skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

P-47 Thunderbolt crasht bij Aalstvoort

Op 30 juli 1943 maakte Lt. Col. Melvin F. McNickle rond 10.30 uur een crashlanding in Herpen met zijn P-47C Thunderbolt (registratienummer 42-7961, 'call sign' WZ-M) van 78FG/HQ. De piloot overleefde de crash, werd gered door Herpenaren.

In het boek van Wim Boeijen, Vliegen en vechten bij de Maas 1940-1945 (Westervoort, 2004) wordt op p. 72-74 uitgebreid beschreven wat er die dag is gebeurd. McNickle was commandant van de 78 Fighter Group, die op deze dag een aanvalsvloot van 186 B-17 bommenwerpers escorteerde bij een poging de vliegtuigfabrieken in Kassel uit te schakelen.

Tijdens een luchtgevecht met Duitse jagers die de B-17’s op de terugweg aanvielen, werd McNickle door een kogel in zijn hals geraakt, waardoor hij even in botsing kwam met zijn wingman (volgvlieger), Lt. James Byers. Beide vliegtuigen raakten zodanig beschadigd dat een noodlanding noodzakelijk was. De P-47 van Byers (42-7935, call sign WZ-) stortte neer bij Driel, de piloot zelf werd met ongeopende parachute gevonden bij Oosterbeek. McNickle zocht een plek voor een noodlanding op de lijn Koolwijk-Aalstvoort in Herpen. Op het laatste moment wist hij nog een paar huizen te ontwijken, maar daarbij raakte hij een boom, waardoor een van de vleugels afbrak.

De Thunderbolt kwam op zijn kop neer, op zo’n 50 meter vanaf de Schaijkseweg, nabij de parkeerplaats van het huidige zwembad Kriekeput. McNickle was wonder boven wonder nog in leven, maar zat gevangen in zijn eigen cockpit, met een gat in zijn luchtpijp en een diepe wond boven zijn rechteroog, naast andere kwetsuren. Gelukkig snelden Marinus Gijsbers en Paul van Berkel, die op het land aan het werk waren, toe om te helpen. Ze wisten de piloot los te snijden en uit het wrak te bevrijden. Geassisteerd door boswachter Leenders en Jan Megens, die inmiddels ook ter plekke waren, brachten ze McNickle bij Jan Megens naar binnen om hem eerste hulp te verlenen.

Jan Megens heeft deze piloot bij hem thuis op de tafel gelegd en zijn zwemvest uitgedaan dit zwemvest is jaren in bezit geweest van de Fam. Megens op dat moment kwam er een NSB’er binnen die had gezien dat men de piloot bij Jan Megens binnen was gebracht hij eiste de Goude ring van de piloot moest anders zou hij hem verraden aan de Duitsers die al hevig aan het zoeken waren bij het wrak , aangezien mijn opa en oma ook nog een ondergedoken joods kindje hadden zitten kon men niets anders doen dan hem zijn gang laten gaan De geschiedenis van de twee neergestorte toestellen is eigenlijk compleet bekend er staan getuigen verhalen en nadere onderzoeken beschreven in het boek 'Herpen een eeuw in woord en beeld'.

En in het boek van Schaijkenaar Wim Boeijen 'Vliegen en vechten bij de Maas 140-1945'. In 7-koppige bemanning van de Halifax is begraven in Uden op de Militaire begraafplaats. De Thunderbolt is vlakbij de Schaijkseweg (nabij parkeerplaats zwembad Kriekeput) neergestort. Piloot Lt. Kolonel F. Mc. Nickle overleefde de crash werd uit het wrak gehaald door enkele dappere Herpenaren die in de buurt op het land aan het werken waren Huisarts Anton Sluijters werd gewaarschuwd en verzorgde, samen met de ook gearriveerde Schaijkse arts Langendijk, de wonden van de Amerikaan. F. Mc. Nickle overleefde en vocht na revalidatie verder voor onze vrijheid.

Buurtbewoner Jan Megens, die de piloot in huis verborg, en verzorgde heeft later uit dank en erkentelijkheid een oorkonde, ondertekend door generaal Eisenhower, namens de president van Amerika ontvangen. Het bebloede zwemvest van F. Mc. Nickle is in het bezit van de kleinzoon van Jan Megens en is terzijde tijd geschonken aan de stichting de piloot heeft nog jaren na de oorlog nog cadeautjes naar Jan Megens gestuurd uit dankbaarheid voor o.a. hun hulp. En ieder jaar met kerst een kalkoen.

Reacties (16)

Mark McNickle zei op 13 november 2014 om 21:02
Hello, I am pleased to see this story. Mel McNickle was my uncle. He went on to become a Major General in the Air Force and lived to be 72 years old. His daughter lives in Houston TX and would love to learn more about her father's crash and rescue. He did not talk about it much. thank you for this story. Mark McNickle
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 14 november 2014 om 10:35
Hello Mark,
Thank you for reacting. Nice to hear from relatives! I don't know how well your Dutch is, but maybe a translation would be useful? Or is google translate good enough for you? We'll be ready to share any information we have with you and your niece.
Ton Driessen
Ton Driessen zei op 5 april 2021 om 14:20
Als kind was ik bijna alle vakanties en vaak in het weekend bij mijn opa Jan Megens en oma Drika Megens-Scool. Oma vertelde dan vaak verhalen. Ook zo het verhaal van de neergestorte piloot McNickle. Ze werd dan altijd nog emotioneel. Haar verhaal ging als volgt;
Het vliegtuig van Mel McNickle was neergestort op het land in de buurt van de Koolwijk (de kolk). Mijn opa en oma woonden toen nog niet op de Schaijkseweg nr 2, maar dichter bij Toon van Brakel café-eigenaar. De piloot is toen gewond bij hun binnengebracht en verzorgd. Het bebloede zwemvest is daar achtergebleven en heeft later in mijn jeugd altijd in de la van de kledingkast op de zolder Schaijkseweg 2 gelegen.
Nieuwsgierig als ik was vond ik dat op een dag en heb mijn oma en opa gevraagd wat het was.
Daarna kwamen de verhalen.
Zo heeft mijn oma mij verteld dat nadat Mel in het Ziekenhuis heeft geprobeerd te vluchten met een verpleegster. Blijkbaar is hij toch gearresteerd.
Zij hebben tot jaren na de oorlog nog cadeautjes ontvangen van Mel uit dankbaarheid voor o.a. hun hulp.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 april 2021 om 20:34
Ah, ik kan me voorstellen dat dit je oma je ook na al die jaren aangreep. Het lijkt mij voor jou ook buitengewoon intrigerend om zo'n vest te vinden. Heb je enig idee wat daar uiteindelijk mee is gebeurd?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 april 2021 om 20:34
Ah, ik kan me voorstellen dat dit je oma je ook na al die jaren aangreep. Het lijkt mij voor jou ook buitengewoon intrigerend om zo'n vest te vinden. Heb je enig idee wat daar uiteindelijk mee is gebeurd?
Ton Driessen
Ton Driessen zei op 5 april 2021 om 21:44
Hallo Marilou, het vest heeft een neef volgens mij geschonken aan een stichting die zich bezighoudt met het optekenen van verhalen uit de oorlog. Ik weet de naam van de stichting of de personen die de stichting beheren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 april 2021 om 09:10
Dat is goed te horen, Ton, het is zo te horen een plek waar de (historische) waarde van het vest wordt onderkend. Da's mooi.
Ronnie Megens zei op 12 april 2021 om 18:10
Ik heb dit vest nog gedragen toen ik klein was het verhaal van Ton Klopt enkel dat er toen een NSB agent was uit Ravenstein die de gouden ring heeft afgepakt van de piloot zij hem anders te verraden dit en het einde van de gemeente Herpen zien haast alle oude Herpenaren Ravenstein als NSB'ers
Ton Driessen
Ton Driessen zei op 12 april 2021 om 18:36
Mooi Ronnie. Weer een stukje van het hele verhaal.
Ronnie Megens zei op 17 maart 2023 om 20:53
Het verhaal klopt tot op zekere hoogte het was niet Jan School maar Jan Megens hij was destijds boswachter en mijn opa Jan Megens heeft deze piloot bij hem thuis op de tafel gelegd en zijn zwemvest uitgedaan dit zwemvest is jaren in bezit geweest van de Fam. Megens het echt verhaal is dat toen deze piloot waar mijn opa nog regelmatig cadeaus en contact mee heeft gehad bij mijn opa op de tafel lag er een NSB’er binnen kwam en zijn Goude ring moest hebben anders zou hij hem verraden aangezien mijn opa en oma ook nog een joods kind hadden die bij opa was onder gedoken kon men niets anders doen dan hem zijn gang laten gaan deze NSB’er kwam uit Ravenstein mijn opa en oma hebben nooit aan ons verteld hoe deze hete ( ik persoonlijk had hem meteen in de bossen begraven ) maar snap dat het toen gevaarlijk was voor hun ook het onder gedoken kind Regina heeft nog veel contact gehad met opa en oma mijn oma ging vaak met de trein naar Rotterdam eieren brengen naar de mensen die kapot gingen van de honger en heeft haast haar leven gegeven toen de trein onder vuur werd genomen ik heb al meerdere malen verzocht aan Bhic om recht te doen aan mijn Opa om zijn naam goed te publiceren in dit verhaal geen School maar Megens en het echte verhaal te schrijven en het door Bhic verhaal van wols te rectificeren maar dit is nooit gebeurd. de heer van de Linden wist dit ook dat het Jan Megens was en geen Jan school zo hete mijn oma voor ze getrouwd was waarom hij dit nooit heeft vermeld snap ik niet maar naar mij idee was dit omdat het geen goed idee was om hier de NSB’er te benoemen en of onderzoek naar te doen ik kan u wel vertellen dat destijds veel mensen uit Herpen Ravenstein altijd als NSB’er heeft gezien en vooral om dat destijds de gemeente Herpen werd overgedragen naar Gemeente Ravenstein ik heb alles afgezocht naar de des malige NSB’ers maar de namen worden helaas nog niet bekent gemaakt dit zal nog even moeten wachten i.v.m. verjaring ik hoop dat ik deze documenten nog eens in mag zien en er wat duidelijk wordt waarom dit verhaal niet naar waarheid is geschreven want ja ook in Herpen zullen NSB’ers zijn geweest
Ton Driessen zei op 17 maart 2023 om 23:56
Zoals ik het verhaal van Ronnie Megens lees, zou er eer gedaan worden aan de juistheid van de toen betrokken personen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2023 om 14:53
Dag Ronnie en Ton, bedankt voor jullie berichten. Ik kan het alleen maar met jullie eens zijn; uiteraard moet de juiste naam worden vermeld. Sterker nog, we zijn altijd heel blij als onze verhalen door lezers worden aangevuld of verbeterd; dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Kennelijk is dat hier misgegaan en niet gebeurd, waarvoor onze excuses.

