skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Post van zuster Euphemia

Deze foto komt uit het album van Zr. Floriana, geboren als Johanna van der Heijden op 22 november 1896 te Nistelrode als dochter van Martinus van der Heijden en Petronella van de Ven.

De fotokaart is op 8 november 1915 vanuit Veghel verstuurd door Zr. Euphemia naar haar zus Zr. Floriana, die in de periode 1915-1918 in het klooster te Volkel verbleef. Zr. Euphemia is geboren als Everdina van der Heijden op 13 januari 1900 eveneens te Nistelrode. Beide zussen zijn op jonge leeftijd ingetreden bij de Zusters Franciscanessen te Zijtaart.

In de tekst spreekt ze onder meer over het feit dat vandaag de postulanten gekleed zijn. Mogelijk heeft dit iets met de foto te maken, die volgens mij gemaakt is langs de Zuid-Willemsvaart. Wie weet er meer te vertellen over deze fraaie foto?

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 april 2016 om 09:03
=1=Als ik het goed zie is de foto langs het kanaal gemaakt. [jammer dat je de foto niet verder kunt uitvergroten i.v.m. details.]
=2=Bovenstaand wordt geschreven ; Zr. Euphemia. Een Non dus ! Dan blijkt uit de tekst dat deze Non dus hier nog maar 15 jaar oud was. Kon een meisje op zo jonge leeftijd al Non zijn, vraag ik me dan af ?
Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 19 april 2016 om 13:02
Gerard, ik heb je net per email een scan gestuurd, zodat je de foto en de tekst kunt uitvergroten.
In het “Franciscanessen” boek staat niet vermeld hoe jong een meisjes mocht intreden. Als ze zich aanmeldden, werden ze eerst postulant.
Meestal een zwarte jurk zonder kap.
Dit was een proefperiode waarin zowel de kandidaat als de overste keken of deze persoon paste in de communiteit. Dat was geen vastgestelde tijd.
Daarna kwam de intreding. Ze kregen dan het kloosterkleed maar met witte sluier. Dat waren de novicen. (Volgens Jo Geurts)
Monique zei op 19 april 2016 om 13:53
Gerard en Lucien, is de kaart ook ondertekend met zr Euphemia? dat kan ik niet ontcijferen, er staat in de getypte tekst alleen dat ze is ingetreden..
Zou het zo kunnen zijn dat deze zusters een meisjesschool/pensionaat leiden?? dat de foto daar iets mee te maken heeft... postulanten traden niet met zoveel tegelijk in... vlgs. mij is het tegenwoordig zo dat je altijd 18 jaar moet zijn om in te treden en bij sommige ordes wel 21 jaar... Er waren ook kloosters die zgn. "buitenmeisjes" hadden, jonge meisjes die een opleiding kregen en bij de zusters werkten.. daar zullen er ook vast later van zijn ingetreden.. Er zijn vast archieven bewaard waarin de data van intreden vermeld staan...
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 april 2016 om 14:07
Dank Luciën,
Nu ik de foto flink kan uitvergroten zie ik veel meer detail en is nu duidelijk dat het aan het kanaal is met aan de overzijde [links] achter de bomen een boerderij of schuur. Aan de rechterzijde van de foto is op de achtergrond een Dragline, waar men ook mee kon optakelen, te zien en daar achter een werkkeet die verhoogd als een soort uitkijk[toren] fungeert. Samen met de datum ; Nov. 1915 is misschien zelfs te achterhalen welke werkzaamheden toen daar door de week hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk is de foto op een Zondag gemaakt omdat dat toen de enige dag was dat er niet gewerkt werd [= mocht worden].
Helena zei op 20 april 2016 om 02:26
Deze zusters hadden inderdaad een pensionaat in Veghel, naast het Moederhuis van de Zusters Franciscanessen in de Deken van Miertstraat. Vermoedelijk zijn dit 'kwekelingen' op deze foto en geen postulanten. De kweekschool in Veghel begon in 1903. Op zondagen werden soms lange wandelingen gemaakt, bijv. naar de Rooische Bergen, Handel, Erp, Uden, St-Oedenrode, Zijtaart enz. Gezien dit een fotokaart is neem ik aan dat deze foto ook wel in het archief van de Zusters zal zitten. - Ben overigens benieuwd welke werkzaamheden daar mogelijk plaats vonden [met de dragline?]; kan niet goed onderscheiden op deze foto wat het zou kunnen zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen