
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Schrijver Wim Daniëls duikt in de geschiedenis van onze zomervakantie maar vertelt over zijn eerste keer, achterop een oranjekleurige Zundapp (en hij geeft gesigneerde exemplaren van zijn boek weg! Luister onze podcast voor meer info). Verder meer over weinig verhullende reclamemateriaal, een bijzonder zomerkamp in Eindhoven en opzienbarende ontwikkelingen in de moordzaak Marietje Kessels.
Beluister alle podcast afleveringen
Benieuwd naar de archiefstukken die besproken zijn in aflevering 8? Hieronder vind je ze allemaal met links naar nog meer verhalen en archiefmateriaal.
Deze reclametekening komt uit het archief van Iduna uit Uden.
Bron:
Toegangsnummer: 7789 Iduna Uden
Inventarisnummer: 35
Een zomerkamp voor de Eindhovense jeugd. Mathilde neemt ons terug naar de jaren zestig en zeventig aan de hand van deze film: Pannenkoeken, botsauto's en theater op Wonderland.
Margreetje typt een brief aan moeder op Wonderland, Eindhoven 1967
beeld: Stichting Eindhovens Vakantie Comité,
BrabantinBeelden / collectie RHCe nr. 0061017
Franciscus van Lanschot reist in 1862 onder meer per diligence af naar Italië maar mist net een optreden van de Hongaarse componist Franz Liszt. Noah Oelderik, student aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, draagt het dagboekfragment voor.
Bron:
Toegangsnummer: 200 Familie van Lanschot, 1294 - 1982
Inventarisnummer: 266 Dagboek van Franciscus A.J. van Lanschot, van reis naar Italië, circa 1862
Meer dan 100 boeken schreef Wim Daniëls waaronder één over vakantie. In deze podcast vertelt hij over het ontstaan van onze vakanties maar neemt ons ook mee naar zijn eigen eerste reis.
We maken dit keer uitgebreid kennis met de schilder van de kerk, en hoofdverdachte van de moord op Marietje Kessels: August Mutsaers. We vinden August - mét signalement - terug in het register van voorlopig aangehoudenen van het Huis van Bewaring te Breda. Zijn inschrijving als gevangene nr. 169 kun je online inzien!
En wil je daarna eens nagaan of een van jouw voorouders óók in de gevangenis heeft gezeten? Dan kun je zelf zoeken in alle Brabantse gevangenisregisters tegelijk.
Ook zien we Mutsaers, samen met misschien wel zijn eerste grote liefde, op deze prachtige foto. Maar wie is deze jongedame, met wie hij in Utrecht verkeerde? We horen graag van je, als je iets meer weet...
In het procesdossier in het archief van het Bossche Gerechtshof vind je trouwens de bijbehorende brief over de inbeslagname van deze foto, door politiecommissaris Caarls (scan 784).
Bron:
Toegangsnummer: 22 Gerechtshof in 's-Hertogenbosch, 1838 - 1930
Inventarisnummer: 277.A - C. Mutsaers, moord, rolnr 4919, jaar 1901
Wil je meer weten over Brabantse badgasten van een eeuw geleden, lees dan hier verder.
Laat hieronder weten wat je vindt van deze aflevering, we zijn heel benieuwd!