skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Portretten gezien door kinderogen (1): Marie van Gennip

Cor Dekkers
Cor Dekkers
vertelde op 11 augustus 2020
bijgewerkt op 18 augustus 2020
Als kind ben ik altijd geïntrigeerd geweest door een paar uitzonderlijke mensen in mijn omgeving. Deze portretten schrijf ik vanuit de herinneringen die ik aan deze mensen heb als kind. Waarschijnlijk is dat beeld dus vertekend door de leeftijd waarop ik die mensen meemaakte. Het beeld is mogelijk ook gekleurd door mijn interpretatie van wat volwassenen om mij heen vertelden.

Als ik een stukje de Waaistapstraat afliep in de richting van het nonnenklooster, kon ik na een  meter of vijftig rechts ons bos in. Dat pad splitste zich dan weer en leidde links naar ons weiland en rechts door het bos tot aan het spoor, waar ik vervolgens links parallel aan het spoor en de Millsebaan aan de andere kant van het spoor naar het dorp kon wandelen.

Op zoek naar bruikbaar materiaal op de vuilnisbelt in Oss (foto: Paul van der Werff, coll. Stadsarchief Oss)

Op zoek naar bruikbaar materiaal op de vuilnisbelt in Oss
(foto: Paul van der Werff. Bron: BHIC)


Als ik echter de wei doorstak kwam ik achter de prikkeldraad – die noemden wij pikkerdraad – terecht op de vuilnisbelt, een zeer belangrijke plek voor mijn broers en mij. Kijk maar naar dit citaat: ”Volgens een rapport van Eurostat uit 2013 komt het merendeel van het huishoudelijk afval in de Europese Unie nog steeds op de vuilnisbelt terecht.” Dat hadden  wij al door in 1955. Wij wisten precies wanneer de vuilniswagens hun lading kwamen storten. Boven op die bergen afval werkten we niet alleen aan ons immuunsysteem, maar vooral aan onze verzamelwoede. We verzamelden bijvoorbeeld koperdraad. Als we een aardige hoeveelheid hadden, stookten we de isolatie eraf en verkochten het kale koper: recycling avant la lettre. Wel uit eigenbelang, het woord milieu kenden we niet eens, laat staan de problemen. Echt rijk zijn we er toch niet van geworden. Op een dag, voordat ik naar school ging, heb ik eens een hele doos klokken, horloges en onderdelen gevonden, die ik snel verstopte in ons bos om bij terugkeer van school weer op te halen. De hele dag heb ik me lopen verkneukelen over het moment dat ik mijn vondst aan een nader onderzoek zou kunnen onderwerpen. Wat een deceptie! Wat een rotstreek! Alles weg gejat! Iemand moet mij gezien hebben, maar wie? Ik zal het nooit weten en dat is maar goed ook.

De meest curieuze vondst die we ooit gedaan hebben was een levende kip. Met verfomfaaide veren en stukjes etensresten die aan haar verenkleed kleefden kwam ze onder het vuil vandaan. Maar wie gooit er nou een kip die hij kwijt wil in de vuilnisbak? Gooi hem dan in de soep! Dat deed mijn moeder ook met een kip die geen eieren meer legde. Dat is toch een veel dankbaarder einde voor een kippenleven? En ook voor ons, overigens: een echte win-win situatie.

Als wij de vuilnisbelt uitkamden, werden wij vaak lastiggevallen door Marie, die in een huisje woonde aan de andere kant van de vuilnisbelt. Zij beschouwde de belt als haar persoonlijk eigendom en joeg ons voortdurend weg. Gelukkig was het een tamelijk dik vrouwtje dat al vloekend en scheldend op ons af kwam waggelen om ons weg te jagen. Een slak zou nog snel genoeg zijn om aan haar klauwen te ontsnappen. Wij trokken ons dan tactisch terug achter de prikkeldraad op ons eigen terrein, de wei. Ik had ze wel eens over die prikkeldraad willen zien klimmen. Of er onderdoor.

Als zij daar stond te schelden, dan lieten wij ons natuurlijk ook niet onbetuigd. Er ontstonden ordinaire scheldpartijen, die haar tot razernij brachten. Op een dag klopte ze op onze voordeur. Mijn vader deed open. Marie: ”Waar zijn die verrekte jong van jullie? Ik maak ze kapot!” Mijn vader: ”Gè makt hillemaol niks kapot. Ge komt er hier nie in.” Bons! Deur dicht, Marie stampvoetend en vloekend naar huis met een bloeddruk die niet meer te meten was. Vaders krachtige optreden gaf ons natuurlijk een goeie reden om op de oude voet verder te gaan.

Gesorteerd afval (bron: Pikrepro)
Gesorteerd afval (bron: Pikrepro)

Ach, Marie, ja, wat moet je ermee? Ik ben maar een keer in haar huisje geweest. In de keuken stond op tafel een groot geel 5 kilo blik vol suiker met een eetlepel erin. Elke keer als een van hun kinderen voorbij kwam, nam die weer een flinke lepel suiker. Een klassiek zoethoudertje dus. Misschien gesponsord door de lokale tandarts. Eigenlijk geloof ik niet in komplottheorieën, maar toch.

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 augustus 2020 om 16:47
Bedankt voor je mooie persoonlijke verhaal, Cor. Ondanks haar gemopper is het voor ons als lezer zeker de moeite waard om op deze manier Marie te leren kennen. En het beeld van die plakkerige kip blijft me ook nog wel even bij ;) Weet je nog wat je met die bijzondere vondst hebt gedaan?
Cor Dekkers
Cor Dekkers zei op 12 augustus 2020 om 00:04
Dat weet ik niet, maar het zou me niet verwonderen dat ze bij ons in de soep gegaan is. Er moesten immers twaalf monden gevoed worden. En zoals de Engelsen zo wijs verwoorden in een spreekwoord:"Tasty is the chicken that is fed by someone else.""
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 augustus 2020 om 11:03
Haha, dat spreekwoord kende ik nog niet, Cor, maar de strekking is volstrekt duidelijk :) Bedankt voor je reactie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.