skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Pinksteren, een bisschop op bezoek

Pinksteren: in de kerk werd vanmorgen gepredikt van de neergedaalde H. Geest; het zijn dagen dat de zending aandacht vraagt voor onze missionarissen en zusters die de wereld intrekken; en thuis komt er een telefoontje dat de bisschop uit Congo hoogst persoonlijk op bezoek komt.

Het is Pinksteren, 17 mei 1959, de broers hadden al regelmatig hun bisschop Mgr. Kester (53) in hun brieven genoemd. Moeke komt den herd binnengelopen: “de bisschop komt de groeten van óns jongens brengen.” Wie had ooit kunnen denken dat we vandaag de bisschop van het diocees Basankusu in Belgische Congo, het zendingsgebied waar twee zonen, onze broers, werkzaam zijn, thuis zullen ontmoeten!

Onvoorbereid rijst meteen de vraag, moeten we zijn ring kussen? Wij waren zelfs niet opgevoed met het geven van een hand, laat staan een kus en nu nog wel knielend en dan de ring van de bisschop! In de namiddag stopt er een zwarte Volkswagen Kever. De chauffeur, een geestelijke, stapt uit en pater Geurts, die de weg had gewezen, helpt de bisschop bij het uitstappen. Die stapt in vol ornaat uit, er ligt geen rode loper, want tapijt ontbreekt thuis en de gasten komen gewoon achterom. We gaan voor, nee niet naar de goeikamer maar naar den herd en worden gerustgesteld: het blijft bij een hand.

De bisschop komt nu bij de gewone mens aan huis, al is het maar voor een bliksembezoek, met een boodschap: hij brengt de groeten van zijn missionarissen. De Brabants gemoedelijkheid, een mooi gebaar met een bezoek aan het thuisfront, zoals de latere Mgr. Bekkers; hij stond tussen de mensen en zat mee aan de keukentafel.

Ook hier wordt aan de keukentafel koffie gedronken en druk gebuurt, er worden foto’s gemaakt en bekeken. Tussen vader en moeke zit de monseigneur; zij stralen en zijn trots. De bisschop vertelt over de bouw van scholen en kerkjes en de daarbij onmisbare inzet van de broers en over zijn 24 jaar missionering in Afrika. De man is geboren in Kwintsheul, een klein plaatsje in Zuid-Holland. Er zijn vragen, want we zijn nog niet geheel op de hoogte van het leven in de tropen. De broers zijn pas enkele jaren werkzaam in het missiegebied. Udenaar pater Geurts vertelde enkele anekdotes; hij is jaren werkzaam geweest in Congo.

Bij de kloosterorde van Mill Hill zijn de broeders in een lange, zwarte toog gekleed; om hun middel een bloedrood, kleurig gehaakt koord. De priesters dragen een brede rode band en voor de bisschoppen is er een paarskleurige. Bij het vertrek worden nog enkele foto’s gemaakt en het contact wordt met zo’n huiselijk bezoek extra verstevigd. Er worden handen gedrukt en bedanken voor het bezoek, al was het maar kort en vragen om ónze groeten in Congo over te brengen.

De rode loper ontbrak in ’59, maar enkele jaren terug vonden we, verborgen in de nok van het werkhuis, een bisschopsstaf en mijter (bestemd voor Sinterklaas?).

 

Reacties (4)

Jo Geurts zei op 9 mei 2016 om 22:14
Hallo Rini
Wat een mooi verhaal. Voor ouders was dat heel wat ,
als er iemand namens je zonen de groeten kwam brengen.
De chauffeur was Father Jacobs. Ik meen dat hij toen overste
was van de broeders in Oosterbeek.
Ook mooi dat je er foto’s van hebt.
Bedankt voor het mooie verhaal met de foto’s .
Groeten.
Marieke van Kester zei op 19 augustus 2017 om 10:37
Dit verhaal kwam ik toevallig tegen op internet, wat ik erg leuk vond om te lezen,
omdat ik namelijk een nichtje bent van de bisschop. De foto's zijn erg leuk, zijn er meer van ? Graag zouden we meer willen weten. . De bisschop is in 1989 overleden in Oosterbeek.
Rini. zei op 20 augustus 2017 om 08:09
Marieke, wat een verassing met deze reactie en zó kortbij bij de Mgr.
Je schrijft ‘we’ ook familie de Groot in Uden zou daar graag over willen praten.
Er zijn nog twee foto’s meer, van ’jullie’ Bisschop genomen aan de keukentafel.
Er staan nog meer ’Missieverhalen’ van de auteur op deze site te lezen met het onderwerp, missie, het land van de ‘Zwartjes’ zoals m’n broer dat noemt,
de Belgische Congo.
Vraag bij : vragen@bhic.nl naar m’n emailadres!
Graag tot ziens!
Een fijne zondag!
Yolanda R. zei op 20 augustus 2017 om 11:18
Wat leuk zo' n onverwachte reactie!!!
Onvoorstelbaar dat zij op deze pagina is gestuit.
Ik ben benieuwd naar 't vervolg.

Ook nog n fijne zondag

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen