skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Prinsenhoef

Paul Spapens
vertelde op 28 maart 2008
bijgewerkt op 20 december 2011
Een grappig erfgoeddetail is de schrijfwijze van de straatnaam Wijkevoort. Deze straat lag tot aan de gemeentelijke herindeling deels op het grondgebied van Gilze en deels op dat van Tilburg. Mensen in Gilze schreven Wijkevoort met een T, waar in Tilburg een D wordt gebruikt.

De straatnaam staat in beide versies op straatnaambordjes. Wijkevoort met een T is correct. Het is een aardigheidje om op te letten als je naar een straat daar in de buurt fietst: Prinsenhoef.

De straat ligt in het uiterste westen van Tilburg, daar waar de Vinexwijk Reeshof het kleine dorpje Hulten onheilspellend nadert. Op de plaats waar Prinsenhoef een steenslagweg is, staat links een boerderij. Deze is na de oorlog nieuw gebouwd. De schuren zijn een stuk ouder.

Deze hoeve is zeer oud. In 1368 is er voor het eerst sprake van. Het gebied hier is ontgonnen vanuit de Voorhoeve in Gilze, waar in 992 al sprake van was. Heel veel later werd de Prins van Oranje als de heer van Breda eigenaar. Wouter van Diedeghem was in de veertiende eeuw eigenaar. Aan hem herinnert de Diedeghemstraat.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 18 maart 2008.

Reacties (5)

Lucie van Hest zei op 17 februari 2009 om 11:46
In het artikel wordt gesteld dat Prinsenhoef ten westen van Dongenwijk heeft gelegen echter, ten oosten van Dongenwijk, aan de Bredaseweg (ter hoogte van de Oude Waranda) ligt een boerderij die Prinsenhoef heet. Op oude kaarten van de site van de Provincie kom ik wel deze laatste Prinsenhoef tegen (kaarten vanaf 1860) en niet de Prinsenhoef die in dit artikel vermeld staat.
Wie kan mij iets meer vertellen over de geschiedenis van de Prinsenhoef tegenover de Oude Waranda?
O. Meert zei op 19 maart 2010 om 11:25
Wanneer was Wouter van DIEDEGHEM eigenaar van Prinsenhoef ?

Was hij de zoon van Jan ????
Frank van den Hoven
Frank van den Hoven zei op 11 juni 2020 om 02:24
- Ik begrijp de stelling van de auteur van dit artikel niet. Volgens mij zit hij er namelijk letterlijk naast (geografisch gezien dus); als men namelijk op www.topotijdreis.nl kijkt en dan scrollt in deze omgeving naar de situatie voor 1997, zien we dat het hele gebied W van de weg Klein Tilburg voor 1997 onder de gemeente Gilze en Rijen viel, dus ook de hele weg Wijkevoort. Aan de Z kant van die weg zie ik op Google Maps Wijkevoort met een t op het straatnaambordje staan. Aan de N kant, ter hoogte van boerderij Prinsenhoef, kunnen we nét niet zien wat er op dat straatnaambordje staat, omdat de Google fotografeerwagen net een meter ervoor is gestopt... :-( Maar m.i. zijn dus zowel de t- als de d-spelling van de gemeente Gilze en Rijen (als de bordjes althans van voor 1997 dateren), omdat de weg voor 1997 niet deels Tilburgs is geweest.

- T.a.v. mevr. Van Hest: u moet de bedoelde boerderij iets zuidelijker zoeken. Het adres van die boerderij Prinsenhoef is Prinsenhoef 2. Hier vindt u de exacte locatie: https://www.postcode.nl/5032PL/2. Wellicht miste u hem ook oude kaarten omdat deze boerderij tot ca. 1900 op de kaarten althans De Hoef heet, en pas nadien de naam Prinsenhoef wordt vermeld, hoewel hij volgens dit artikel https://wikimiddenbrabant.nl/Prinsenhoef_(Tilburg) al sinds de 16e eeuw Prinsenhoef heet. Maar ja kaartenmakers lopen wel vaker 'iets' achter de feiten aan... ;-)
Van boerderij Prinsenhoef aan de Bredaseweg is lastig iets te vinden althans op het internet, omdat het volgens de monumentenlijst geen rijksmonument en geen gemeentelijk monument is. Het enige dat ik er zo over vind is dat men er rond 2009 een hockeycomplex wilde aanleggen ( https://www.milieucafe.nl/index.php?page=hockeyvelden ) en dat een mevr. Van Hest daar not amused over was. ;-) Kennelijk is dat niet doorgegaan, want anno 2020 is het landgoed nog in tact, maar nu is het in beeld als een van de 4 mogelijke locaties voor een atletiekaccommodatie: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/een-hardloopbaan-op-willem-ii-s-hoeve-de-opstand-is-begonnen~a2fb7aa2/ en https://corona.milieucafe.nl/content/zoektocht-naar-locatie-atletiekbaan. Gelukkig zijn er volgens de bioloog in de in het laatste artikel gelinkte video betere alternatieven voorhanden in de omgeving.

- T.a.v. O. Meert: getuige dit artikel https://wikimiddenbrabant.nl/Prinsenhoef_(Tilburg) was Wouter in ieder geval anno 1368 eigenaar van de Prinsenhoef.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2020 om 11:26
Bedankt voor je duidelijke aanvullingen, Frank. Het verhaal van Paul Spapens is alweer van even geleden, het is duidelijk dat hij geen gebruik heeft gemaakt van Google Maps. Maar goed dat je hier ons wijst op de omissies.

Ik vermoed dat ook de andere vragenstellers zeer geholpen zijn met je aanwijzingen. Dank daarvoor!
Frank van den Hoven
Frank van den Hoven zei op 12 juni 2020 om 04:27
Graag gedaan. Voor deze specifieke casus was www.topotijdreis.nl van nut, waar je naar het verleden kunt terugscrollen om te zien hoe in dit geval de gemeentegrenzen er voor de herindeling van 1997 uitzagen. Google Maps is voor veel zaken handig, maar niet als je exact, bijv. op boerderijniveau, wilt weten hoe een gemeente-, stads- of dorpsgrens precies loopt (wat bijv. ook voor genealogen van nut kan zijn). Gek genoeg maakt die namelijk geen gebruik van de Kadastergrenzen, waardoor ze er soms wel een paar honderd meter naast kunnen zitten met de grenzen van een plaats of gemeente. www.openstreetmap.org maakt wél gebruik van de kadastergrenzen. Daar kun je ook nauwkeurig zien of een plaats- of gemeentegrens bijv. dóór of aan de ene dan wel andere kant van een weg of waterloop er lángs loopt. Wat ook voor sommige situaties relevant kan zijn om te weten. Alleen kun je met OpenStreetMap helaas weer niet terugscrollen naar het verleden. Zo heeft ieder van de drie kaarttoepassingen zijn specifieke voor- en nadelen, afhankelijk van je type onderzoek, waar je met vallen en opstaan achterkomt.

Maar dat is leerzaam, en ik ben heel blij dat ze er zijn, want nu raadpleeg ik mijn boekenplank met recente en oude provincieatlassen zelden meer. Want dat heeft wel meer charme, maar is wel veel tijdrovender; de digitale media schelen op jaarbasis heel wat mensuren, wat goed uitkomt als je zoals ik alle plaatsen in heel Nederland onderzoekt qua verleden en heden en daarmee met maar 'twee handjes' altijd tijd tekort komt ten opzichte van de stapel bronnenmateriaal 'nog te doen', die achteraf altijd langzamer slinkt dan ik vooraf gehoopt had. :-) Maar ik ben blij dat deze 'uit de hand gelopen cultuurhistorische hobby' van mijn vader op zijn zoon is overgegaan en me daarmee 'van de straat houdt'. :-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.