skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Paars pand passé...

De Prins Hendrikstraat is één van de oude lintbebouwingen in Raamsdonksveer. Een weg met een historisch karakter maar dat betekent niet dat het aangezicht ongewijzigd blijft, getuige deze foto’s.

De Prins Hendrikstraat heeft deze naam gekregen nadat Prins Hendrik hier een bezoek had gebracht na een grote brand in 1901. Voorheen was dit het Smidseind.

Via Marc van Opstal ontvingen we de rechterfoto van het huis aan de Prins Hendrikstraat 4. Waar we dit pand eerder terugvinden (links, in de jaren negentig) met een witte gevel, later zien we een paarse kleur op de buitenmuren. Inmiddels is het gebouw gesloopt.

Wie weet meer over dit pand? Welke winkels hebben hier gezeten? Waarvoor heeft het gebouw plaatsgemaakt? Vertel het ons!

Reacties (9)

Ad de Jong zei op 4 juni 2021 om 11:52
Ik ben geboren in de prins hendrikstraat op 28 maart 1961. Mijn vader werkte destijds in een kruidenierswinkel (Cooperatie?) en woonde met mijn moeder boven de winkel. We hebben er slechts een half jaar gewoond omdat mij vader bij de NS ging werken, op station Lage Zwaluwe werd gestationeerd en we zijn verhuisd naar Zevenbergschenhoek. Mijn moeder leeft niet meer en mijn vader kan zich het huisnummer niet meer herinneren. Zou dit het pand kunnen zijn waar ik geboren ben?
Norah zei op 4 juni 2021 om 16:19
Ad, wanneer je hier zoekt bij foto's(bovenaan de balk), daarna gaat naar Raamsdonksveer + adres, dan kom je uit op dit nummer.
Er staat bijgeschreven dat op nr. 4 > kantoorboekhandel van Bavel er zat, en in de 50-jaren in het linkerdeel van dit pand kapperszaak Damen.
Wanneer je de foto hiervan aan je vader laat zien, gaat bij hem misschien een lichtje op. Ik kan me voorstellen dat hij het huisnummer niet meer weet.
Mvg.
Norah zei op 4 juni 2021 om 16:42
Probeer dit maar eens, er staat ook een contactadres/mail bij >>>
http://www.veerserfgoed.nl
Mvg.
Henk Postma zei op 4 september 2022 om 03:33
In de jaren vijftig en zestig bezocht ik dit pand vele malen omdat daar toen de boekhandel Van Bavel was gevestigd. Als kind en puber ging daar de wereld voor me open, omdat je er boeken en tijdschriften kocht die de wereld om je heen vele malen groter maakte. Ik mag wel zeggen dat ik daar een belangrijk deel van mijn ontwikkeling aan te danken heb. Ik had daarom ook altijd veel respect voor de uitbaters. Ze maakten Raamsdonk 'groter'.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 september 2022 om 10:14
Mooi verwoord, Henk, en wat fijn dat je daar zulke dierbare herinneringen aan hebt. Is er één specifiek boek dat je altijd is bij gebleven omdat het zo'n enorme indruk heeft gemaakt?
Henk zei op 5 september 2022 om 13:16
Ik las als kind en puber alles wat los en vast zat. Daar zat niet maar één speciaal boek tussen. Voor mij was uiteindelijk in de jaren zestig belangrijk dat ik het blad Hitweek kon kopen. Dat hadden ze vreemd genoeg aanvankelijk niet bij Van Bavel. eerst verkochten ze het bij Jamin aan de overkant van het kruispunt, daarna moest ik ervoor naar Breda. Ook een tijdje naar Geertruidenberg, nota bene in een christelijke boekhandel.
Ad de Jong zei op 5 september 2022 om 13:45
@Norah, ik lees jouw reactie nu pas en nog bedankt voor jouw hulp. Mijn vader is in zoverre dementerend dat de foto hem ook niks meer zegt. Het provinciaal archief kon mij ook niet helpen maar gaf de tip mijn geboorte akte op te vragen bij de gemeente Geertruidenberg waartoe Raamsdonksveer behoort.
Norah zei op 5 september 2022 om 15:39
Ad, graag gedaan. Ik ben ook pas tot de ontdekking gekomen dat je van jezelf een geboorteakte kunt aanvragen. Ik dacht altijd dat men overleden moest zijn...;)

Mvg.
Ad de Jong zei op 5 september 2022 om 15:56
Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik zelf bij een gemeente (Etten-Leur) werk en dat toch zou moeten weten haha.
Ik heb wel mijn geboorte akte op moeten vragen toen ik trouwde in 1987 maar waar die is gebleven???.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen