
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Een podcast op maandag 5 december; dan moet Sinterklaas vast een speciale plek innemen (en dat doet ie ook ;). Dat plus nog veel meer nostalgie rond de feestdagen.
Beluister alle podcast afleveringen
Beluister hier de bonusaflevering
Op 4 december 1937 bezoekt de goede Sint Uden en wat blijkt: ook dan wordt de Sint al behoorlijk aangezet flink inkopen te doen. De commercialisering van het feest zet al aardig door.
Bekijk de scan van de krant op onze site.
Het zijn maar een paar seconden film uit deze van de familie Van Nimwegen (collectie RHC Eindhoven) maar we zijn getuige van een pakjesavond van een Brabants gezin. En weet je wat nou zo leuk is aan juist dít fragment? Hier trekken niet de cadeautjes of de gedichten onze aandacht, maar het pakpapier.
Deze familie heeft het inpakken bijna tot kunst verheven met cadeaus die eerst in vloeipapier, dan in een doos, dan in Sinterklaas-inpakpapier en tot slot nog in meerdere lagen kranten ingepakt zijn. Met als resultaat, ná het uitpakken: een onzichtbare woonkamervloer, bezaaid met gescheurd papier en een wasmand die eerst vol pakjes, en later vol pakpapier is.
Het gedichtje is afkomstig uit het familiearchief Sopers. Een van oorsprong Bossche familie die rond de tijd van dit gedichtje al ruim drie eeuwen in ’s-Hertogenbosch woont. De naam van de moeder is Anna Maria Jacoba Smits. Het gezin Sopers-Smits laat tijdens hun huwelijk een huis bouwen in de Nieuwstraat in ’s-Hertogenbosch, waar ze op 22 september 1876 gaan wonen. Theodorus en Anna krijgen samen vijf kinderen. Het vierde kind is een meisje en heet Cornelia Anna Maria, geboren op 12.01.1882. Het gedichtje is dus waarschijnlijk voor deze ‘Corry’ bedoelt.
Bron: Toegangsnummer 7643, inv.nr. 151
De overige gedichten zijn gericht aan Johannes Offermans (1888-1976), de eigenzinnige burgemeester van Heesch (van 1931 tot 1944). Maar de gedichtjes zijn geschreven in 1975, een jaar voor zijn overlijden.
Bron: Toegangsnummer 7594, inv.nr.
Ad Vingerhoets, emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden aan Tilburg University, heeft een verklaring waarom de meesten van ons zo dol zijn op de decembermaand. En hij weet meer over de populariteit van de TOP 2000 én hij heeft een wel heel bijzondere tip om de energierekening te temperen.
Tijd om de rechtszaal in te stappen. De behandeling van de zaak over Marietje Kessels vergt vier dagen waarbij er 125 getuigen langskomen. Aan het eind van dit lange proces komt advocaat Pels Rijcken tot een bijzondere conclusie... Christian en Marilou praten je bij.
Bron:
Toegangsnummer: 23, Pels Rijcken, ambtelijke en advocaatsstukken, 1536 - 1851
en zoek op Kessels
De Vughtse dienstbodenregisters uit de periode 1921-1934 vind je hier.
Voor 'Blik uit het BHIC' is onder andere gebruik gemaakt van Het archief van de Oud-Gijzelaars, het Gedenkboek gijzelaarskamp Beekvliet St. Michielsgestel, Gevangen zat ik maanden : briefwisseling Simon Vestdijk-Ans Koster, Sint Michielsgestel-Doorn, 5 mei 1942-10 februari 1943 en Max Kohnstamm, Brieven uit 'Hitlers Herrengefängnis'.
Waarom springen opeens de tranen in je ogen bij een slechte film? Welke functie heeft dat eigenlijk? Zijn we tijdens de feestdagen emotioneler dan anders? Ad Vingerhoets is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University en staat wereldwijd bekend als de 'huilprofessor'. Ad legt uit waarom wij naar onze zakdoek grijpen én...hij gaat de strijd aan met Charles Darwin. Wie heeft er gelijk als het om huilen gaat?
Laat hieronder weten wat je vindt van deze aflevering, we zijn heel benieuwd!