds maar terugkomen in Nederland. Mijn vader had eens moeten weten dat dit onderwerp een erge lange nasleep heeft.....
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 4 januari 2010 om 11:30
Beste Hans,
inderdaad is deze hele kwestie nog steeds actueel en ik kan me goed voorstellen dat je vader dat niet heeft kunnen voorzien. Zo zie je maar weer: geschiedenis herhaalt zich.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 oktober 2013 om 08:27
@Gerard: Ja, zeg dat wel! Dank voor het doorgeven.
Usha Marhé zei op 29 oktober 2013 om 14:28
Beste Hans Ras, door alle tumult dit jaar wordt het verhaal van je vader steeds bekender. Diep respect voor wat hij in die tijd heeft proberen te doen en dat hij het inzicht had. Respect voor wat hij heeft meegemaakt. Het zou fijn zijn als jij ergens in de media over hem zou willen vertellen. Als je dat wil, mag je mij contacten via www.ushamarhe.nl
Gina Gielissen zei op 4 oktober 2014 om 14:30
Slimme man die Ras. Hij had precies door hoe het zat en zit.
Wat een verademing, de man verdient een standbeeld! Een non (voorheen missiezuster) bij ons op de kleuterschool wilde ook iets veranderen en de pieten wit maken, helaas heeft ook zij haar functie als kleuterjuf moeten inruilen voor een plekje in de moestuin. Toen al hield Nederland vast aan een racistische karikatuur; toen ook al laatdunkende uitspraken over kleurlingen en donkere mensen. Zoon van meneer Ras; ik ben super trots op uw vader!
de hulpsint zei op 20 november 2014 om 15:04
Allemaal onzin beste schrijvers. Als hulpsinterklaas maak ik elk jaar dit prachtige kinderfeest mee. Het interesseert de kids geen moer wat de kleur van Piet is. Alleen de grote mensen beginnen met allerlei discriminatie-verhalen. Nederlanders zijn zeer tolerant, dus we gunnen onze kinderen hun feestje. Ben je het hier niet mee eens dan heb je hier niks te zoeken.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 november 2014 om 09:50
@Hulpsint, leuk om uw standpunt als ervaringsdeskundige te horen. Maar het forum is er voor iedereen..
Jennifer zei op 3 oktober 2015 om 22:08
Hans Ras, your father is a hero. A good man who cared and his attempt to consider the dignity of his fellow man/woman will never be forgotten.
De hulpsint zei op 4 oktober 2015 om 11:56
We zijn nu twee jaar verder en ik moet concluderen dat de democratie in Nederland wankelt. Als een wetsontwerp aangenomen moet worden heeft ons parlement meer dan 50% van de stemmen nodig. Als we niet oppassen krijgt Zwarte Piet de zak omdat een paar activisten in Nederland vinden dat het te maken heeft met slavernij en discriminatie. Hier geloof ik dus echt niet in.
Jennifer zei op 5 oktober 2015 om 09:40
Wat jij gelooft is niet relevant, hulpsint. Mensenrechten deskundigen hebben beoordeelt dat Zwarte Piet IS discriminatie. Arnold Ras heeft gelijk gekregen. Dat de Zwarte Piet-figuur discriminatie inhoudt, is juridisch gezien onbetwistbaar. Ik citeer het College: "Van belang is of het effect van de figuur discriminerend is en naar het oordeel van het College is dit het geval." Tevens belangrijk is de mogelijke "inbreuk (op het recht) op privéleven" in de uitspraak van de bestuursrechter op 3 juli 2014.
Hulpsint zei op 5 oktober 2015 om 10:13
Zodra 50% van de Nederlanders vindt dat Zwarte Piet in de ban moet, dan zal je van mij gelijk krijgen. Nu proberen een paar mensen in Nederland (en een dure juffrouw van de VN) om een heel kinderfeest te verpesten. M.i. zijn er nuttiger zaken waar jeje voor in kunt spannen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen