skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Papieren in d’n herd

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 2 april 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Plaats van handeling: d’n herd, het warmste plekje in de Zeelandse boerderij. Drie generaties van een boerenfamilie – in zondagse kleren - worden helemaal in beslag genomen door de papieren op tafel.

Opa, zoon en drie kleinzoons raken niet uitgekeken, lijkt het wel, terwijl kleindochter meer gefocust is op de fotograaf en diens attributen. De man met het gestreepte pak links is de buitenstaander en misschien wel de brenger van de papieren.

Ofschoon dit tafereeltje minstens 60 jaar oud is, hopen we toch dat iemand weet wie hier op staan, of wat hier precies aan de hand is. Worden hier soms emigratieplannen gemaakt?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

En dankzij die reacties kennen we nu het hele verhaal van deze foto.

Reacties (8)

Martina Bongers-Herpers zei op 6 april 2008 om 14:14
dit is de boerderij van Hannes Klerkx op het voor oventje. Hannes Klerkx (zittend) is de opa. Jan Damen en Dorke Klerkx zijn de ouders van de kinderen.deze mensen zijn begin september 1947 geëmigreerd naar Canada.
Riek van Dongen-Van Lieshout, Zeeland zei op 6 april 2008 om 20:50
En de man links op de foto? zou dat een of andere vertegenwoordiger van Canada zijn met papieren en/of foto's over de emigratie naar Canada?
Jan Ermers, Voor-Oventje 52, Zeeland. zei op 16 mei 2008 om 14:52
Op 2 september 1947 emigreerden Jan Damen en zijn vrouw Dorke Klerkx met hun 11 kinderen naar Canada. Ook de inwonende vader van Dorke, de 87-jarige Hannes Klerkx, ging mee. Dat laatste gaf extra complicaties omdat Hannes, een verwoed jager, er op stond dat zijn jachtgeweer óók mee moest. Ter voorbereiding op zijn emigratie volgde Jan Damen Engelse les bij meester Jan Cornelissen, destijds hoofd van de lagere school op 't Oventje.
Op de foto zien we zittend achter de keukentafel Jan Damen met zijn drie oudste zonen Pieter, Harrie en Jo. Naast hem zijn schoonvader Hannes en helemaal rechts een van de jongere kinderen: Christientje. De staande figuur is meester Cornelissen, die toevallig stierf juist toen Zondagsnieuws deze foto publiceerde. Opmerkelijk is dat het bhic Jan Cornelissen niet kent: hij speelde een belangrijke rol in het verzet tijdens WO-II.
Meer gegevens over de emigratie van het gezin Damen (destijds woonachtig in het huis waar nu John van Zon woont, Voor-Oventje 61) en de rol die Jan Cornelissen daarin speelde, is te lezen op pag. 215-216 van het boek "Wandelend op 't Uiventje", uitgegeven in juni 2006 bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van buurtschap Oventje.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 19 mei 2008 om 08:10
Bedankt, Jan, voor je waardevolle aanvullingen. En je constatering is juist: het BHIC weet lang niet alles, maar het leuke is dat wanneer je dat toegeeft, anderen bereid zijn jou te laten delen in hun kennis. En daar worden we allemaal beter van.
Overigens is het boek over het Oventje hier wel aanwezig, en ik zal het zo dadelijk even inkijken op de door jou genoemde pagina's!
Christine Boekema-Daamen zei op 30 december 2008 om 21:40
just browsed through the Brabrants historisch.I was glad to see a picture of my grandfather ( opa )my father and three brothers and myself. It was very interesting to see.Thank-you
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 januari 2009 om 13:11
Dear Christine,
glad to be of help with finding a picture of your family and yourself.
A van Hal zei op 4 maart 2009 om 16:54
Martina Bongers - Herpers is mijn moeder en ik denk niet dat ze blij is dat haar telefoonnummer hier vernoemd wordt. Graag zou ik willen dat jullie dit verwijderen. Het nummer staat ook achter de naam van Riek van Dongen. Graag verwijderen
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 5 maart 2009 om 12:17
Geachte mevrouw Van Hal,
Fijn dat u er ons attent op heeft gemaakt. Meestal zorgen we dat telefoonnumers van mensen die reageren niet zichtbaar zijn, maar deze was er duidelijk tussendoor geglipt. Ik heb vanochtend ook nog even contact daarover gehad met uw moeder.
Vriendelijke groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.