skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

'Een gevaar voor de persoonlijke veiligheid van vele burgers". Paniek in de Tilburgse gemeenteraad

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
vertelde op 13 januari 2022
bijgewerkt op 30 juni 2022
“MANNAERTS EEN TE DOMME CDA-ER" stond er eind mei 1978 met dikke letters te lezen op de Tilburgse muren. In krap honderd woorden kwamen wethouder Mannaerts’ dubieuze gymnasiumdiploma, zijn intelligentie (of het gebrek daaraan: ‘Zelfs te dom voor het CDA’), zijn alcoholisme en vriendjespolitiek aan de orde.

In de gemeenteraad gaf deze vijfde muurkrant behoorlijk wat reuring, Mannaerts was des duivels en dreigde met harde maatregelen tegen de muurkrant. Oud-gemeenteraadslid en –wethouder Jan Timmermans, toentertijd docent aan de pedagogische Academie te Tilburg, herinnert zich nog dat een aantal van zijn studenten betrokken was bij het maken van de muurkrant. Niet alleen Mannaerts, maar ook burgemeester Letschert en wethouder Miet van Puijenbroek (alledrie regelmatig het lijdend voorwerp in de muurkant), konden nogal giftig worden als Timmermans niet wilde zeggen wie het waren. “Jij kent ze en ík wil ze een proces aandoen", schijnt wethouder Mannaerts ooit tegen hem geroepen te hebben.

'Een regelrechte ondermijnende aanval op het democratisch functioneren'

Naar aanleiding van dezelfde muurkrant nr. 5 -  die nog erg mild van toon was- kwamen bij het college van B&W brieven binnen van geschrokken raadsleden: ‘Vindt het College niet dat de inhoud van deze kranten beneden alle normen van democratisch fatsoen is erop gericht is personen in het openbaar in hun persoonlijke sfeer te treffen? Is het College niet van mening dat door dit soort publicaties een regelrechte ondermijnende aanval wordt gedaan op het democratisch functioneren van het College, de ambtenaren en de Raad? Is het College van plan om zeer snel aan dit soort activiteiten, die met vrijheid van drukpers en meningsuiting niets meer van doen hebben, een einde te maken, vooral omdat zij kunnen uitgroeien tot een gevaar voor de persoonlijke veiligheid van vele burgers in onze samenleving? Wil het College ons politieapparaat zoveel mogelijk steunen en kracht geven om deze activiteiten tot in de wortel uit te roeien? Is het College bereid de Tilburgse bevolking te waarschuwen voor dit gevaar en hen te vragen alle medewerking te geven bij de bestrijding daarvan?

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg,

Literatuur

Astrid de Beer en Mirjam Heijs, ‘Geen censuur op de muur! De muurkrant in Tilburg 1978-1995’, in: Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 32, april 2014, nr. 1, p. 11-18

Reageren of oud materiaal sturen

Heb jij nog levendige herinneringen aan de protesten en jeugdcultuur van de jaren '60, '70 en '80? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Of stuur ons foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen. Klik hier voor alle contactmogelijkheden. Of mail direct naar info@regionaalarchieftilburg.nl of info@bhic.nl

Meer over protest en jongeren in de jaren '60, '70 en '80

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2022 om 19:41
Ja, met zulke teksten wordt ook zeker wel een bepaalde toon gezet. Ik ben benieuwd of mensen uit Tilburg zich dit nog kunnen herinneren... reacties van harte welkom!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen