
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Nu kunnen bomen inderdaad heel oud worden. Sommige soorten zelfs duizenden jaren. Maar de lindeboom behoort niet tot zo’n extreem langlevende soort. De Sambeekse boom is waarschijnlijk dan ook niet ouder dan 400 jaar, absoluut een respectabele leeftijd. Maar of hij daarmee ook daadwerkelijk de oudste boom van Nederland is ...
Het is in ieder geval wél de dikste boom van het land. De linde van Sambeek heeft een stamomtrek van 7,9 meter en houdt daarmee het record.
De Sambeekse linde is een zogenaamde koningslinde, een kruising van twee inheemse lindesoorten, de Zomerlinde en de Winterlinde, die vanaf de 17e eeuw door Hollandse boomkwekers op de markt is gebracht. De linde in Sambeek is in de loop der tijd regelmatig geteisterd door wind, hagel en regen. Bij noodweer in 1884 raakte zij door een windvlaag twee grote takken kwijt en in 1901 viel zelfs de hele kruin uit de boom.
Sambeeks trots was in een klap haar schoonheid kwijt, zo zei men, en dat was erg. Men was zeer met de boom begaan. Een flinke opknapbeurt heeft echter nog vele jaren op zich laten wachten. Pas in 1973 maakte het gemeentebestuur van Boxmeer een bedrag van ƒ 12.000,- vrij voor de restauratie van de boom.
Ook dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Iedereen had er wel een mening over. Sommigen, onder wie ook raadsleden, spraken er schande van dat er zo veel geld voor maar één enkele boom bechikbaar werd gesteld. Burgemeester Hillenaar zette echter door en wist een krappe meerderheid van de raad achter zich te krijgen. De boom is daarna door de firma Copijn uit Groenekan (Utrecht) nieuw leven ingeblazen.
Het onderzoek van de gebroeders Copijn naar de toestand en leeftijd van de boom heeft overigens nog wel een mooi verhaal opgeleverd: bedachtzaam rond de stam lopend, werd er gekeken, geklopt en uiteindelijk geconstateerd dat de boom wel 1.000 jaar oud moest zijn. Waarop de eigenaar van de boom, het raadslid Adriaan Stevens laconiek vroeg: “is-ie dan voor of na de middag geplant?”