skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Osse Bende opgerold

In de 12 jaar van 1923 tot en met 1935 beschouwde men Oss als een centrum van criminaliteit. En daar was ook wel enige aanleiding toe: er vielen in deze periode 24 doden (zoals in Oijen bijvoorbeeld) te betreuren als gevolg van gewelddadige activiteiten: moord, doodslag, (zware) mishandeling, diefstal met geweld en brandstichting.

Huldiging Marechaussees, 1935Een groot deel van deze criminaliteit werd toegeschreven aan de zogenaamde "Osse Bende”, al is de benaming “bende” misschien wel misleidend. Het ging eerder om een bepaalde cultuur van zwijgen in brede kring, dan om een echte criminele organisatie.

Een forensisch psychiater formuleerde het in 1933 zo: “de solidariteit, het goed georganiseerde complot, de onherroepelijkheid van hun bedreigingen en de uitvoering daarvan maakt die grote familie van misdadige elementen tot een hoogst gevaarlijke, brutale en meer en meer op een Amerikaanse bandietengemeenschap gelijkende bende. Ze verraden elkaar niet, en ze bedreigen hen die kunnen getuigen, met moord. En vroeg of laat houden ze hun woord. Ze staan als één man vijandig tegen alles wat politie of justitie is.”

Die politie staat dan ook een tijdlang vrij machteloos. Oss heeft eind jaren ’20 ongeveer 16.000 inwoners. De gemeentepolitie Oss telt tien man, de marechaussee is vijf man sterk. In 1934 komt daar verandering in. De marechaussee wordt met 15 man versterkt. De opsporing wordt intensiever: wie na cafétijd op de Berghemscheweg loopt of in het Schaykscheveld, wordt aangehouden.

 Tientallen processen-verbaal worden zo opgemaakt voor eenvoudige overtredingen zoals jachtdelicten en het dragen van wapens zonder vergunning (niemand in Oss mag nog een mes bij zich hebben met een lemmet, langer dan 5 centimeter). Politiemensen gaan vermomd als gewone landloper of als gewone klant in het café zitten en luisteren. Ze gaan zelfs zover dat ze in de duisternis bij de ramen van woningen hun oor te luisteren leggen.

En het werkt! In de jaren 1934 en 1935 worden ongeveer 300 misdrijven opgelost. Van deze zaken behandelen de rechtbank en later het gerechtshof in hoger beroep er ongeveer 50, met in totaal 155 verdachten, van maart 1935 tot juni 1936. Ik wil vooral ingaan op de arrestatie en veroordeling van J.P. Ceelen voor de moord op caféhouder Jan van de Pas te Berghem, omdat deze zaak exemplarisch was voor het toenmalige criminele klimaat in Oss.

Je kunt het hele verhaal hier lezen of downloaden (PDF, 1.3 MB)

Op de foto huldigt de toenmalige Officier van Justitie, Speyart van Woerden, de manschappen van de Osse Brigade Koninklijke Marechaussee naar aanleiding van het oprollen van de Osse bende in 1935.

Reacties (121)

A M v Haaren zei op 1 oktober 2009 om 19:52
De vermoorde Jan van de Pas woonde niet in Berghem en is ook vermoord op Osse grond Hij woonde op de Berghemseweg en was cafehouder
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 2 oktober 2009 om 10:46
Beste A. van Haaren,

Dank voor deze terechte opmerking. Inmiddels heeft de gemeente Oss ons een handje geholpen en ook Berghem ingelijfd ;-)

Is het verhaal van Jan van de Pas door de jaren heen in uw familie bewaard gebleven dat u zo goed op de hoogte bent?
G.Nelisen zei op 21 februari 2010 om 01:59
Hadden Jan van de Pas en Janske ook samen een kind.
van uden zei op 14 oktober 2010 om 09:43
Jan en Janske hadden geen kinderen.
van uden zei op 16 oktober 2010 om 23:11
De vermelde van Rooij is niet in berghem geboren maar in Herpen. Is er iemand duidelijk waarvoor deze van Rooij in de gevangenis te Breda zat ?
Gijsbers zei op 16 oktober 2010 om 23:39
Waar komt die van Rooy in het verhaal voor, heb daar geen weet van wat zijn aandeel was,zou ik wel willen weten.
van uden zei op 17 oktober 2010 om 10:42
@ Gijsbers.
Citaat uit het geschreven stuk:
"Op 15 december 1934 bezoeken de burgemeester van Oss en de inspecteur van politie, P.H. van Kempen in de strafgevangenis te Breda de gedetineerde Petrus Hendrikus van Rooij, geboren te Berghem op 27 oktober 1904. Van Rooij had te kennen gegeven dat hij belangrijke informatie had met betrekking tot de moord op Jan van der Pas."

Petrus Hendrikus van Rooij zat dus in de tijd vast in de koepel te Breda, hij heeft geen directe verbindenis met de moord anders dan dat hij informatie heeft verschaft, ik ben benieuwd of iemand weet waarvoor hij in de gavengenis zat sinds het mijn grootvader was.
van uden zei op 17 oktober 2010 om 10:44
Typisch is dan wel weer dat Janske (Johanna) van Uden een oudtante van mij was. De film de bende van Oss die binnenkort verschijnt gaat overigens over dit verhaal, Johanna van Uden wordt Johanna van Heesch genoemd in de film.
van Uden zei op 18 oktober 2010 om 14:01
Ik heb inmiddels e.e.a. gevonden:

P. van Rooij is in bewaring gesteld op 4-10-1933 op verdenking van moord op G. van Lieshout. Tijdens de osse kermis van 1933 is er een handgemeen ontstaan waarbij G. van Lieshout for middel van messteken om het leven is gebracht. G. van Lieshout was de zwager van P. van Rooij.
Mocht er iemand zijn die aanvullende informatie heeft dan hoor ik dat graag aangezien er naar alle waarschijnlijkheid nooit is bewezen dat P. van Rooij de dader is, en hijzelf altijd heeft ontkent.
Mijn moeder (en de rest van de familie uiteraard ook) zou graag meer weten hierover, dus alle extra informatie is welkom!

Alvast bedankt!
Gijsbers zei op 18 oktober 2010 om 22:28
Bij welke fam. van Rooy behoorde P.van Rooy, wat was zijn roepnaam, ik ben in Herpen geboren en getogen en zou deze fam. moeten kennen hij was zeker jou overgrootvader als Janske je oudtante was hun leeftijd scheelde niet zoveel.Janske is van mij een tante, waarschijndelijk zijn wij familie.
van Uden zei op 19 oktober 2010 om 10:40
Gijsbers, het was van Rooij (met IJ dus;-)), zijn roepnaam was piet hij was getrouwd met Theodora Francisca van Lieshout. Dit is echter de familie van mijn moeder (van Rooij dus).
Janske was de zus van mijn Grootvader Jacobus van Uden (getrouwt met Timmermans). Als Janske een tante van jou is dan ben jij waarschijnlijk een neef van mijn vader :-), zoon van de broer van mijn grootvader. Ken jij een Ome Koos dan ? (Jacobus van Uden)
van Uden zei op 19 oktober 2010 om 11:11
aanpassing , dan ben jij een zoon van de zuster van mijn grootvader ipv de broer uiteraard. Ik kan helaas in de stamboom gegevens op deze site weinig terug vinden ten aanzien mijn familie lijn van de van udens.
Ik ben volgende week donderdag in het stadsarchief en zal eens kijken hoe e.e.a. in elkaar zit. Heb jij voor mij de gevens van jouw moeder ? Zal het ook nog eens navragen bij mijn moeder.
van uden zei op 19 oktober 2010 om 13:43
Ik weet inmiddels dat er 2 janskes van Uden waren, eentje is getrouwd met Jan van de Pas, eentje is verhuisd naar Herpen. De twee waren zussen.
Gijsbers zei op 19 oktober 2010 om 22:41
Ik ken wel een Koos van. Uden dat is mijn oom dus een broer van mijn moeder.Woonde vroeger in de Koornstr.als we het teminste over de zefde hebben.De fam. v. Rooy ken ik denk ik ook,woonde jou moeder op de Berghemseweg.Het Janske dat naar Herpen is gegaan met wie is die getrouwd.
van uden zei op 20 oktober 2010 om 00:07
Koos van Uden uit de koornstraat was inderdaad mijn Opa, Betekend inderdaad dat we familie van elkaar zijn :-)
Mijn moeder is opgegroeid in de Osse Hei (Frankenweg), later verhuist naar de arendstraat (vierhoeksingel, beter bekend als het vierhuukske).
Over Janske die naar Herpen is verhuisd ben ik nog niet veel te weten gekomen, ik weet alleen dat die een gehandicapte zoon had.
gijsbers zei op 20 oktober 2010 om 23:08
Het Janske dat naar Herpen ging was geen Janske maar Leentje.mijn moeder , het klopt van die zoon.Ben jij niet in Oss opgegroeid want daar wonen nog verschillenden familie - leden. Ben jij een zoon van Grad of Leo. Jou tante Anny of Bets als die er nog zijn weten vast van onze familie's.
van uden zei op 21 oktober 2010 om 00:14
Ik ben wel in Oss opgegroeid, ik ben een zoon van Leo. Ik zal het eens aan Tante Bets vragen, Tante Anny is helaas overleden.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 oktober 2010 om 10:19
Duidelijk wordt wel dat de "Osse" bende in feite een regionale aangelegenheid was. Maar dankzij de gemeentelijke herindeling zijn het achteraf allemaal Ossenaren!
van uden zei op 22 oktober 2010 om 14:23
@ Henk,

Voorop gesteld dat zowel de familie van Uden als de familie van Rooij niets te maken heeft gehad met de activiteiten van de bende van Oss!

De kern van de bende van Oss waren inderdaad Ossenaren tenminste in die tijd, ik kan natuurlijk niet vertellen of de oorsprong van deze families ook in Oss ligt. Wel weet ik wel dat er een aantal Amsterdammers worden vermeld die wellicht met deze ossenaren samen hebben gewerkt, dan heb ik het over de periode van 1892 (grafschennis).
Ook weet ik dat de Osse bende een groter gebied heeft bestreken dan alleen Brabant (O.A.) Twente.
Dus daarmee zou het uiteraard al wat sneller een regionale afaire zijn, nog maar te zwijgen over de politieke gevolgen :-)
Toon Ceelen zei op 31 oktober 2010 om 19:33
Ik heb een vraag aan Frans Ceelen, die het verhaal de ,Osse bende opgerold, heeft geplaatst.
Ik zou graag willen weten of Frans Ceelen familie is van onze familie Ceelen uit Oss. Mijn vader is Wim Ceelen en mijn mnoeder Leen Ceelen-Ceelen.

Lenie v.d.Coolwijk v. Oorsouw zei op 9 maart 2011 om 21:28
Hallo, wie o wie weet of ik nog ergens de boeken die over de oos bende zijn geschreven ergens kan kopen ? wie kan mij aan deze boeken helpen? gr. Lenie
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 10 maart 2011 om 09:37
Beste Lenie,
een fotokopie van het boek 'Donker Oss' is in ieder geval in onze locatie in Grave (BHIC) in te zien.
Met vriendelijke groeten,
RobR zei op 20 maart 2011 om 21:34
Weet iemand eigenlijk hoe en waar de leden van de Osse bende terecht zijn gekomen nadat de bende was 'opgerold'?
Mijn opa heeft wel eens verteld dat er een aantal naar Amerika zijn gevlucht toen het in Nederland te heet onder de voeten werd.. hoe is het hen vergaan? Andere verhalen vertellen weer dat ze gewoon hun straf hebben uitgezeten en dat ze in de buurt zijn blijven wonen. Zijn er eigenlijk nog leden van de Osse bende in leven?
Tropism Films zei op 22 maart 2011 om 17:42
Naast dat er een speelfilm, De Bende van Oss, gemaakt wordt over het verleden van Oss, wordt er ook al langere tijd gewerkt aan een documentaire film over de Osse geschiedenis. De documentaire zal onder andere worden vertoond in Museum Jan Cunen te Oss. Voor die documentaire zijn de makers nog op zoek naar mensen die uit eerste hand kunnen vertellen over de roerige jaren '30 in Oss. Gezien het feit dat de jaren dertig nu al zo ver achter ons liggen is dit de laatste kans om het verhaal uit eerste, of tweede hand op te tekenen. Bent u, of kent u, iemand die zich gebeurtenissen of anekdotes herinnert uit de jaren dertig in Oss dan kunt contact opnemen met Niels Post, Tropism Films info at tropism.nl
A.Raaijmakers (oud-Ossenaar) zei op 7 april 2011 om 10:43
Klopt de informatie dat in de speelfilm
over de Osse bende ook gebeurtenissen worden verfilmd uit de roerige jaren eind 19e eeuw? B.v. de moord op wachtmeester Hoekman in 1893? (De beeldengroep bij de Grote Kerk in Oss herinnert aan deze jaren!)
Men refereert in bijna alle publicaties en reacties toch aan de roerige dertiger jaren van de vorige eeuw!
Dus vind ik dit historisch gezien niet juist; maar het zal wel zijn om de sensatie van het hele filmverhaal want anders kan ik het niet verklaren. Over de opnamelocaties wil ik geen oordeel vellen maar was er nou geen enkel hoekje of straatje rond de Heuvel meer te vinden?
Leo Hoeks zei op 30 mei 2011 om 22:07
Naast de film en de documentaire over de Bende van Oss wordt er ook nog gewerkt aan een boek. Dit boek zal gespresenteerd worden tijdens de première van de film in september dit jaar. In dit boek wordt het historische verhaal over de criminele periode van Oss en de nasleep daarvan in de periode 1893-1939 beschreven en hoe deze geschiedenis verweven is in de speelfilm. Het boek is een samengaan van historisch materiaal en de verbeelding zoals die uit de film spreekt.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 31 mei 2011 om 09:36
@A. Raaijmakers: Ik heb inderdaad ook begrepen dat de film is gebaseerd op historische gebeurtenissen maar dat je dat allemaal niet te nauw moet nemen. Er wordt niet op een jaartal meer of minder gekeken, zal ik maar zeggen. Het gaat waarschijnlijk meer om het verhaal en het tijdsbeeld dan over de historische feiten (zoals wel vaker bij films).

@Leo: Daarom ben ik ook erg blij met deze aanvulling! Het lijkt me een mooi naslagwerk voor iedereen die wil weten hoe het nu echt zat en hoe dat is vertaald naar de film. Ik ben erg benieuwd naar het boek, Leo.
Leo Hoeks zei op 31 mei 2011 om 19:33
Beste Toon ceelen,

Ik ken Frans Ceelen die het verhaal over de bende van Oss en dan met name het verhaal van 'de Ceel'heeft geplaatst persoonlijk. Frans is géén familie van jouw familie Cellen. dat is weer een andere tak.
Leo Hoeks zei op 31 mei 2011 om 19:52
De vraag of Jan van der Pas en Janske van Uden kinderen hadden kan ik in tegenstelling tot wat Van Uden beschrijft bevestigend beantwoorden. Ik citeer uit het bronnenmateriaal dat ik tot mijn beschikking heb en waarin Janske aan het woord is: "Hij(van der Pas)vroeg aan mij: 'Jans, zou ik het doen', waarop ik antwoordde: 'doe het maar niet, want als je de kast in moet dan is het nog erger. Hij (mijn man) stond in twijfel. Hij zei: 'kijk die kleine eens lekker in zijn bedje liggen en als ik toch zo van jullie vandaan moet wat zou dat toch erg zijn'.(...) 'zette zijn lichte pet op zijn hoofd en verliet de woning nadat hij mij en het kind een zoen had gegeven'.

Volgens mij kun je uit dit citaat afleiden dat Jan en Janske wel een kind hadden.
kitty zei op 15 juni 2011 om 20:11
wie kan mij meer vertelen over P v Rooij en Doortje v Lieshout

over de kinderen
T de R zei op 17 juni 2011 om 15:50
Mijn vader had het weleens over de osse bende maar daar kwamen altijd andere namen naar voren zoals Toon de Soep en de Bie deze namen zie ik niet,was er nog een bende,,,,of mogen die niet genoemd worden,mijn vader is helaas overleden hij heeft alles mee gemaakt in Oss v.a.de jaren 20
Leo Hoeks zei op 17 juni 2011 om 19:40
Beste T. de R.

De namen van Toon de Soep, de families de Bie, d'n Olie, de Rut, d'n Brommert, de Sijp, d'n Brus en nog een aantal anderen worden in veel (kranten)artikelen en boeken genoemd inclusief <a href="http://www.roskamox.nl/donkeross/pdf/DO-EigenNamen.pdf" target="_blank">de echte namen</a>. Ook de naam de R. komt er regelmatig in voor. Lees bijvoorbeeld het boek van Martin Schouten, de Zaak Oss, en je komt ze allemaal tegen. Niet in de film die straks uitkomt. Daar heeft de regisseur gekozen voor verzonnen namen.
Het is allemaal meer dan 75 jaar geleden en bovendien is er wettelijk geen bezwaar de namen te gebruiken zoals men doet.
Het is een deel van de geschiedenis van Oss, daar kan men niet om heen. Daarom heeft het ook geen zin deze namen te verzwijgen. Oss hoeft zich er zeker niet voor te schamen zoals men in het verleden nogal eens deed. Die tijd is gelukkig voorbij.
van Uden zei op 19 juni 2011 om 10:56
@ Kitty, P v Rooij en Doortje v Lieshout waren mijn grootouders. Wat zou je precies willen weten ?
kitty zei op 20 juni 2011 om 12:27
zou graag willen weten hoeveel kinderen dat ze hadden het zijn ook mijn grootouders

ik heb ook wat verhalen gehoord

hoor het graag van je
van Uden zei op 21 juni 2011 om 11:39
Oh dan zijn we dus familie :-)
volgens mij moeder hadden ze 18 kinderen, er zijn er wel een aantal op zeer jonge leeftijd overleden.
Als je het precies wilt weten kan ik het van de week nog wel vragen.
Ik weet dat P v Rooij na de scheiding in Tilburg is komen te wonen en hertrouwt is. Doortje is ook hertrouwt in Oss.
kitty zei op 21 juni 2011 om 14:38
oke ik weet dat bennie naar nijmegen is gegaan in het ziekenhuis en daar overleden moet zijn en nog twee meisjes die zijn overleden dat is wat ik er van weet

ik zou graag alle namen willen weten van de ooms en tantes

ja dit weet ik ook en dat doortje hertrouwt was met hein

J. de Speurder zei op 21 juni 2011 om 14:39
Het boek &quot;Donker Oss&quot; (Oss ontmaskerd, het volledige misdadenregister) is nu opnieuw uitgegeven en is vanaf volgende week in iedere boekhandel te kopen onder ISBN nummer: 9789491014147 (170 foto's!!!)
Auteur: J. de Speurder

Met vriendelijke groet,
van uden zei op 21 juni 2011 om 15:01
ik zal het woensdag eens vragn, wellicht moet je me even mailen top32@hotmail.com.
Lijkt me handiger dan het hier allemaal te posten ;-)
Ben trouwens wel benieuwd wie jij bent :D
Leo Hoeks zei op 21 juni 2011 om 15:12
Het radioprogramma OVT van de VPRO is op zoek naar ooggetuigen uit de roerige jaren dertig in Oss. Wie wil meewerken aan dit radioprogramma of wie kent nog mensen die de tijd van 'de Bende van Oss' hebben meegemaakt en daar over willen vertellen. Anonimiteit gewaarborgd. Neem contact op met: info@maturitas.eu
kitty zei op 21 juni 2011 om 16:32
heb je geprobeert toe te voegen maar helaas bestaat het niet
van Uden zei op 21 juni 2011 om 18:39
hmm apart top32@hotmail.com is toch echt mijn email adres
kitty zei op 21 juni 2011 om 19:35
je het is gelukt
ton elberse zei op 26 juni 2011 om 18:27
hallo ik zie op 2sites 2 verschillende uitgaves van het boek donker oss nl .een met 140 bladzijden en eentje met 196 bladzijden zelfde cover terwijl er word gesproken over ongeveer 170 fotos terwijl die van 140 bladzijden net zo dik is als de uitgave in de tachtiger jaren
Leo Hoeks zei op 26 juni 2011 om 19:53
Waarom zou je het (nieuwe)boekje Donker Oss gaan kopen voor € 14,95? Alle foto's en het boekje zijn online verkrijgbaar. Het boekje is een paar keer herdrukt en bevat slechts een klein deel van de geschiedenis van de Bende van Oss. Het is allebehalve compleet.
J. de Speurder zei op 27 juni 2011 om 09:02
Sommige aanbieders maken nu eenmaal fouten in hun advertenties op internet. Het NIEUWE boekje Donker Oss telt 196 pagina's en bevat rond de 170 foto's (dus geen 140 pagina's). En Leo Hoeks: best zielig als je de verkoop van de nieuwe 'Donker Oss' uitgave probeert te stagneren met zulke negatieve praatjes. En om welke reden...? Om je eigen verkoop te stimuleren?! Compleet of incompleet, jouw boek, noch die van Smeets zullen ooit de populariteit van de beruchte uigave 'Donker Oss' weten te evenaren! Dat weet jij, dat weet ik en dat weten ook de lezers van deze site.
Mario zei op 30 augustus 2011 om 22:12
Mijn Opa, Ties(ke) van Gerwen reed (brom)olie rond. Dit deed hij met paard en kar. Hij had altijd een pistool bij zich. Dat lag op de bok,onder een jute zak. Het was in die dagen niet echt veilig om huiswaarts te gaan met wat geld op zak.
piet van rooij beuningen zei op 20 september 2011 om 18:11
piet van rooij is een zoon van ph van rooij en doortje van lieshout. hij is geb in oss maar opgegroeid in een pleeggezin in ewijk.nu woon ik in beuningen. ben een broer van betsie
piet van rooij beuningen zei op 20 september 2011 om 18:18
ben ook een broer van ; gerda/dien,doortje,cisca, cor,the,kees,jo,frans,maria verdere namen niet bij mij bekend.cor,kees,the,jo,betsie zijn al overleden.
piet van rooij zei op 20 september 2011 om 19:52
piet van rooij wil graag weten wie kitty is. graag een reactie.
Franklin zei op 20 september 2011 om 22:10
@ Piet van Rooij, dan ben jij ook een oom van mij :-)
piet van rooij zei op 20 september 2011 om 22:30
wie zijn je ouders piet van rooij wil weten wie franklin is
piet van rooij zei op 20 september 2011 om 22:37
je hebt ook nog een tante maria die woont in druten. piet van rooij en maria van rooij zijn samen opgegroeid vanaf 1946 bij pleegouders in ewijk.
franklin zei op 21 september 2011 om 09:16
@ Piet, ik ben de jongste zoon van Ciska.
P.J.M. Dirks (Breda) zei op 21 september 2011 om 18:06
Ondergetekende is in 1935 geboren. Dus allen maar van horen zeggen, De Osse bende telde een X aantal mannen en een vrouw die de administratie bijhield.
De mannengingen overdag zoveel mogelijk werken, zodat ze niet verdacht werden van inbraken.
Mijn vader was in de jaren twintig en dertig kassier van de boerenleenbank in Nuland. Op een nacht stonden er twee, wat later bleek, van de Osse bende en eiste dat hij de brandkast opendeed. Vraag: &quot;Zijn dit weer an- dere personen, als de Osse bende die U noemt. Ze noemden het toen ook &quot;De Osse Bende&quot;
theo zei op 26 september 2011 om 20:00
In het exemplaar dat ik bezit van de Criminaliteit van Oss van Nagel liggen los twee getypte vellen (doorslagen), waarop de namen van de criminelen in het boek worden vermeld en hun echte namen, voorbeeld: Joep Schroeder in het boek is feitelijk Toontje den Brok, Gerrit Hooij is feitelijk J. van Geenen alias Puck de Saaie. Is dit bekend bij de ingewijden en wie kan mij zeggen wie de lijsten heeft gemaakt?
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 29 september 2011 om 11:03
Hallo Theo,
Het is wel bekend dat er rond 1980 dergelijke lijsten in Oss circuleerden. Mag het BHIC een kopie hiervan krijgen? Dit kan via de rubriek
<a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10096" target="_blank">Stuur verhaal/foto's in</a> Hartelijk bedankt!
Dorethé zei op 29 september 2011 om 11:40
Op www.roskomox.nl vind je ook een lijst met schuilnamen, eigennamen, bijnamen van personen die genoemd worden in het boek de Criminaliteit van Oss, samengesteld door Pieter Roskam.
Dorethé zei op 29 september 2011 om 11:41
Zie nu een typefoutje in de site. Dit moet zijn www.roskamox.nl.
Loes Jeuken zei op 7 oktober 2011 om 19:04
Achterin het nieuwe boek van Rooijakkers en Hoeks, De Bende van Oss, sabel tegen mes, staat een uitgebreide lijst met de originele namen, de bijnamen en de namen zoals gebruikt in het proefschrift van Nagel. Deze ' wie is wie' lijst is een prima sleutel om het gehele verhaal inzichtelijk te krijgen.
Jan uit oss zei op 9 oktober 2011 om 22:05
Wie kan mij vertellen wie de katjang is. Hij was in oss politie agent
H van Gestel zei op 14 oktober 2011 om 13:30
Jan van der Pas en Janske van Uden hadden samen een zoon Marinus van der Pas, geboren 16 april 1931.
Janske is hertrouwd en in Udenhout gaan wonen.
In 1949 is zij gestorven
Ze hadden een gezin met 10 kinderen en ook Marinus van der Pas is met de andere kinderen opgegroeid.
A van Haaren zei op 29 oktober 2011 om 23:00
Volgens ik mij herinner had de vermoorde Jan van de Pas een zoontje wat destijds naar een broer van de vermoorde wonende ook op de Berghemseweg Ik was toen nog zeer jong maar woonde ook op de berghemseweg .Heb beide mannen in levende lijve gezien ,ook de moordenaar Ceelen waar ik dicht bij woonde De familie van Rooij kende ik ook vandicht bij weet er wel veel van maar ook niet alles.Ik word over enkele maanden 87 jaar en heb gelukkig een goed geheugen.
Gerold Ceelen zei op 2 november 2011 om 20:11
van Berkom of van Berkum? In het boek &quot;De Bende van Oss sabel tegen het mes&quot; staat dat van Berkum de Baron was maar dat moet volgens mij van Berkom zijn.Ook in de &quot;Naamreferenties van personen tijdens de donkere perioden van Oss&quot; van roskamox.nl.maar uit de prachtige documentaire van Luuk Bouwman
blijkt dat het toch echt van Berkom moet zijn!
A van Haaren zei op 2 november 2011 om 22:14
Nog een herinering van mij Ik was destijds leerling op de Gerardus Majellaschool toen de bende van Oss gevangen zat en de koningin met de trein door Oss zou komen. Moesten we vanuit school naar het station daar kregen we allen een vlaggetje en zouden we zwaaien als ze langs kwam.,maar ze schoof de ramen dicht en wou ons niet zien Bij mijn weet stonden er toen geen bendeleden op het perron Waren wij als kinderen niet zo blij mee.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 3 november 2011 om 08:12
@Gerold, het is inderdaad Van BerkOm, en niet Van BerkUm!
@A.van Haaren: 'n heel speciale herinnering! Weet u nog in welk jaar u op het perron stond met uw klasgenootjes?

A van Haaren zei op 3 november 2011 om 22:10
Nee ik zou niet kunnen zeggen hoe oud ik toen was mijn gdachte zijn tussen zeven en tien jaar. Ik wordt nu aanstaande februarie zevenentachtig men zei toen dat hare majestijd boos was op oss ,maar goed dat zij haar familie nu niet meer meemaakt ,meer kan ik er ook niet over zeggen.
gr ADRIAAN
P.Van Rooij Beuningen zei op 4 november 2011 om 16:53
Beste A van Haaren, wat weet u over de familie Van Rooij.
Adriaan van Haaren zei op 4 november 2011 om 20:44
Mijn weten over de familie van rooij daarover zou u mijn tel nr of email moeten hebben kijk in het tel boek.
gr
Pieter Roskam zei op 6 november 2011 om 13:58
@Gerold Ceelen en @Henk Buijks,
Bij het uitpluizen van de afstammingsgegevens van de oude Baron, die geboren is als Mar(t)inus van Berkum bleek dat het allemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt. Veel van de familieleden van De Baron waren in de 19e eeuw de schrijfkunst niet machtig. Ze konden dan ook niet nagaan wat de ambtenaar van de burgerlijke stand bij een geboorte of een huwelijk opschreef. En toen er drie Van Berkums naar Amerika vluchtten en de achterblijvers twee jaar later de boot namen naar New York werden hun namen door een klerk van de kapitein op de passengerlist geplaatst, zoals hij dacht dat het goed was.
Achteraf lijkt het er op dat de Van Berkums in Oss voor 1893, die niets op hun kerfstok hadden, ter onderscheiding bewust Van Berkom lieten schrijven, maar dat kan ik niet bewijzen.
Ik heb mijn hele onderzoek gepubliceerd op mijn <a href="http://www.roskamox.nl/donkeross" target="_blank">website</a>.
Hier is ook een <a href="http://www.roskamox.nl/donkeross/dopags/dopFrameSets/560x800/dorub_onderzoekkumkom.html" target="_blank">directe link</a>.
Anita zei op 12 november 2011 om 18:55
Mijn overgrootvader heette Frans van Uden en woonde in de heihoek (vlak bij het spoor), is het iemand bekend of hij familie is van Janske van Uden
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 14 november 2011 om 11:32
@Pieter, helemaal ok! Dit soort varianten op namen komt vooral in de 19e-eeuwse archieven natuurlijk voortdurend voor. De ambtenaar van de b.s. en de klerk op de boot schreven gewoon op wat ze hoorden, en wanneer de betreffende persoon niet kon lezen en schrijven, werd er niet gecorrigeerd. Typisch is wel (zoals uit de mooie documentaire van Luuk Bouwman over de Osse Bende blijkt) dat de naar de VS geëmigreerde tak van de familie daarginds wel 'Van BerkOm' schreef en nog steeds schrijft!
Pieter Roskam zei op 14 november 2011 om 12:49
@Henk, in mijn onderzoeksdocument, te vinden via de directe link in mijn reactie van 06-11-2011 verklaar ik, waarom de Van Berkums in Amerika toch altijd Van Berkom met een -o- zullen schrijven, ook als ze zich niet zouden willen onderscheiden met hun achternaam: de Amerikaanse uitspraak van 'Berkum' wordt zoiets als 'burkjoem', in dat geval zullen ze gekozen hebben de schrijfwijze van de Amerikaanse klerk te handhaven, omdat die uitspraak zelfs het dichts bij 'Berkum' ligt. Als in 1895 Johanna van Berkum-Wittenberg met de rest van de kinderen naar Amerika emigreert worden ze op de passengerlist vermeld als 'Vanbercum', terwijl dan twee van haar zonen als beroep 'clerk' opgeven en dus een -o- in de naam hadden geëist als ze dat belangrijk hadden gevonden.
In mijn verhaal verdedig ik ook mijn visie hoe na 1838 de -o- in de naam is terechtgekomen en waarom voor 1880, de dan nog levende broers en zusters van Martinus van Berkum, die geen strafblad hadden, mogelijk bewust in het bevolkingsregister een -o- in de naam hebben laten opnemen.
J. School zei op 6 december 2011 om 14:41
@J. de Speurder. Ik heb het boek &quot;Donker Oss&quot; net uit. Is er ook bekend wat er van de bekendste leden van de Osse bende is geworden na hun detentie?
Pieter Roskam zei op 7 december 2011 om 20:31
@J.School, Het standaardwerk over Osse zaken en delinquenten is Nagels proefschrift 'De Criminaliteit van Oss'. Het verscheen pas 14 jaar na de Osse zuivering. Nagel doet verslag van de vele gesprekken die hij met veroordeelden in en na de oorlogsjaren heeft gevoerd. Sommigen zijn nog wel eens in de fout gegaan, maar niet meer in vereniging. De meesten hebben het goed gedaan. De sociale controle werkte gunstig voor een stabiele terugkeer in de maatschappij. Het gebruik van bijnamen werd een taboe in Oss, zelfs voor de braafste mensen. Op last van de toenmalige burgemeester Deelen heeft Nagel de originele namen en bijnamen in zijn boek vervangen door schuilnamen. Op roskamox.nl/donkeross staat onder andere een uitgebreide naamreferentielijst voor Donker Oss.

In de vijftiger jaren werd de heer Falke hoofd van de matrassenafdeling bij Bergoss. Hij was ook vrijwilliger voor de reclassering. Bij toeval kwam hij met zijn gezin te wonen op Dr. Hermanslaan 1, waar tijdens de zuivering de fabrikant Max Hes woonde, die toen tevens de omstreden correspondent was voor De Telegraaf. Kort na zijn aanstelling werd Falke gevraagd Toon de Soep (Hendriks) op zijn afdeling te plaatsen. Dat is goed gegaan. Op latere leeftijd werkte Toon zelfs als weekendportier bij Bergoss: alleen met zijn herdershond bewaakte hij dan het gehele terrein.
Ook een neef van Toon, bijgenaamd Slappe Toon, heeft tot zijn pensionering bij Bergoss gewerkt.
Als mijn ouders in de 60er jaren met het jaarlijkse bejaardenuitstapje van Hartog (Unox) op pad waren geweest, vertelden ze trots dat Bijs de Sijp daar ook weer van de partij was geweest.

Interview met De Ceel in Koud Bloed
In Koud Bloed, True crime Magazine 2009 nr. 6 staat een Interview met De Ceel door Martin Schouten, wat grotendeels is ontleend aan zijn boek uit 1982: De zaak Oss.
Gerold Ceelen zei op 11 december 2011 om 00:28
Voor Jan uit Oss die vroeg wie de &quot;Katjang&quot; was of is.Hij was dus politieagent en hete van der Hoorn. Volgens Alphons Bakker in &quot;AS 'T BISJE MAR'NE NAAM HE&quot; ? Hij verklaard ook de bijnaam:
de Katjang: Man met donker uiterlijk. Was in Indië geweest. Een pinda
noemt men daar Katjang. Vanwege zijn donkere uiterlijk
werd de link met pinda gelegd, en werd hij de Katjang.
Gerold Ceelen zei op 12 december 2011 om 00:32
In de boeken van “De Zaak Oss”en “De bende van Oss sabel tegen mes” wordt vermeld dat de fam. van Frans de Snol (Ceelen) hun bijnaam gekregen had omdat in de fam., waarschijnlijk een prostituee is voorgekomen. Ik heb mij afgevraagd waar de schrijvers dit op gebaseerd hebben. Het stond voor het eerst in het boek van Schouten “De zaak Oss” nou is hij een “Hollander” (Dit volgens Pieter Roskam)en hoe kan hij weten wat een bijnaam ,die waarschijnlijk in de 19e eeuw in het dialect gegeven is, betekende.
Ik heb een onderzoekje gedaan en o.a. Prof.dr. Jos Swanenberg ,streektaalfuncionaris Noord Brabant benaderd. Ik had hem de vraag gesteld of “snol”vroeger een ander betekenis zou kunnen hebben als in de tweede helft van de 20e eeuw. Hij antwoordde mij het volgende: Dat kan heel goed, het komt zeer vaak voor dat woorden, en dan met name scheldwoorden en vloekwoorden, oorspronkelijk een andere betekenis hadden. Op de prachtige website Etymologiebank.nl vind je het volgende :snol zn. ‘hoer’ Vnnl. snol ‘minnares, liefje’ in schoon snol ‘mooi liefje’ [1605; iWNT], maar meestal reeds ‘ontuchtige vrouw’ in die troetel-siecke Snollen [1612; iWNT].
Afleiding van het verouderde werkwoord snollen ‘eten, smullen’ [1477; Teuth.], zoals nog in die ... met drincken, smullen, snollen, lachen, ... goede chiere maecken [1647; iWNT], maar daarvoor ook al ‘hoeren bezoeken’ in uyt snollen gaen ‘naar de hoeren gaan’ [1613; iWNT]. Het werkwoord is wrsch. een van de klankexpressieve formaties uit de onder &amp;#8594; snuiven aangevoerde groep woorden voor acties waarbij sprake is van een min of meer krachtige en/of schoksgewijze ademhaling. snol: hoer, prostituee. Van Middelnederlands snollen: ‘snoepen’, en in die zin eigenlijk ‘oude snoeper’.
In de jeugdtaal van eind twintigste eeuw is de betekenis verschoven naar ‘meisje dat met iedereen aanpapt; een allemansvriendinnetje; een onbetrouwbaar meisje.’ (zie Hoppenbrouwers).
U ziet dat snol in de zin van hoer een nieuwe betekenis is, ontstaan uit ' oude snoeper', van een werkwoord dat 'snoepen' betekent. Hopelijk helpt u dat verder.
Mijn vraag is, of er iemand weet waar de bijnaam “de Snol”vandaan komt. De tak van de fam. Ceelen die de bijnaam had kwam oorspronkelijk uit Berghem.
Gerold Ceelen zei op 3 januari 2012 om 00:44
Jammer dat niemand gereageerd heeft.Het Brabants Dagblad heeft zaterdag j.l. een nieuwe naam verzonnen &quot;Johanna de Snol&quot; gespeeld door Sylvia Hoeks die zich met terugwerkende kracht een cultstatus aangemeten heeft zo vermeld het de journalist.
Is dat een eer voor Johanna van de Pas en Trien de Snol?
Ceelen zei op 27 januari 2012 om 19:12
Wie is die Frans Ceelen die deze bijdrage(PDF) heeft geschreven??
Ceelen zei op 27 januari 2012 om 19:16
Ik ken Frans Ceelen die het verhaal over de bende van Oss en dan met name het verhaal van 'de Ceel'heeft geplaatst persoonlijk. Frans is géén familie van jouw familie Cellen. dat is weer een andere tak.

Leo Hoeks, 31-05-2011, 19:33 uur

Beste Leo , woont deze Frans Ceelen toevallig in Den Bosch
Ceelen zei op 27 januari 2012 om 19:18
Hoe dat ik begrepen heb, is dat iemand uit Berghem (Ceelen) getrouwd was met een prostitue daarom de bijnaam de Snol ,.
Ceelen zei op 27 januari 2012 om 19:21
sorry heb net pas je verhaal gelezen over de naam snol.Dus ik heb het waarschijnlijk ook mis.
A van Haaren zei op 27 januari 2012 om 20:59
Vroeger woonde op de berghemseweg vanaf waar nu de firma Heimans is tot aan en in de landweerstraat verschillende families ceelen. waarvan zover ik weet een familie de bijnaam snol had ,dat was in een oud boerenhuisje op de berghemseweg precies tegenover de firma Heimans.Trien de snol genoemd naar haar man zijn bijnaam woonde wat verderopnaar de stad in die tijd in het nu witte huis nabij de vroegere bakkerij nu zaad en vogelhandel.
Gerold Ceelen zei op 27 januari 2012 om 23:20
Het ging er mij om dat de bijnaam 'Snol' in het dialect misschien iets anders betekent zou kunnen hebben.
De bijnaam 'de Snol' hebben Frans en Trien gekregen omdat de vader van Frans die al had.Zij woonden later in de Linkensweg en werkten allebei bij Bergoss.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 9 februari 2012 om 14:15
Een berichtje voor liefhebbers van "de Bende van Oss" (en dan meer expliciet de film):

Het BHIC verloot speciaal op Valentijnsdag tien dvd’s van de film ‘De Bende van Oss’. Wat je moet doen? Druk óp Valentijnsdag op de knop ‘vind ik leuk’. Zorg dat je er als de kippen bij bent en dus hoort bij die tien winnende ‘likers’. Succes!
Gerrit van Linder zei op 11 maart 2012 om 16:40
Janske van Uden was een tante van mij. Buitengewoon interessant te lezen hoe het Janske is vergaan. Is er een familielid van Uden die zoiets als een stamboomonderzoek heeft gedaan. Zo ja dan gaarne een reactie.
Gerrit van Linder.
Pieter Roskam zei op 11 maart 2012 om 22:12
Voor Gerrit van Linder en iedereen, die iets wil weten over familierelaties van Ossenaren, of er iets aan toe kan voegen, kijk op roskamox.nl/oir, welk hoofdstuk nog niet is gekoppeld vanaf roskamox.nl, waar een oudere versie staat van Familierelaties Donker Oss.
sharona van der Putten zei op 21 maart 2012 om 19:45
heey ik ben Sharona van der Putten

weet iemand of ik foto's van De Rut kan vinden ergens? ben namelijk heel erg benieuwd. als k het opzoek vind k niet.. zen normale naam is h.a van der putten

Groetjes
sharona van der Putten zei op 21 maart 2012 om 20:19
@piet Dankje wel:d super bedankt
sharona van der Putten zei op 21 maart 2012 om 20:35
@piet..

weet u toevallig nog verder terug iets van mijn stamboom?

ik zou graag iets van mij opa willen weten heb hem helaas niet gekend.

Willibrodus Johannes Franciscus(willy) geboren 29-07-1930 te Oss, overleden te Oss 19-08-1989 gehuwd met lambertha Johanna bodinot geboren te Oss 09-05-1929/overleden te breda 30-03-1984

Pieter rOsskam zei op 22 maart 2012 om 00:52
@Sharona, Stuur een bericht via mijn website roskamox.nl/oir/, dan kan ik je gegevens sturen zodra ik wat gevonden heb. Ik ga eerst op zoek naar de ouders van je grootvader, daarna kan ik hem in de stamboom zijn plaats geven.
P van Lieshout zei op 23 mei 2012 om 22:36
Ik ben een van Lieshout en wil graag weten of de meisjesnaam van Lieshout was of de achternaam van haar man Hein. Ik had zowel een ome Hein als een tante Doortje maar weet niet of die bij elkaar hoorde. Ome hein had een houten been ik geloof aan de linkerkant. Ook ben ik indirect familie van Thé van Berkom (de baron) en van de Rut (van de Putten)
Pieter rOsskam (roskamox.nl/oir/) zei op 24 mei 2012 om 02:50
@P. van Lieshout, Tante Doortje: Theodora van Lieshout, was een kleindochter van Nicolaas van Lieshout, die door wachtmeester Hoekman, samen met Martinus van Berkum, verdacht werd van de moord op Den Brus in 1880; zij was gehuwd met Petrus van Rooij, verdacht van de moord in 1933 op diens zwager G. van Lieshout en getuige inzake de moord op Jan van der Pas, zij hertrouwde met haar achterneef Hein: Heinrich van Lieshout, kleinzoon van Nicolaas' jongere broer Hendricus, die als kleuter met een voet onder de tram was gekomen.
PIET VAN ROOIJ BEUNINGEN zei op 24 mei 2012 om 17:17
BESTE P.VAN LIESHOUT IK BEN PIET VAN ROOIJ UIT BEUNINGEN EN THEODORA VAN LIESHOUT IS MIJN MOEDER .
P van Lieshout zei op 24 mei 2012 om 18:03
Voor charona van de Putten, even in Den Bosch kijken bij het archief daar. Ze hebben daar gegevens over Ruthgerius van de Putten. Daar heeft de familie van de Putten de naam De Rut aan te danken. Je kunt ook kijken bij Johanna van de Heuvel (mijn oma) en bij Mieke de Rut. ALs je wil weten hie die eruit ziet zou je kunnen kijken in een van de boeken over Oss van Wattenberg of die andere daar staat een foto in van Mieke de Rut en mijn oma loopt er naast ze lijken veel op elkaar.
P van Lieshout zei op 24 mei 2012 om 18:09
voor Pieter Rosskam. Mijn ook is Heinrich van Lieshout getrouwd met tante Doortje broer van Adriaan van Lieshout en Martien van Lieshout Hij (ome Hein)en mijn vaders oudere broers Ome Kees, ome Martien zijn in Essen geboren in Duitsland de rest van het gezin zijn hier in Oss geboren. Mijn Opa had geloof ik als bijnaam De Witte van Henkes. Oorsprong Osse Hei.
PIET VAN ROOIJ BEUNINGEN zei op 25 mei 2012 om 19:12
BEST P VAN LIESHOUT DE MEISJESNAAM VAN TANTE DOORTJE THEODORA IS VAN LIESHOUT EN VAN HAAR MANS NAAM (HEIN) IS OOK VAN LIESHOUT. EN SAMEN HEBBEN ZE NOG DRIE KINDEREN GEKREGEN EN DIE HETEN KEES VAN LIESHOUT, HANS VAN LIESHOUT , +tonnie van lieshout DIE AL OVERLEDEN IS. HEIN WAS MIJN STIEFVADER EN GETROUWD MMET MIJN MOEDER .
sieben j zei op 29 juli 2012 om 10:34
jan v der pas had de cafee aan de berghemse weg vlak bij het kruisbeeld wat er toen stond op de plek waarop de cafee stond staat nu cafitaria strik pal naast het cafee was een zand pad daar woonde ook den ceel .(wielrenner .en de moordenaar vanV DER PAS .0
P van Lieshout zei op 30 juli 2012 om 19:57
Beste Piet, dan was jouw moeder mijn tante. Leuk zo familie tegen te komen. Mijn ome Hein kwam altijd bij ons toen we klein waren. Ik zie hier terug dat er nog veel familie rondloopt die ik nog nooit gezien heb
A van HAAREN zei op 30 juli 2012 om 20:20
Sieben dat pad was een zandweg waarover ook karren met paard konden maar bij het laatste huis werd het een pad.Er stonden drie huizen waarvan twee kleine boerderijtjes. In het eerste vanaf de berghemseweg woonde daarom mijn bericht de familie Sieben waarvande zoon Antoon mijn schoolvriend was Dat ging in vlammen op ik heb nog gezien dat de vader er een van zijn kinderen uit het geheel in vlammen staande huis haalde.
Het tweede huis was van de familie Ceelen het derde was van de familie van Lith MIJN VRAAG IS DE SIEBEN FAMILIE VAN DE SIEBEN DIE IK BESCHRIJF
A van HAAREN
PIET VAN ROOIJ BEUNINGEN zei op 2 augustus 2012 om 20:23
beste P.VAN LIESHOUT bedankt voor het berichtje, PIET HEEFT AL JAREN GEEN CONTACT MEER MET HANS EN KEES VAN LIESHOUT. PIET VAN ROOIJ WIL WEL HEEL GRAAG WETEN HOEVEEL NEVEN EN NICHTEN HIJ VAN ZIJN STIEFVADERS KANT EN VAN ZIJN MOEDERS KANT. PIET VAN ROOIJ BEUNINGEN
Paul van Berkum zei op 4 september 2012 om 11:41
De geboorteakte is leidend. In de akte is het Martinus van BerkUm. Ook voor 1880 komt BerkOm en BerkUm voor. Een typisch voorbeeld is aktenr.77 1841 van Oss waarin beide schrijfwijzen voorkomen voor twee verschillende personen.De vader is BerkOm en de getuige BerkUm. De andere kinderen van dit gezin ( vader Berkum- moeder Vos) heten allen BerkUm.De veranderingen in het bevolkingsregister zijn gebaseerd op de geboorteakten.
PJ van Lieshout zei op 10 mei 2013 om 17:37
Beste Piet van Rooij, ik zou graag contact met je hebben over de familie, ik ben nu met een stamboom bezig en wil graag weten of jij weet hoe je opa en oma van moeders kant voluit heten, Ik weet niet beter of ik ben een kleindochter van de Witte van Henkes dus hoop dat je contact opneemt.
johannesvanhaaren@home.nl zei op 12 mei 2013 om 14:41
Is het niet mogelijk om rondleidingen te organiseren over de plaatsen bv schaiksveld - elzenburg enz enz en dat te praten over de bende van Oss ??
johannesvanhaaren@home.nl zei op 12 mei 2013 om 14:43
Bij deze zou het leuk zijn om een gids te organiseren voor een rondleiding grote kerk- schaiksveld - elzenburg enz enz plus een lezing te houden over de bende van Oss bvd
PIET VAN ROOIJ BEUNINGEN. zei op 15 mei 2013 om 23:22
BESTE PJ VAN LIESHOUT, PIET VAN R ROOIJ HEEFT ZIJN OPA EN OMA NOOIT GEK GEKEND.BEDANKT VOOR HET BERICHTJE.
van Uden zei op 16 mei 2013 om 09:55
Beste PJ van Lieshout,
Ik ben een kleinkind van Theodora Francisca (Doortje) van Lieshout.

De ouders van Doortje heten voluit Theodorus van Lieshout en Francijn Wittenbergþ.

Nog een stap verder terug (overgrootouders van mijn moeder), de ouders van Theodorus van Lieshout waren Nicolaas X1 van Lieshout en Catharina van den Elzenþ

De ouders van Francijn Wittenberg waren Johannes Wittenberg en Helena van Berkomþ.

Deze gegevens kun je ook vinden op deze site onders stamboom.


PJ van Lieshout zei op 16 mei 2013 om 11:38
Ik ben een nichtje van Doortje van Lieshout. ze was al een nicht voor ome Hein met haar trouwde. We zijn dus familie. Ik weet via onze kant dat er heel veel neven en nichten zijn, wij bij ons thuis zijn al met 8 kinderen Ome johan had er 2 etc. Er kan contact opgenomen worden via mijn mail. pvlie34@kpnmail.nl voor meer info. ik ben nu met de stamboom tegen en zit nu aan de van lieshout kant op 1800. Ben idd, Nicolaas en wittenberg enz tegen gekomen. Voel je vrij voor contact.
Hein van der Putten zei op 18 augustus 2014 om 13:37
Een aantal dagen geleden heb ik een reactie gelezen van een kleindochter van H.A. Van der Putten nu kan ik deze niet meer terug vinden. Mocht ze nog info willen over haar opa dan heb ik misschien info/ foto's van hem. Henk vd Putten is een oom van mij en ik vermoed dat deze kleindochter een kind is van mijn nicht waar ik door adres gegevens verlies geen contact meer mee heb, wat ik wel weer graag zou willen. Als je dit leest en je wil contact laat het dan weten.
JW Bouwman zei op 11 januari 2015 om 11:52
Voor degenen die de documentaire "Donker Oss" nog niet gezien heeft.
De dvd is onlangs voor de 2e keer uitgebracht, vanwege de grote vraag destijds.
Daarin gesprekken met de nazaten van de bende van Oss, in zowel de periode eind 19e eeuw (bv de van Berkoms) als de jaren 30 (De Bie etc).
Ook een extra dvd met gesprekken met betrokkenen en oud-Ossenaren.
Verkrijgbaar bij o.a. Stadsarchief, Jan Cunenmuseum, VVV en de boekhandel.
AM van Lieshout zei op 20 januari 2015 om 20:13
Graag zou ik contact willen met diegenen die mij meer over stamboom van de familie van Lieshout kan vertellen. Mijn vader was Johan van Lieshout, zoon van Marinus Jacobus van Lieshout en Johanna van den Heuvel. Met mijn stamboom loop ik vast in 1762 bij Petrus van Lieshout.
Bridget Stevens zei op 5 juni 2016 om 18:26
Sorry, maar ik ben ook een oudste kleindogter, sorry, voor myn sms-taal, . . . . . . dan weten de meeste wel, wie ik ben; overbelaste polsen.
Maar ik ben dus ook een oudste kleindogter van een veldw8er, die leefde + heeft gewerkt in de tyd van De bende van Oss, maar oud-opa, zoals ik hem maar ff noem, had het stelen van een kluis meegemaakt in Gassel, . . . . . . . het 2 Brab. dorpje, wat ik heb leren kennen. . . . . . . . Verder weet ik geen details, maar myn moeder verteld wel steeds over haar kindertyd. Zy heeft haar beide opa's NOOIT bewust gekend. . . . . . Helaas = de oud-opa, die ik bedoel, overleden aan reumatische pynen, ik heb het krantenknipsel + ik heb een foto van hem + de burgemeester + de notaris + de pastoor, zoals er in die tyd wel meer foto's gemaakt werden van de belangrykste mensen van het dorpje Gassel. . . . . . .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2016 om 10:22
Dag Bridget, bedankt voor je reactie. Ik neem via de mail even contact met je op.
Tvr zei op 12 september 2017 om 23:21
Op zoek naar fam van pa stuite ik op deze site. Mijn vader was ook een zoon van Doortje van Lieshout en piet van rooij, de oudste zoon om precies te zijn.
Ik had al wel wat verhalen gehoord van mijn vader dat er het 1 en ander was voorgevallen en dat er een aantal kinderen uit huis geplaatst waren. Een aantal fam leden noemden zijn verhalen "indianen verhalen" alleen als ik dat hier zo lees denk ik dat die "indianen verhalen" werkelijk waar zijn.
Ik mag geen ouwe koeien uit de sloot halen hebben ze me gezegd, alleen beseffen sommige mensen niet dat een antwoord krijgen op je vragen wel eens heel belangrijk kan zijn in bepaalde gevallen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 september 2017 om 14:56
Bedankt voor je reactie Tvr, gelukkig is er al best veel verschenen over de Osse bende in boeken en artikelen.
Tvr zei op 13 september 2017 om 15:25
Dank je voor je reactie, maar hier reageren mensen of de fam eens gezind is en dat is niet het geval.
Dus het ging meer daarover. Ik ben een ervaring rijker en de puzzelstukjes passen nu in elkaar naar wat ik hier allemaal lees en de verhalen van pa.
Ik kan nu het hoofdstuk fam van rooij voorgoed afsluiten. Pa heeft al die tijd de waarheid gesproken.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 september 2017 om 09:31
Mooi om te horen Tvr !
Netty Hubbers - van Riet zei op 16 oktober 2017 om 11:21
Goedendag, ik ben op zoek naar een telefoonnummer of email-adres waar ik dhr. Leo Hoeks mee kan bereiken. Ik wil hem vragen voor een lezing, niet over het onderwerp de bende van Oss maar over een ander onderwerp: De magie van de Oranjes. Kunt u mij misschien helpen? Alvast hartelijk dank!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 oktober 2017 om 14:08
Beste Netty, je zou het eens via deze organisatie kunnen proberen:
http://www.maturitas.eu/

Succes en hopelijk lukt het.
Netty Hubbers zei op 16 oktober 2017 om 22:44
Dankjewel Mariët, ik ga het proberen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.