skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Oss’ trots: nieuwbouw in de Wilgenstraat

Deze speelse blokjes woningen stonden in 1966 in 'Weekblad Bouw'. Toen de fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden de wijk fotografeerde, legde hij ook een groep kinderen met zijn camera vast, die zich - toevallig? - net op dat moment voor een woning ophielden. We zijn benieuwd naar de verhalen achter deze foto. Wil je iets vertellen over de woningen en de wijk of weet jij misschien wat deze kinderen daar op dat moment deden? Deel je herinneringen! We hopen op reacties.

Klik op de foto om deze te vergrotenDe Osse Wilgenstraat in 'Weekblad Bouw', 1966 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, 1659-000071)

TV-antennes

Volgens onze gegevens is het voorjaar 1966, als we getuige zijn van dit tafereeltje in een waarschijnlijk nét opgeleverde Osse nieuwbouwwijk. De boompjes staan er in ieder geval nog wat schriel bij…

Wij denken te zien dat we vanaf de Kastanjelaan de Wilgenstraat in kijken en zien daar toch wel bijzondere huizen: niet het gebruikelijke, saaie, gesloten front, maar speelse blokjes van steeds drie of vier woningen. De TV-antennes ontbreken uiteraard niet, maar er zijn minder antennes dan adressen, dus misschien is hier sprake van een vroege gemeenschappelijke voorziening.

De foto komt uit het Weekblad Bouw, ook daarom lijkt het er op dat dit toch een bijzonder wijkje was. Misschien zijn er échte Ossenaren die ons hier meer over kunnen vertellen en hun trots met ons willen delen.

Rechts op de foto zien we nog een clubje sportief geklede kinderen, op het eerste gezicht vooral meisjes. Klaar voor vertrek naar de sportdag van school? En is dat dan onder begeleiding van de twee dames op de fiets? Wie was hier bij, en kan ons daar nog iets over vertellen?

Wilgenstraat, Oss (screenshot van Google Maps)De Wilgenstraat, met de woningen uit de jaren 60, nu (screenshot van Google Maps)

Kijk naar Toen

Weet jij nog dat onze foto gemaakt werd? Ken je verhalen over de woningen zelf, de wijk of de mensen die er woonden? Herken je iemand op de foto? En waren dit eigenlijk wel huizen waar Oss trots was? Of heb jij daar hele andere herinneringen aan? We hopen op reacties. Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (11)

Riky de Jong zei op 28 maart 2018 om 19:25
In december 1964 ben ik in de Wilgenstraat komen wonen in de flat, wij waren de eerste bewoners. De huizen aan de overkant stonden er al. Ik heb nog foto's van de flat in aanbouw. Onze dochter is januari 1966 daar geboren.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 29 maart 2018 om 10:52
Wat leuk dat jullie gezin de eerste bewoners waren van het flatgebouw tegenover deze huizen, Riky! Heb je daar nog speciale herinneringen aan? Was dat niet vreemd om als enig gezin in zo'n groot gebouw te wonen. Het BHIC heeft geen foto's van deze flat. Als u deze ook aan het BHIC ter beschikking zou willen stellen, zijn wij daar heel blij mee. U kunt dan scans van deze foto's toesturen naar info@bhic.nl t.a.v. de beheerder audiovisuele collecties.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 3 april 2018 om 11:57
Riky stuurde ons een aantal foto's van het flatgebouw in aanbouw, waaronder deze. Veel dank daarvoor!
<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/scannen0010.jpg" title="Flat Wilgenstraat Oss in aanbouw, 1964/1965" width="430" height="300" border="0">
Daemen zei op 31 juli 2018 om 23:43
Het kan zijn dat die kinderen op hun juf( met fiets) stonden te wachten.
In dat huis woonde nl.een onderwijzeres: juffrouw van de Broek.
Ik weet dat omdat ik op dat tijdstip in de tegenoverliggende flat woonde.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 1 augustus 2018 om 09:05
Wat een fanatieke kinderen, dat zie je tegenwoordig niet meer. Was daar iedere dag een horde kinderen te vinden of was dit iets bijzonders? Heb je daar trouwens nog lang gewoond?
Daemen zei op 1 augustus 2018 om 16:56
Hordes kinderen kan ik me niet herinneren,het waren voornamelijk heel jonge gezinnen die hier woonden,zeker in de flats.
Ik heb er vanaf januari 1965 tot september 1970 gewoond.
Daemen zei op 1 augustus 2018 om 17:06
In de flats woonden vooral jonge mensen uit het bedrijfsleven,vooral Organon was goed vertegenwoordigd.Er woonde ook wel een medisch specialist en oa de eigenaar van de meest exclusieve dameskledingzaak van Oss.
Daemen zei op 1 augustus 2018 om 17:18
Ik had de indruk dat ondanks het feit dat de flats erg klein waren,het een gewild woonobject was.Je kon ook afzonderlijk een garage huren,die was dan wel weer heel ruim.De flats lagen op een mooi punt en er waren verschillende winkels in de buurt.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 2 augustus 2018 om 09:24
Dankjewel voor de informatie. Weet je nog of de huizen ook door vooral jonge professionals en jonge gezinnen werden bewoond?
jan ruijs zei op 14 januari 2020 om 10:12
dezelfde huizen staan ook in de Willibrordusweg
.Ze zijn destijds gebouwd door de Osse aannemer de Reus.
Prijs fl 20.750.00
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 januari 2020 om 13:41
Bedankt Jan! Weet je ook in welke tijd dat (ongeveer) was?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen