skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Ponydefilé

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 2 september 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Op 25 januari 1964 vond de officiële opening plaats van het nieuwe gemeentehuis van Geffen. Commissaris van de Koningin Kortmann zou de gedenksteen in de hal onthullen. Voorafgaand aan deze openingshandeling mochten de leden van de ponyclub zich presenteren.

Hopelijk herinneren sommige mensen zich bij het lezen van deze regels dat zij toen ook op de rug van een pony zaten!

De ruiters rijden hier over het plein voor het raadhuis zoals het er 45 jaar geleden bij lag. Staat daar nog de oude jongensschool? Laat eens van jullie horen, Geffenaren.

Reacties (17)

Leny Romme (Geffen; via e-mail) zei op 15 september 2009 om 11:53
Graag wil ik even reageren op de foto in Zondagnieuws van 6 september.
Als de foto in 1964 is gemaakt is het gebouw de St. Jozefschool. Vóór 1958 was dit inderdaad de jongensschool maar die verhuisde naar nieuwbouw in de Harrie Schoutenstraat in 1958.
Daarna werd de oude jongensschool St. Jozefschool genoemd en deed dienst als kleuterschool.
Het gebouw rechts was de gymzaal voor de jongens- en meisjesschool.
Ik heb zelf nog in de St. Jozefschool als kleuterleidster voor de klas gestaan.
In 1974 verhuisde de kleuterschool naar de nieuwbouw in Klavertje Vier.
Het gebouw heeft toen nog een tijdlang dienst gedaan als peuterspeelzaal.
Ik weet niet meer precies in welk jaar de Jozefschool gesloopt is. Maar dat moet wel na te gaan zijn.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 15 september 2009 om 11:55
Leny, hartelijk dank alweer voor je zeer ter zake doende reactie. En wie weet, misschien kom je zelf nog 'n keer met het jaar van de sloop van de oude Sint-Jozefschool!
Adrie van Griensven zei op 26 februari 2010 om 17:57
Veel weet ik niet helaas aan te vullen op deze mooie foto. Al helemaal niet over de ponyclub, maar over de school moet wel gezegd worden dat dit de Aloysiusschool is, niet de Jozefschool. Het gebouw dateert van 1925. Het rechterdeel van het schoolgebouw met zijn blokvorm en mooie grote raampartijen weerspiegelen de typische art deco-stijl die in die periode populair was. In dit deel kregen de hogere klassen les. In het linkerdeel - het raam beneden is er in de jaren zestig ingezet - had je de eerste drie klassen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 maart 2010 om 07:42
Hallo Adrie,
Dank voor je informatie. Wel vraag ik me af wie van jullie nu gelijk heeft, want doorgaans kloppen de gegevens die we van Leny doorkrijgen. Dus ik ben benieuwd naar de reactie van Leny....
Adrie van Griensven zei op 1 maart 2010 om 12:11
In principe heeft Leny gelijk. Waarom? Omdat de foto kennelijk in 1964 genomen is. Op dat moment was het gebouw al een paar jaar niet langer de naar Aloysius vernoemde jongensschool meer, maar als kleuterschool omgedoopt tot St. Jozefschool. Mooi, die naam Jozef, als tegenhanger van de meisjesschool die naar Maria was genoemd.
Op de foto zie je de oude jongensschool, de Aloysius, maar dan in zijn 'nieuwe' gedaante, als St. Jozefschool. Leny heeft dus het helemaal goed, ik slechts een beetje.
Adrie van Griensven zei op 1 maart 2010 om 12:14
In principe heeft Leny gelijk. Waarom? Omdat de foto kennelijk in 1964 genomen is. Op dat moment was het gebouw al een paar jaar niet langer de naar Aloysius vernoemde jongensschool meer, maar als kleuterschool omgedoopt tot St. Jozefschool. Mooi, die naam Jozef, als tegenhanger van de meisjesschool die naar Maria was genoemd.
Op de foto zie je de oude jongensschool, de Aloysius, maar dan in zijn 'nieuwe' gedaante, als St. Jozefschool. Leny heeft dus het helemaal goed, ik slechts een beetje.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 maart 2010 om 15:39
Beste Adrie,
Dat heb je heel mooi gezegd, van de mate waarin Leny en jij het bij het rechte eind hebben. Maar dankzij jouw antwoord weten we nu wel heel precies hoe het zit!
Esther Nelemans zei op 22 februari 2015 om 16:17
Mijn ouders kwamen in december 1961 in Geffen wonen, dorpstraat nummer 6. Ik werd daar twee maanden later geboren. Mijn twee oudste broers David en Ian hadden allebei een pony en hebben ook nog meegereden toen mgr. Bekkers naar Geffen kwam. Op deze foto staan David en Ian. Ze zijn de vierde in de rij. Rechts is David en links Ian. Bijzonder om te zien, omdat David al in 1978 is overleden. Hij ligt begraven op het kerkhof in Geffen.
FrankK
FrankK zei op 22 februari 2015 om 17:23
Heel vaag herinner ik Juffrouw Romme, Heb deze verhuizing in 1974 meegemaakt daar we de tafels en stoelen zelf mee moesten verhuizen.Er was toen een kinderjuf die afscheid nam van de kleuterschool daar ze met pensioen ging, wat ik me er nog van herinner is dat ze alle ouders van de kinderen nog met naam kon noemen daar deze vroeger ook op de kleuterschool zaten bij haar.

De ingang van de Sint Jozef school was aan de kant van de Dorpsstraat. Eerste klas kleuterklas. een leuke anekdote:
Op 6 december kwam de goedheiligman aan de straatzijde in een arrenslee voorbij, op hetzelfde moment liep hij langs het buitenraam naar de voordeur toe, en kwam hij ook nog eens tegelijk de klas binnen. Wat waren we met zijn allen ontgogeld op de kleuterschool, 3 goedheiligmannen op hetzelfde moment. Lerares en ouders hadden heel wat uit te leggen. en het was het verhaal van de dag in het dorp.

Betreft de gymzaal, op deze plaats zit tegenwoordig een winkel.

De Nieuwe Aloysiusschool staat rechts naast de gymzaal. vandaar de verwarring denk ik.
Al met al voor mij toch weer meer dan 30 jaar geleden voordat ik daar van school af ging.

Leuk om een oude foto alhier te zien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2015 om 12:19
Bedankt voor je reactie, Esther. Je bericht over je overleden broer David geeft de foto direct een andere dimensie. Ik kan me voorstellen dat het best een vreemde gewaarwording was toen je de foto hier aantrof. Maar hopelijk vind je het niet vervelend?

En Frank, mooi verhaal! Je maakt ons overigens wel nieuwsgierig want Leny Romme (die direct onder deze foto ook reageert) heeft ook voor de klas in Geffen gestaan. Zou het om dezelfde juffrouw gaan? Zeker is dat niet want ook Diny Romme was juf in Geffen... We zijn benieuwd ;-)

O ja en wat betreft de ‘nieuwe’ school: die staat er ook niet meer. De winkel wordt uitgebreid en er zijn appartementen gekomen. Ook Geffen staat niet stil :-)
Leny Romme zei op 25 februari 2015 om 13:42
In die periode heb ik een paar Franken in de klas gehad. Frank van Griensven en Frank van Lent. Frank Bierings zat in een andere klas. En misschien waren er nog wel meer Franken...?
Onze hoofdleidster zuster Geertrui was begin veertig en wij als kleuterleidsters waren allemaal twintigers, een jong team dus. Er was toen geen collega die met pensioen ging. Ook werden de kleuterleidsters altijd bij de voornaam genoemd, ik was juffrouw Leny. De collega's van de Lagere School werden met hun achternaam genoemd. Dus als Frank zich juffrouw Romme herinnert is het misschien toch mijn zus Diny geweest die toen voor de eerste klas van de jongensschool stond.
Maak je achternaam maar eens bekend Frank dan kan ik misschien nog meer oud nieuws achterhalen.
FrankK
FrankK zei op 4 maart 2015 om 16:38
Hallo Leny,

Gegevens zullen via bhic naar je mail komen. ben zeer benieuwd.

Voor mijn beleving in de eerste klas ging zuster Geertrui (niet wetende hoe oud ze was de kleuter school verlaten, mogelijk heb ik het toen als kind van 8 jaar wel verkeerd begrepen) Onze klas heeft bijna in elk jaar op de Aloisius school een bruiloft mee mogen maken van de Juf''s die dat jaar trouwde kan dus ook zus Diny geweest zijn waar ik dan ook les van gehad kan hebben.
Leny Romme zei op 5 maart 2015 om 22:26
Hallo Frank,

Je hebt bij mijn zus Diny in de eerste klas gezeten. Jullie waren de laatste jongensklas op de Aloysiusschool. Daarna werden de Mariaschool (alleen meisjes) en de Aloysiusschool (alleen jongens) gemengd. Daar is nog een hele discussie aan vooraf gegaan want in heel Nederland waren bijna alle lagere scholen toen al gemengd. We liepen op dat punt in Geffen behoorlijk achter.
Over dat mengen van de scholen zijn nog leuke dingen te vertellen maar dat heeft niets meer te maken met het ponydefilé, dus daar hou ik over op.
Ons Diny is getrouwd in november 1973, dus je hebt in dat schooljaar inderdaad haar bruiloft meegemaakt.
Rini de Groot. zei op 5 maart 2015 om 23:46
Leny,
“Over dat mengen van de scholen zijn nog leuke dingen te vertellen.”
Je maakt mij en vele andere lezers nieuwsgierig,
maak er een verhaal van, het is allemaal geschiedenis.
FrankK
FrankK zei op 6 maart 2015 om 13:34
Hallo Leny,

Bedankt voor de klasse foto's, Heb ik nog steeds in bezit. Was inderdaad je zus in de eerste klas, nu snap ik waarom we mee moesten verhuizen.

We waren inderdaad de laatste ongemengde klas. Maar volgens mij was dat enkele jaren later toen we in de 5de klas zaten.

Op de kleuterschool ben ik gekomen toen ik in Geffen kwam wonen en ik mocht proefdraaien.
Hierna een jaar thuis geweest ivm dat de groep te groot was en toen weer één jaar kleuterschool gehad.
Paul Jansen zei op 7 augustus 2018 om 12:11
Geffen had zijn historische panden moeten koesteren. Heel jammer dat de oude school er al heel lang niet meer staat.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 augustus 2018 om 16:11
Inderdaad jammer Paul, maar helaas geldt dat niet alleen voor Geffen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen