skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

Pastorie te Leur

Ik heb hier nog een foto van de pastorie zoals die er niet lang na de bouw uitzag. De andere foto komt uit het familiearchief Kam. Architect en civiel ingenieur J.B. Kam was de ontwerper van de predikantenwoning op de Leur.

Ook de eerste foto is uit het familiearchief. Verder nog enkele details uit de bouwtekeningen.

 
 

   

 

Reacties (10)

Cor Kerstens zei op 19 september 2010 om 21:32
De pastorie staat er nog steeds en wordt nu als woning gebruikt. Het huidige adres luidt Van Bergenplein 84, Etten-Leur. De pastorie werd rond 1888 gebouwd ter vervanging van de oude pastorie aan de Domineesgang (Lange Brugstraat 84). De architect Jan Benjamin Kam was de zoon van dominee Jan Gerrit Kam (1833-1917), die van 1872 tot 1899 dominee van de Nederlands Hervormde Gemeente te Leur was. De ouders van Ir. Kam hebben dus nog in de pastorie gewoond. Het pand is een gemeentelijk monument.
Cor Kerstens zei op 19 september 2010 om 21:39
Correctie: De pastorie aan de Domineesgang was op de Lange Brugstraat 21 te Leur. Het pand werd destijds door de gemeente aangekocht om de Domineesgang (de toegang tot de weg naar Zevenbergen) te verbreden.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 20 september 2010 om 10:30
Beste Cor,
heel erg bedankt voor je aanvulling bij de foto's. Leuk dat we nu, naast de foto's en de bouwtekeningen, ook het verhaal rondom de pastorie wat duidelijker hebben gekregen.
Rembert Biemond zei op 18 januari 2019 om 14:30
Ik zie dit nu 9 jaar na publicatie - maar vermeld hier even dat J.B. Kam mijn overgrootvader was en zijn vader Dominee Jan Gerrit Kam dus mijn betovergrootvader.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 22 januari 2019 om 11:04
Wat bijzonder dat je familie blijkt te zijn van deze architect en diens vader de dominee. Heb je J.B. Kam zelf nog gekend?
Rembert Biemond zei op 22 januari 2019 om 11:47
@ Hilda Jansma. Nee - alleen uit verhalen van mijn grootmoeder Riet Biemond -Kam (kind van de architect J.B.Kam) - die over haar leven in Helmond ook gepubliceerd heeft, en ook wel uit verhalen van mijn vader Jan Benjamin Biemond (vernoemd naar zijn grootvader Jan Benjamin Kam - de architect int waar we het hier over hebben) die als kleinkind van de Architect als kind din schoolvakanties voor de tweede wereldoorlog wel over de vloer kwam in Helmond....
rembert Biemond zei op 22 januari 2019 om 11:52
Nog even een aanvulling op dezelfde architect J.B. Kam. Deze was als kind bevriend met Vincent van Gogh, en ze trokken samen de hei op. Vincent tekende, Jan schilderde. Een episode ook bekend en gedocumenteerd bij het van Gogh Museum in Amsterdam... (Dat ik überhaupt op deze website terecht kwam komt door het hen.) Later 23 jaar na Vincent's dood heeft - Vincent was inmiddels postuum beroem(er- ) heeft j.B. Kam op verzoek van een van Gogh curator / biograaf zijn herinneringen schriftelijk vastgehouden.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 januari 2019 om 08:54
Dat is een bijzonder familieverhaal, dat jouw overgrootvader nog bevriend is geweest met Vincent van Gogh. Ook leuk dat er in jouw familie nog zoveel over J.B. Kam verteld werd. Gingen die verhalen vooral over zijn werk, of ook over hoe hij was als persoon?
Rembert Biemond zei op 23 januari 2019 om 09:00
De verhalen niet zozeer over hem... Meer algemeen over het huis, de tuin, het personeel, het dagelijks leven, de buren etc. Mijn grootmoeder heeft dat ook allemaal opgeschreven. Een boek wat denk ik ook thuis hoort bij het BHIC
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 24 januari 2019 om 12:17
Klinkt inderdaad als een heel interessant boek. Kan je misschien de titel ervan doorgeven?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen