skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Osse arbeiders sparen dubbeltjes voor nieuwe kerk

Omstreeks 1945 lijkt Oss vanuit de lucht op een spinnenweb. De soms kilometerslange wegen met lintbebouwing komen samen op de Heuvel. Laagbouw overheerst, maar daardoor springen de Grote Kerk, de watertoren en de fabrieksschoorstenen des te meer in het oog. En dan, enkele jaren na de bevrijding, begint de stad zich uit te breiden, eerst in de “oksels” van het spinnenweb: de Kortvoort, de Vierhoek, de Kromstraat. En tussen de Berghemseweg en het spoor verrijst de nieuwbouw van de Schadewijk.

In het dan nog zeer katholieke zuiden van Nederland wordt in een uitbreidingsplan steevast ruimte gereserveerd voor een nieuwe parochiekerk, zo ook in de Schadewijk, aan de Lijsterlaan.

Kapelaan Th. van Vlerken van de naburige Visserskerk wordt benoemd tot bouwpastoor in de nieuwe parochie, die Don Bosco als schutspatroon zal krijgen. Al meteen rijst er een groot probleem: er is nauwelijks geld om de kerk te bouwen! Daar komt bij dat de toekomstige parochianen, overwegend arbeiders, alle zeilen moeten bijzetten om zelf rond te komen; de Schadewijk is geen Goudkust. Desondanks gaat Van Vlerken niet bij de pakken neerzitten. In 1950 hadden ze in Werkendam ook geen geld voor een nieuw katholiek kerkje. In samenwerking met de regionale pers werd toen in enkele maanden tijd 12.500 gulden bijeengebracht. Zoiets moet in Oss ook kunnen, toch!

In 1951 starten de bouwpastoor en het Dagblad voor Oss en Omstreken een campagne om geld in te zamelen voor de Don Boscokerk. Rechtsboven op de voorpagina verschijnt regelmatig een artikeltje met een wervende tekst waarin de stand van zaken nauwkeurig wordt bijgehouden. De schrijver noemt zichzelf “bedelredacteur”. De gevers komen uit Oss, maar ook uit de regio. Op Nieuwjaar 1952 is al 10.000 gulden binnen. Tegelijkertijd loopt er een inzamelingsactie in Osse bedrijven: werknemers kunnen wekelijks ‘n dubbeltje laten inhouden op hun loon. Begin november 1952 is ruim 11.000 gulden bijeengebracht, het leeuwendeel bij Hartog, Zwanenberg en de Tapijtfabriek Van den Bergh. Maar ook bij De Reuver, Organon, Desseaux, Philips en andere bedrijven doen mensen mee. Via de krant spreekt Van Vlerken lovende woorden over deze dubbeltjesactie van de Osse arbeiders. Mede dankzij hen kan nog vóór Kerstmis 1953 de Don Boscokerk worden ingezegend.

Dit verhaal verscheen eerder in het Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen