skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Ossermeer en Meerdijk

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 7 juni 2007
bijgewerkt op 30 april 2014
Vandaag de dag is de Maas een rivier met een vaste bedding en met uiterwaarden en dijken aan weerskanten, een rivier die tevens de grens vormt tussen Brabant en Gelderland. Dat was niet altijd zo. Duizenden jaren geleden stroomde de Maas onbedijkt, via een stelsel van grotere en kleinere kreken zeewaarts.

Eén van die grotere kreken was de Ossermeer (echte Ossenaren kennen alleen de Ossermeer!), een rivierarm van de Maas, die toen veel zuidelijker liep. Ooit lagen Oss en Ussen dus op redelijke loopafstand van de Maas, op de rand van hogere, droge zandgronden. Aantrekkelijke woonplaatsen, zoals talrijke bodemvondsten aantonen.

De vroege Ossenaren gebruikten de Maasarm om te vissen. In de veertiende eeuw had ene Godevaert van Os in ieder geval visrechten "in de aude Mase", onder Kessel en Maren. Ongetwijfeld wordt daar de Hertogswetering mee bedoeld, het verlengde van de Ossermeer. 

Deze oude Maasarm bij Oss bood de mogelijkheid om het overtollige water uit de regio naar Teeffelen en naar Gewande te brengen om het daar te lozen op de Maas. Daarom werd kort na 1300 het krekenstelsel enigszins rechtgetrokken in opdracht van de Brabantse hertog Jan II.

Als gevolg van de werking van de overlaten in het Land van Cuijk kwam er soms veel water richting Ossermeer. Vandaar dat er begin achttiende eeuw een dijkje aan de zuidoever van de Ossermeer is opgeworpen, de (Osser) Meerdijk of Meerkade. In waterschapsdocumenten uit 1740 wordt hij al genoemd. Deze dijk vormde een onderdeel van een ingewikkeld waterafvoersysteem tussen Oss, Teeffelen en Lithoijen. 

Veel oudere Ossenaren kennen de Meer als het openluchtzwembad van Oss, aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tot de bouw van het Combibad kon daar een koele duik worden genomen. Nadien wordt het stiller rondom de Ossermeer, zeer tot genoegen van de natuurliefhebber. Vanaf 2002 is het een belangrijke schakel in een ecologische verbindingszone die zich langs de Hertogswetering uitstrekt. 

De Meerdijk, nu een zand-en-grintpad, biedt een uitgelezen mogelijkheid om dit gebied met de fiets of te voet te verkennen.

Reacties (8)

Joost van Grinsven zei op 31 oktober 2010 om 20:06
Is de Meerdijk niet veel ouder dan zo'n 300 jaar? Waren deze dwarsdijken niet gelijktijdig aangelegd met de bandijken. Werd er niet steeds, als er een stuk bandijk klaar was weer een zeeg- of dwarsdijk aangelegd naar hogere zandgronden? Is dat wel het geval, dan stamt de Meerdijk uit jaren rond 1300.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 november 2010 om 09:06
Volgens mij is de Meerdijk inderdaad ouder dan 1740, Joost, wat niet wegneemt dat hij in dat jaar in een schriftelijke bron wordt genoemd. Maar in tegenstelling tot de Groenendijk en de Erfdijk wordt de Ossermeerdijk of Ossermeerkade niet in de 14e-eeuwse bronnen genoemd. Wel mogen we aannemen dat deze dijk al in die periode is opgeworpen, met inderdaad de functie die jij noemt.
Uiteraard dank voor je reactie!
Franka Schuurmans zei op 21 mei 2023 om 08:41
Echte Ossenaren noemen het gebied 'het oude zwembad' niet de of het Ossermeer.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 mei 2023 om 14:37
Bedankt voor je berichtje, Franka, dan noteren wij 'het oude zwembad' hierbij. Ben je zelf ook 'een echte Osse'?
Franka Schuurmans zei op 21 mei 2023 om 14:43
Dag Marilou,
Jazeker, geboren en getogen.
Ik ben 59, deze benaming komt voort uit de generatie van mijn ouders. Mijn moeder (1935) heeft leren zwemmen in 'het oude zwembad', waar nu nog een gedeelte van de 'startblokken' aanwezig zijn. Het is een prachtig wandelgebied waar ik graag kom.
Hartelijke groet, Franka
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 mei 2023 om 19:42
Dag Franka, dank voor je toelichting. Weet jij toevallig ook of je moeder ook echt zwemles kreeg van een badmeester, of werd het gewoon door te doen - onder toeziend oog van vader, moeder of oudere broer of zus?
Franka Schuurmans zei op 21 mei 2023 om 21:25
Hai Marilou,
Zwemles was te duur.. Er waren een paar tantes die konden zwemmen. Bij mij het later ook zo. Met moeder en tantes in de Maas leren zwemmen. Later wel échte zwemdiploma's gehaald. Had toen eerst wat aangeleerde zwemslagen af te leren herinner ik me nog.

Ik lees met veel plezier de leuke informatie van het bhic. Mooi dat het er is.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 mei 2023 om 12:29
En fijn dat jij het aanvult met deze kennis, Franka. Zo komen we samen verder ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.