skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

Portretten gezien door kinderogen (4): Tijn Willems (vervolg)

Als kind ben ik altijd geïntrigeerd geweest door een paar uitzonderlijke mensen in mijn omgeving. Deze portretten schrijf ik vanuit de herinneringen die ik aan deze mensen heb als kind. Waarschijnlijk is dat beeld dus vertekend door de leeftijd waarop ik die mensen meemaakte. Het beeld is mogelijk ook gekleurd door mijn interpretatie van wat volwassenen om mij heen vertelden.

Lees hier het eerste deel van dit portret

Tijn hield wel van een pilsje maar hij was beslist geen alcoholverslaafde.
 ’s Zondagmiddags gunde hij zichzelf een biertje. Omdat drinken in het café te duur was, trakteerde hij zichzelf op twee flesjes bier bij kruidenier Jan van de Burgt aan de Volkelseweg, schuin tegenover Tientje Derks, de concurrerende kruidenier. Weliswaar was de winkel op die dag gesloten, maar hij kon via een speciale regeling achterom om zijn biertjes te kopen. “Die biertjes dronk hij dan op in de keuken, gezeten net naast de achterdeur,”, aldus mijn vriend Has Hendriks, die vanuit zijn ouderlijk huis aan de Boekelse Dijk uitzicht had op de winkel van van de Burgt. “Zijn hoge fiets stalde hij in de nauwe doorgang tussen het schuurtje en de opslagruimte. Ik zie hem daar nog zitten,” vervolgde Has.

Het openluchtzwembad in Uden (bron: BHIC)
Het openluchtzwembad in Uden (bron: BHIC)

Tijn hield ook van zwemmen. Zo rond mijn tiende werd het buitenzwembad in het sportpark in Uden geopend. Met een instructiebad voor de meisjes, idem voor de jongens, gescheiden ligweiden voor de beide seksen, en tussen de instructiebaden “het diepe”, het duikgedeelte en twee 1.20 m gedeelten aan weerszijden voor de volwassenen die niet konden zwemmen. Tijn kon dan wel niet zwemmen, maar hij was wel een reus van een man. En zo verscheen hij aan de rand van “het diepe” in zijn zwembroek, een vaalwitte  onderboks met gulp, daalde via een trapje af in het diepe  en waadde daar nietsvermoedend een beetje in de rondte. Totdat een plichtsgetrouwe badmeester hem signaleerde en op zijn strenge fluitje blies: Tijn moest eruit! Hij had geen zwemdiploma. Hij voldeed niet aan de regels van de openbare zwemgelegenheid. Bovendien beantwoordde zijn zwemkleding niet aan het kledingvoorschrift. Regels waren regels, soms om de regels!

Na het zwemmen heb ik Tijn ooit even buiten het zwembad getroffen waar hij al een hele kinderschare verzameld had. Daar stond hij te vertellen hoe hij een heleboel mensen uit de Atlantische Oceaan had gered. We plaatsten wel vraagtekens bij zijn heldendaden, maar hij prikkelde onze fantasie met zijn boeiende relaas. En nogmaals, er zat geen kwaad in die man. Hij genoot er gewoon van om sterke verhalen te vertellen. Voor mij heeft Tijn zich daar mee vereeuwigd.

Het gekke is dat ik helemaal niet weet hoe het Tijn verder is vergaan. Ik weet niet wanneer hij geboren  en gestorven is. Ik weet niet of iemand zich over hem ontfermd heeft over hem op zijn oude dag. Voor mij blijft hij de mysterieuze boomlange man op de hoge herenfiets met de sterke verhalen en zijn “stoldeerbout”. God bless Tijn! Tijn forever!

Reacties (7)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 augustus 2020 om 15:53
Ha, wat een mooi verhaal! Er zijn vast nog veel mensen die zich Tijn kunnen herinneren, dat kan toch haast niet anders? Wie meer weet over de oude dag van Tijn, laat het ons weten! We zijn heel benieuwd...
Cor Dekkers
Cor Dekkers zei op 9 oktober 2020 om 23:14
Ik heb van alles geprobeerd, maar ver kwam ik niet. Blijkbaar is hij uit het geheugen van de mensen gewist, onbetekenend als hij was. Voor mij was hij een vriendelijke man die geen vlieg kwaad deed.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2020 om 19:42
Wat jammer, want ik ben inmiddels zelf ook benieuwd hoe het Tijn verder is gegaan, Cor. Wie weet, reageert hier nog iemand? We wachten af...
Rini de Groot. zei op 11 oktober 2020 om 14:26
Dag Cor.
M,n Vader Renier de Groot, 'Seniere' leverde aan Willems pompenmaker Molenheide.
V.a. nov. 1932 t/m 9 maart 1934, acht maal eikenhout voor pompenbakken.
In de maten van 20 -22 cm binnenwerks en de prijs van Fl.1.50 – Fl.1.75.
Als loodgieter luide zijn gezegde: ‘Kleine gaatjes een dubbeltje een groot een kwartje.’
Cor Dekkers zei op 11 oktober 2020 om 14:47
Grappig! Dit heeft jouw vader dus mooi in de boeken opgeschreven. Maar was Tijn toen nog zzp'er dan? Want de periode dat ik hem bij ons thuis zag was hij een armoedzaaier die praatjes- en gaatjes maakte en op zijn hoge herenfiets(geen hoge hogeheren-fiets) wat rond fietste.
Lambert van den Boom zei op 2 november 2020 om 15:34
Later heb ik Tijn regelmatig ontmoet op de mannenzaal van het St. Jansgasthuis . Ik heb hem daar vaak ontmoet, en gesproken, omdat mijn opa Driekske de Man daar ook zat. Tijn maakte in die tijd veel luxe vogelkooitjes, voor in de huiskamer, die hij dan verkocht. Ik dacht dat hij toen ook een slaapplaats had, maar dat weet ik niet zeker. Mijn opa is in 1971 overleden, rond die tijd is volgens mij Tijn ook overleden.
Cor Dekkers zei op 2 november 2020 om 15:52
Dank voor dit bericht!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: