
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In het boek van Wim Boeijen, Vliegen en vechten bij de Maas 1940-1945 (Westervoort, 2004) wordt op p. 72-74 uitgebreid beschreven wat er die dag is gebeurd. McNickle was commandant van de 78 Fighter Group, die op deze dag een aanvalsvloot van 186 B-17 bommenwerpers escorteerde bij een poging de vliegtuigfabieken in Kassel uit te schakelen.
Tijdens een luchtgevecht met Duitse jagers die de B-17’s op de terugweg aanvielen, werd McNickle door een kogel in zijn hals geraakt, waardoor hij even in botsing kwam met zijn wingman (volgvlieger), Lt James Byers. Beide vliegtuigen raakten zodanig beschadigd dat een noodlanding noodzakelijk was. De P-47 van Byers (42-7935, call sign WZ- ) stortte neer bij Driel, de piloot zelf werd met ongeopende parachute gevonden bij Oosterbeek.
McNickle zocht een plek voor een noodlanding op de lijn Koolwijk-Aalstvoort in Herpen. Op het laatste moment wist hij nog een paar huizen te ontwijken, maar daarbij raakte hij een boom, waardoor een van de vleugels afbrak. De Thunderbolt kwam op zijn kop neer, op zo’n 50 meter vanaf de Schaijkseweg, tegenover de woning van Jan School en Jana van Brakel. Zoals Hans van de Linden aangeeft in zijn reactie op neergestorte vlieguigen in Herpen: nabij de parkeerplaats van het huidige zwembad Kriekeput.
McNickle was wonder boven wonder nog in leven, maar zat gevangen in zijn eigen cockpit, met een gat in zijn luchtpijp en een diepe wond boven zijn rechteroog, naast andere kwetsuren. Gelukkig snelden Marinus Gijsbers en Paul van Berkel, die op het land aan het werk waren, toe om te helpen. Ze wisten de piloot los te snijden en uit het wrak te bevrijden. Geassisteerd door boswachter Leenders en Jan School, die inmiddels ook ter plekke waren, brachten ze McNickle bij Jan School naar binnen om hem eerste hulp te verlenen.
Huisarts Anton Sluijters werd gewaarschuwd en verzorgde, samen met de ook gearriveerde Schaijkse arts Langendijk, de wonden van de Amerikaan. Maar ziekenhuisopname was dringend gewenst en uiteindelijk belandde McNickle in het St. Annaziekenhuis in Oss. Dat kon echter niet buiten medeweten van de Duitsers. Zo overleefde McNickle wel zijn crash, maar werd hij ook krijgsgevangen gemaakt. Op 29 april 1945 werd hij in Duitsland bevrijd door het Amerikaanse 3e Leger.
Zoals ook Ronnie Megens en Hans van der Linden in hun reacties hebben aangeven zijn er nog materiële getuigen van deze crash in Herpen achtergebleven: Anton Sluijters kreeg een pasfoto van McNickle en zijn bebloede zwemvest is achtergebleven bij de familie School.