skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Palmpasen

Met een gevoel van trots laat ik hier mijn zelfgemaakte Palmpaasboom zien (natuurlijk wel met een beetje hulp gemaakt). Het moet geweest zijn begin jaren vijftig. De foto is gemaakt op de markt tegenover Hotel Central met op de achtergrond het gebouw van de krant Het Huisgezin.

Hier sta ik dus, in mijn donkerrode jasje en witte kniekousen.

In die tijd was het nog traditie dat er op Palmzondag vanuit de markt een optocht naar de Sint Jan trok om met alle palmpaasbomen de mis op te luisteren. In de week daarvoor was het spannend, want wie zou de mooiste Palmpaasboom gemaakt hebben?

Met mijn moeder ging ik naar de bloemisterij, waar het altijd koud was, maar wel heerlijk rook, om een stok en buxustakjes uit te zoeken. En daarna naar de bakker voor een haantje-pik met een krentoog. Thuis werd de stok omwikkeld met gekleurde repen papier. Van de buxustakjes werd een halve boog gevormd, bevestigd aan de stok, haantje-pik erbovenop en op de twee buitenste punten een sinaasappeltje.

Er werd ook nog een bezoek gebracht aan de snoepwinkel voor ulevellen. Dat waren ringvormige snoepjes die dan met een touwtje aan de groene boog werden vastgemaakt.

Na afloop van de mis in de Sint Jan werd ieder kind beloond met een rood-wit-blauw katoenen netje met mierzoete, roze en witte suikereitjes. Als ik er nu aan denk, zou ik een voorstelling kunnen maken van hevige tandpijn. Maar wat een geweldige traktatie was dat toen!

Reacties (13)

Marjo Kivit zei op 3 augustus 2014 om 20:03
Wat leuk om te lezen. Heel herkenbaar.
Rini de Groot. zei op 3 augustus 2014 om 22:36
Bij ons werd het oude Palmtakje verwisseld met het nieuwe gewijde, gestoken achter de corpus van het Kruisbeeld en s,middags ging Vader “De Rogge Palmen”.
In Uden kende we geen Palmpasen.
Langs Moeke,s Bloemenhof stond een laag Haagje Palm.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 4 augustus 2014 om 07:41
Boxtel is een van de (weinige) plaatsen waar de Palmpaasoptocht nog in ere gehouden wordt. Elk jaar lopen honderden kinderen met hun versierde palmpaasstok mee. Ze brengen de burgemeester een lentegroet, die de kinderen op paaseieren trakteert.
Deze eeuwenoude traditie is in 1960 nieuw leven ingeblazen door de (Bossche) voorzitter van de Boxtelse Heemkundekring.
Norah zei op 1 april 2018 om 16:46
Ik heb ook geen Palmpasen gekend(optocht). Weet wel dat er geen taxus gebruikt werd voor gewijde takjes, wel buxus. Ik heb er nog de kruikjes van.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 1 april 2018 om 17:03
Ja Norah, je het gelijk ik heb Taxus even verward met Buxus. Goed dat er nog iemand alert is. Dan hier maar de goede wikipedia - link : https://nl.wikipedia.org/wiki/Buxus
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 april 2018 om 08:02
Leuk om te weten, Gerard en Norah! Jullie zullen het misschien niet geloven, maar ik heb in mijn jeugd nog wél Palmpasen optochten gekend. Alleen werden die 'bomen' toen al niet meer gemaakt van buxus, maar van allerlei soorten knutselspullen! Het haantje met het krentoog dat in het verhaal wordt genoemd, prijkte ook bovenop onze palmpaasboom.
Norah zei op 2 april 2018 om 11:02
Zo oud ben ik nu ook weer niet, Lisette:) Ik ken dit ook wel. Trouwens mijn man die een stuk ouder is dan ik liep als "heiden" ook mee, alle lagere scholen in zijn woonplaats deden er aan mee. Heb het nu over het noorden.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 april 2018 om 12:53
Wanneer, welk jaar, was dit voor het laatst ? Ik zelf denk dat begin 70er jaren echt gestopt is. Maar nu ik dat hoor van Lisette moet ik er misschien nog wel 2 decennia bij optellen. Volgens mij was het in mijn dorp voor 1970 zelfs al gestopt met processies e.d. en van een Palmpasen-optocht kan ik me niets voor de geest halen. Wel iets met een H. Hart-beeld wat mijn moeder voor de raam zette !! ...?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 april 2018 om 13:11
Haha, zo bedoelde ik het ook niet hoor, Norah! :) Ikzelf kom uit het jaar 1989 en ook van boven de rivieren (geboren in Zuid-Holland, opgegroeid in de buurt van Arnhem). Ik gok dat ik een jaar of 10 was (dus rond 1999) bij mijn laatste optocht in de plaats Zevenaar. Ik zat overigens niet op een katholieke, maar op een protestantse basisschool.
Peter van Zoest zei op 6 maart 2024 om 10:08
In Boxtel wordt dit jaar geen palmpaasoptocht gehouden, heeft de organisatie besloten. Er liepen het laatste decennium steeds minder kinderen mee. In 2023 nog maar tien. Reden om te stoppen. Voor 2025 is een nieuwe 'lentegroet' in de maak, hoogstwaarschijnlijk geheel losgezongen van de religieuze achtergrond. Een verschraling die ook de Boxtelse Bloedprocessie treft. Die krijgt in toenemende mate een folkloristisch karakter en wordt voornamelijk als 'sociaal en cultureel' verbindend gepromoot. Als het hart van een traditie niet meer klopt, gaat deze ten onder. Er komt iets anders voor in de plaats. Het is niet meer als 'vanouds'. Zo gaan die dingen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 maart 2024 om 20:30
Dag Peter, bedankt voor je berichtje en wat verwoord je dat treffend, zeg. Waarschijnlijk zijn er mensen die er anders tegenaan kijken maar ik denk dat je hiermee de spijker op zijn kop slaat.
Peter van Zoest zei op 7 maart 2024 om 00:00
Hoi Marilou. Dè ge bedankt bent, dè witte!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen