skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Paul Philippus Rink (1861-1903), Schilder

De jong gestorven kunstschilder Paul Rink bracht een flink deel van zijn korte leven buiten Brabant door, maar zijn wortels lagen wel degelijk in deze provincie. Geboren in Veghel uit een Brabants geslacht van apothekers, kreeg hij de beginselen van het schilderen bijgebracht in Tilburg en Oosterhout.

Paul Rink werd op Eerste Kerstdag 1861 geboren in Veghel als zoon van Carel Wouter Jan Rink en Gerarda Arnolda Bronckhorst. Gerarda was een domineesdochter. Haar vader, Gerardus van Bronckhorst, was van 1811-1857 predikant in Vierlingsbeek.

Ook Pauls vader, de apotheker Carel Rink, was hervormd en zelf weer een zoon van een apotheker te Vierlingsbeek. Carel en Gerarda traden 25 oktober 1859 te Cuijk en St. Agatha in het huwelijk. Hun eerste zoon werd naar zijn grootvader genoemd: Paulus Philippus Rink. Toen Paul tien jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders van Veghel naar Oosterhout, waar vader Rink een apotheek aan huis hield aan de Keiweg.

Grootvader Paul Rink (apotheker in Tilburg) was zelf een verdienstelijk amateurschilder van landschappen en hij bracht zijn kleinzoon dan ook de allereerste beginselen van het schilderen bij. De jonge Paul had talent en ging in de leer bij de schilder Barent J.C. Weingärtner in Oosterhout. Vervolgens werd hij toegelaten tot de Haagsche Academie, waar hij studeerde van oktober 1880 tot eind november 1882.

De kunstenaar behaalde daar zijn akte Middelbaar Tekenen en zette zijn schildersopleiding voort aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (1882-1887). In die jaren studeerden daar ook De Josselin de Jong en Van Gogh. In 1887 won Rink de prestigieuze Prix de Rome. Met het daaraan verbonden geld kon hij een aantal reizen te maken naar Frankrijk, Italië en Spanje.

Vanaf 1891 verbleef de schilder weer in eigen land. Aanvankelijk in Oosterhout en het jaar daarop in Den Haag. Na een paar jaar in Amsterdam gewerkt te hebben, vestigde hij zich tenslotte aan de Zuiderzee, waar hij de vissersdorpjes Volendam en Edam met hun geheel eigen sfeer op doek vastlegde.

Op 4 mei 1899 was hij in Amsterdam getrouwd met Cornelia Gerardina Boellaard, een leerlinge van hem. De Rinks verhuisden eind 1901 naar Edam. Hier schilderde Rink onder meer ook een aantal decoratieve stukken voor de rijtuigen van de koninklijke trein van koningin Wilhelmina en Prins Hendrik, die in april 1903 klaar waren.

Die zomer werd Paul Rink ziek. Hij stierf op 2 september 1903 te Edam. Na zijn dood wijdde het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag (waarvan hij nog een tijd voorzitter was geweest) in maart 1904 een tentoonstelling aan zijn werk. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch exposeerde in oktober 1999 25 werken van Paul Rink, zowel schilderijen als aquarellen. Recentelijk, in 2008, was nog werk van Rink te zien op de tentoonstelling Van Zaaien tot Maaien in Museum De Wieger te Deurne.

In Veghel herinnert een straatnaam in de Schildersbuurt nog aan Paul Rink.

Reacties (13)

M. de Kroon zei op 2 oktober 2018 om 16:27
Museum Jan Heestershuis is voor een expositie op zoek naar werken van Paul Rink en Pieter de Josselin de Jong. We zijn op zoek naar huidige collecties waar zijn werk deel van uit maakt. Hebt u tips, laat het ons weten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2018 om 11:59
Dag M. de Kroon, ik durf het zo niet te zeggen maar mogelijk zijn er anderen die meer weten? Dan mogen zij zich hier melden ;)

Veel succes met het opzetten van de expositie!
Bert de Graaf zei op 3 april 2021 om 11:48
ben bezig met een doc over Paul Rink en Pieter de Josselin De Jong, van Pieter de Josselin heb ik al redelijk veel. Destijds heb ik meegewerkt aan 2 exposties van Pieter de Josselin de Jong. Ben op zoek naar meer info over Paul Rink
Erik van den Tillaart Veghel zei op 4 april 2021 om 22:02
Hallo Bert,
Ik ben al ruim 2 jaar onder andere info over Paul Rink aan het verzamelen,
NIJNSEL1943 zei op 22 mei 2021 om 17:46
Hoi Erik van den Tilaart

wat heb je allemaal ? , kunnen we eventueel samen aanvullen
Marike de Kroon zei op 9 juni 2021 om 13:22
Beste Bert en Erik,
Graag zou ik met jullie beiden een keer de mogelijkheden voor een samenwerking bespreken. Zoals jullie weten ben ik voor het museum Jan Heestershuis van plan een expositie aan Rink en De Josselin de Jong te wijden. In verband met Covid-19 is deze uitgesteld tot najaar 2022. Dat geeft tijd om een en ander goed voor te bereiden. Ik stel voor om in de loop van juli een datum te prikken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juni 2021 om 18:59
Hallo Marike, Bert en Erik, als jullie het prettig vinden om achter de schermen met elkaar in contact te worden gebracht, geef dan hier even een seintje. Dan wisselen we op die manier mailadressen uit.

Laat maar weten of jullie dat willen.
Marike de Kroon zei op 10 juni 2021 om 09:34
Dag Marilou, dank voor je aanbod, maar het contact is inmiddels gelegd. Ik beschikte al over de emailadressen. :)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 juni 2021 om 13:36
Helemaal goed, Marike. Fijn dat je dat even laat weten :)
Marcel Oomen zei op 6 augustus 2021 om 14:38
Ik ben in het bezit van een winterlandschapje geschilderd door de grootvader van Paul Rink. Deze man stimuleerde zijn kleinzoon om te gaan schilderen en misschien is het aardig om dit werk op te nemen in de tentoonstelling. Ik ben bereid het uit te lenen. Het kwam in mijn bezit samen met drie andere werken van de grootvader. Door toedoen van een veilinghuis in Leiden zijn helaas de drie andere werken verloren gegaan.
Erik zei op 6 augustus 2021 om 17:19
Beste Marcel,
Ik denk dat het een leuke aanvulling is op een tentoonstelling.
Mvg Erik
Erik van den Tillaart zei op 8 augustus 2021 om 21:59
Beste Marcel,
U kan met mij contact op nemen via; Paul.P.Rink@hotmail.com

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.