Het verhaal is inmiddels aangepast, met de eer die Jan Megens toekomt. Met dank voor jullie inbreng.
Ronnie Megens zei op 18 maart 2023 om 18:29
Daar ben ik heel blij mee want dit had mijn Opa verdient :))
Ton Driessen
Ton Driessen zei op 19 maart 2023 om 17:04
Beste Ronnie, was het niet Patrick van Vegchel (onze neef, zoon van de dochter van Jan Megens en Drika School), die het zwemvest heeft gekregen en dat later aan een stichting heeft geschonken?
Ronnie Megens zei op 19 maart 2023 om 17:53
Beste Ton toen opa verhuisde naar het bejaardenhuis heeft Patrick van Opa Megens het zwemvest gekregen en deze later geschonken dat klopt helemaal er staan hier op Bhic twee verhalen van de neergestorte piloten en daar zitten samen wat waarheden in beter als ze deze eens goed samen brengen met onze info en daar een verhaal van Maken de piloot heeft ondergedoken gezeten bij opa en is gevlucht naar Engeland pressies zoals jij het van Oma hebt gehoord en de oorkonde klopt ook mijn vader was toen 12 jaar oud ik weet niet precies hoe oud dat jou moeder toen was en of die daar ooit iets van heeft mee gekregen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2023 om 10:16
Dag Ronnie, hartelijk dank voor je uitgebreide toelichting. Het verhaal is inmiddels aangepast en aangezien je er zo'n wezenlijke bijdrage aan hebt geleverd, leek het mij terecht dat jouw naam als auteur hierbij wordt vermeld.

Nogmaals dank voor alle tijd en moeite om dit verhaal nu op de juiste wijze te kunnen presenteren. Daar zijn we heel blij mee.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!