skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Proost met peuk in de jaren zeventig

Werkelijk alles ademt de jaren zeventig op deze foto. De minirokken, de brillen, de kapsels én onmiskenbaar het biertje en het sigaretje. Die hoorden er gewoon bij, ook als je jong was.

Precies vijf jaar geleden is de leeftijdsgrens voor roken en drinken naar 18 jaar verhoogd. Steeds meer ouders en tieners zijn het sinds 2014 gewoon gaan vinden dat je dat pas vanaf die leeftijd mag. Dat je niet drinkt, is niet meer zo heel bijzonder (64 procent van de jeugd drinkt geen alcohol) en je baart meer opzien door wél te roken, dan door het níet te doen (93 procent van de jongeren steekt geen sigaret op).

Dat is vroeger wel anders. Begin 19de eeuw wordt - onder ellendige leefomstandigheden - bijna tien liter pure alcohol per hoofd van de bevolking weggetikt. Een drankwet, waarschuwende dominees en onderwijzers en het blauwe front zorgen ervoor dat drankmisbruik wordt teruggedrongen. Na de oorlog wordt weer wat vaker een borreltje gedronken maar dat stevig drinken, dat gebeurt – volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek – vooral in de jaren zeventig. Dan wordt bíjna die tien liter alcohol weer weggewerkt. Zo ver komt het niet, want in de jaren tachtig zet de daling weer in.

En de sigaret? Het roken neemt in de vorige eeuw een enorme vlucht, met de jaren vijftig en zestig als absolute hoogtijdagen. Daarna komt er meer aandacht voor de schadelijke gevolgen, en volgen later ook de rookvrije werkplek (2004) en het verbod in de horeca (2008). Daarmee wordt deze foto steeds meer iconisch voor een periode: een tijd dat een drankje en een sigaretje er vanzelfsprekend bij horen. Zeker tijdens een feestje in mei 1970, zoals hier het zilveren jubileum bij Van Oerle in Boxtel.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (2)

Rini de Groot zei op 31 december 2018 om 15:20
Marilou, wat een pracht foto.
De tijd na de petticoat en minirok vond ik deze ook prachtig, de tijd dat de dames d'r mooie benen lieten zien. Ik hield van die mode.
En alcohol in de Middeleeuwen werd zelfs door kinderen wijn en bier gedronken het was toentertijd zuiverder dan het water.
Alleen de sigaret en dat glas bier 'vind ik een beetje goedkoop.'
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 januari 2019 om 21:11
Bedankt voor je reactie Rini, het blijft een mooie foto inderdaad. Ook al ontsiert de sigaret en het glas bier de boel misschien wel een beetje :).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!