skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Oude dorpsgezichten in olieverf

Van Kasteel Stapelen in Boxtel tot de Oude Markt in Sint-Oedenrode; schilder Hans van Hoof legt al meer dan veertig jaar oude dorpsgezichten in olieverf vast.

Hans in zijn atelier
Hans in zijn atelier

Landschappen, bestaande en verdwenen monumenten zijn in de realistische stijl door hem geschilderd. Zo heeft Van Hoof ook vele bekende taferelen van Sint Oedenrode vastgelegd op het doek, zoals Kasteel Henkenshage, VVV, De oude mark, de knoptoren en de oude smederij. In zijn woonplaats Boxtel heeft hij veel tijd besteed aan een gedetailleerde uitwerking van Kasteel Stapelen.

 

De Markt van Boxtel rond 1900
De Markt van Boxtel rond 1900


De achterkant van de huisjes naast het gemeentehuis
De achterkant van de huisjes naast het gemeentehuis


Boerderij in Liempde
Boerderij in Liempde


Inrichten van een tentoonstelling in het VVV in Boxtel, 2019. Het schilderij toont de achterkant van kasteel Stapelen
Inrichten van een tentoonstelling in het VVV in Boxtel, 2019. Het schilderij toont de achterkant van kasteel Stapelen

Van Hoof exposeert met enige regelmaat en in deze zomer van 2021 zijn zijn werken te zien bij de Klaproos in Sint-Oedenrode.

Reacties (7)

hans van hoof zei op 22 september 2021 om 13:26
Mooi artikel. Bedankt daarvoor.
hans van hoof zei op 11 april 2022 om 13:56
Vanaf 1977 bezig met olieverfschilderen. Hou van de oude realistische stijl.
Wel in loop der jaren een breder en gevarieerdere stijl ontwikkeld.
Ook uitdagingen gezocht in bepaalde kleuren te schilderen.
Zo ook een serie zwart wit schilderingen gemaakt waar ook de lichtval een grote rol speelt.
Ga vooral op mijn gevoel af.
Dit jaar al 45 jaar met schilderen bezig.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 april 2022 om 08:40
Bedankt voor je berichtje, Hans. Dat klinkt heel bijzonder; ook om te doen, moet dat heel inspirerend zijn, lijkt me.
Hans van hoof zei op 12 april 2022 om 17:36
Dank je Marilou ik heb het heel beknopt gehouden. Groetjes
hans van hoof zei op 25 juli 2022 om 15:37
45 jaar schilderkunst door Hans van Hoof

De bekende Boxtelse kunstschilder Hans van Hoof begon 45 jaar gelden met het schilderen.
In zijn jeugdjaren had hij al veel interesse in het tekenen. Begonnen met balpen en potlood begon Hans met het na tekenen van stripverhalen. Na verloop van aantal jaren de stap genomen om eens met waterverf en aquarelverf te schilderen. Om te ervaren hoe het is om met deze soorten verf te schilderen. Hiermee heeft Hans verschillende technieken gebruikt om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn.
Daarnaast heeft Hans nog een hele serie pentekeningen van Sint Oedenrode, Boxtel en omgeving gemaakt. Allemaal van oude, bestaande en verdwenen taferelen. Het vereist toch weer een andere manier van werken. Je kunt het niet gemakkelijk verbeteren. Eenmaal op papier gezet is bijna definitief. Vereist toch een andere van werken als met waterverf en aquarel.
De drang om met olieverf te gaan schilderen werd stap voor stap groter. In 1977 dan uiteindelijk de stap genomen. Als het zo had moeten zijn kwam Hans toevallig op 23 jarige leeftijd in contact met de bekende Tilburgse kunstschilder J. Scheepers die hem de opbouw, techniek van het schilderen leerde. Ook heeft Hans bij hem de kennis van de materialen die men gebruikt om met olieverf te schilderen opgedaan.
Hans houdt van het schilderen in de realistische stijl. Zien wat het voorstelt. Vooral in het begin schilderde Hans het liefst met donkere tinten en lichtval. Zo heeft hij de in eerste jaren al vele taferelen geschilderd o.a. de waterpoort te Amersfoort, de Delftse kerk, Hasseltse kapel te Tilburg, Sint Oedenrode met de oude markt met tramrails en kasteel Henkenshage. Ook in Boxtel heeft Hans vele taferelen vast gelegd. De markt rond 1900 met het oude gemeentehuis met de waterpomp en oude kiosk, nu helaas verdwenen. Kasteel Stapelen, straatje op Duinendaal met het kannunninkhuisje en oude kapel, VVV huisje, zowel de voor als achterkant. Zo zijn er nog vele andere plekjes van Boxtel en omgeving van bestaande en verdwenen gebouwen vastgelegd op het doek . Wel apart was het om een schilderij van Mondriaan na te schilderen als opdracht met al die vierkanten en rechthoeken. Ook een uitdaging was het om twee porches te schilderen. Zo hangen er in Australië, Spanje en Afrika schilderijen van hem. Hans heeft een breed scale van onderwerpen vastgelegd op het doek.
Zijn eerste expositie was in 1978 in gemeenschapshuis De Walnoot. Er kwamen veel positieve reacties hierop. Vele taferelen op het doek waren voor de mensen herkenbaar. Voor Hans een stimulans om door te gaan met de stijl die hem het beste gevoel geeft. Hans heeft zijn eigen stijl ontwikkeld dat herkenbaar is.
In de loop van al die jaren heeft Hans een bredere interesse en uitdaging gezocht in onderwerpen en stijlen van schilderen. Van allerlei onderwerpen geeft de realistische stijl hem toch het beste gevoel.
Een nieuwe uitdaging voor Hans was om een hele serie zwart witte schilderijen te maken, waarin de lichtval ook een voorname rol speelt. Wel apart om alleen met twee kleuren te schilderen. Bij het schilderen moet het gevoel er wel zijn als dat er niet is kan je er beter mee stoppen en later er verder mee gaan. Hoe dat komt als het er niet is, is niet te verklaren. Het gevoel speelt voor Hans een grote rol.
Hans heeft al vele malen geëxposeerd in Brabant en andere steden buiten Brabant. Waar Hans mooie herinnering aan heeft is toch bij museum MUBO in Boxtel en het VVV in 2019 te Boxtel. Daar kwamen zijn schilderijen mooi tot uiting. Waar hij met voldoening op terug kan kijken, zeker ook gezien de grote positieve belangstelling.
Hans volgt zijn gevoel om nieuwe uitdagingen aan te gaan met schilderen. Tenslotte ben je nooit uitgeleerd ook al heb je zoveel jaren ervaring. In schilderen kun je, je hart en ziel leggen. Het geeft een voldaan gevoel als je resultaat goed is en de mensen positief zijn.
Hans wil nog graag een overzicht tentoonstelling geven van al die jaren dat hij schildert. De juiste locatie is moeilijk te vinden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 juli 2022 om 20:23
Kijk, dan zijn we nu helemaal op de hoogte van je reilen en zeilen, Hans. En hopelijk wordt de juiste locatie snel gevonden, succes ermee!
hans van hoof zei op 2 januari 2023 om 15:40
Boerderij in liempde is in Rosenhofstraat. Wist niet eerder
Hans

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.