skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Oudste lindeboom hersteld

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 6 mei 2009
bijgewerkt op 19 december 2017
Aan de zuidrand van Sambeek, richting Vortum-Mullem, staat een eeuwenoude linde. Er wordt zelfs beweerd dat het de oudste linde van Nederland is, meer dan 1000 of zelfs 1200 jaar oud. In theorie zouden dus nog Noormannen deze boom hebben aangeraakt.

Nu kunnen bomen inderdaad heel oud worden. Sommige soorten zelfs duizenden jaren. Maar de lindeboom behoort niet tot zo’n extreem langlevende soort. De Sambeekse boom is waarschijnlijk dan ook niet ouder dan 400 jaar, absoluut een respectabele leeftijd. Maar of hij daarmee ook daadwerkelijk de oudste boom van Nederland is ...

Het is in ieder geval wél de dikste boom van het land. De linde van Sambeek heeft een stamomtrek van 7,9 meter en houdt daarmee het record.

De Sambeekse linde is een zogenaamde koningslinde, een kruising van twee inheemse lindesoorten, de Zomerlinde en de Winterlinde, die vanaf de 17e eeuw door Hollandse boomkwekers op de markt is gebracht. De linde in Sambeek is in de loop der tijd regelmatig geteisterd door wind, hagel en regen. Bij noodweer in 1884 raakte zij door een windvlaag twee grote takken kwijt en in 1901 viel zelfs de hele kruin uit de boom.

Sambeeks trots was in een klap haar schoonheid kwijt, zo zei men, en dat was erg. Men was zeer met de boom begaan. Een flinke opknapbeurt heeft echter nog vele jaren op zich laten wachten. Pas in 1973 maakte het gemeentebestuur van Boxmeer een bedrag van ƒ 12.000,- vrij voor de restauratie van de boom.

Ook dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Iedereen had er wel een mening over. Sommigen, onder wie ook raadsleden, spraken er schande van dat er zo veel geld voor maar één enkele boom bechikbaar werd gesteld. Burgemeester Hillenaar zette echter door en wist een krappe meerderheid van de raad achter zich te krijgen. De boom is daarna door de firma Copijn uit Groenekan (Utrecht) nieuw leven ingeblazen.

Het onderzoek van de gebroeders Copijn naar de toestand en leeftijd van de boom heeft overigens nog wel een mooi verhaal opgeleverd: bedachtzaam rond de stam lopend, werd er gekeken, geklopt en uiteindelijk geconstateerd dat de boom wel 1.000 jaar oud moest zijn. Waarop de eigenaar van de boom, het raadslid Adriaan Stevens laconiek vroeg: “is-ie dan voor of na de middag geplant?”

Reacties (12)

wanog? zei op 4 juni 2009 om 13:47
dank u wel voor deze info
martijn zei op 29 november 2012 om 15:52
keimooi denk
Gerard Remmers, Etten-Leur zei op 12 juni 2017 om 17:48
Jullieje prachtige Linde. let op de hoofdletter, is echt meer dan duizend jaar oud. Hoe ik da zo zeker weet? Nou, des gemak zat, ik heb het 'm zelf gevraogd. Of ik wel meer mee bome praot. Jao zeker, al jaore. Hij hee me un kunstje geleerd, oud zeijn en 'r jong uit bleijve zien, echt waor.
Ik ben al 86 en iedereen schat me 'n jaor of zestig. Nee, nee, nie vraoge hoe, ik vertel 't kunstje nie verder! Nou, houdoe war..............
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 13 juni 2017 om 08:19
Bedankt Gerard; alleen zund dat u dat nou kunstje niet met ons wilt delen :-)
Leo van den Bergh zei op 21 januari 2018 om 20:16
Er klopt iets helemaal niet in de opgegeven jaartallen van de restauratie. Ik woonde vanaf 1963 in Utrecht-Overvecht en werkte vanaf juni 1969 tot 31 januari 1972 bij gebroeders Copijn in Groenekan en weet zeker dat we in de winter (dat moet in mijn herinnering winter 69/70 geweest zijn) opdracht kregen om de boom voor verder verval te behoeden en troffen er ca. 3 -4 kuub strooizout aan dat men pal tegen de stam aan had gegooid:"lekker dicht bij d'n straat want daar moet 't toch hinne" zei een gemeentearbeider, maar we hebben die troep meteen laten afgraven en toen alle rottingen in de stam en wortelvoet verwijderd, hechtingen en spanankers geplaatst, snoeiwerk gedaan en wortelvoeding aangebracht. Ik woon nu al sinds 1974 in Druten en ga er nog geregeld even kijken als ik toch in de buurt ben. Ook nu weer na de storm van 18 januari 2018 maar er is nog geen tak uitgewaaid! Dat geeft een supergoed gevoel!
Rini de Groot. zei op 21 januari 2018 om 20:52
Leo, ik ga hem eens opzoeken. Zondag 14 jan. jl. wandelde ik door het Wilhelminapark van Tilburg ontworpen door L.A. Springer.
En zag daar zo'n zelfde 'Kandelaarboom' staan zoals hier afgebeeld.
Tot welke familie deze behoorde kan ik me niet meer herinneren.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 januari 2018 om 11:57
@Leo; Zouden er dan misschien twee restauraties van deze boom geweest zijn? Ik neem aan dat mijn collega Rien het bedrag wat het gemeentebestuur van Boxmeer in 1973 heeft uitgetrokken uit de gemeenterekeningen heeft gehaald. Maar jouw herinneringen aan deze koude winter zullen ook kloppen.
Leo van den Bergh zei op 22 januari 2018 om 12:36
Dat zou heel goed kunnen en waarschijnlijk hebben we in 1970 alleen het noodzakelijkste werk gedaan (verwijderen van het strooizout, verversen van de grond rondom, plaatsen van hechtingsstangen op borst- en spanankers op ladderhoogte, oppervlakkige wondbehandeling aan de wortelvoet, snoeiwerk en rondom gaten boren en daar voedingssubstraat in aanbrengen), want in mijn herinnering zijn we er toen zeker geen wéken maar eerder een paar dagen aan het werk geweest. Mogelijk is dat toen per kas verrekend (het was precies in het tijdvak waarin het automatische betalingsverkeer begon) en werd later in 1973 de grote restauratie uitgevoerd. Dat zou mogelijk nog zijn te achterhalen via de firma Copijn maar ik vrees dat daar na zoveel jaren geen helderheid meer in te krijgen zal zijn.
Albert zei op 22 januari 2018 om 13:26
De buurman van de boom, familie Stevens, weet het precies!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 januari 2018 om 14:32
@Leo; dat klinkt heel aannemelijk. Maar goed dat jullie dat toen gedaan hebben, dat zal de restauratie in 1973 misschien wel hebben vergemakkelijkt.
@Albert: en kun je hem dat vragen voor ons?
Rini de Groot. zei op 20 mei 2018 om 20:49
Rien en Leo.
Vandaag heb de prachtige Groene Linde bezocht, het koste me wel een wegomlegging. Jammer miste ik het informatie bordje en bracht m,n
kennis mondeling over aan de bezoekers.
En plukte er toch een blad van mee. Jammer was ik enkele dagen te vroeg
voor de geurende bloesem. Moeke vertelde dat vroeger deze werd geplukt.
Leo van den Bergh zei op 20 mei 2018 om 21:31
Nou Rini die wegomlegging kwam niet door de Linde van Sambeek mag ik hopen want die staat bij mijn weten nog fier overeind. Een blad als aandenken kan deze oude boom vast wel missen en toch zou ik maar even terugkomen als de bloesem bloeit want Lindebloesemthee is een heel smakelijke en bovendien erg heilzame gezondheidsdrank die volstrekt ten onrechte in de vergetelheid is geraakt. In volle bloei zal zo'n kolos vast ook wel wat bloesemblaadjes willen afstaan, zolang die maar met gevoel en respect worden geplukt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen