skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

"Ik ben geen koe, meneer". Vrouwenactie tegen de Miss Korvelverkiezing

"Geen veeparade meer, voor de lol van de man", zongen een twintigtal vrouwen (en enkele mannen) op 12 mei 1980 voor de Tilburgse Stadsschouwburg. Zij protesteerden tegen de "Miss Korvel-verkiezing" die binnen werd gehouden. "Niet vrouwkes uit uw dromen, zijn hier tesaam gekomen. Maar vrouwen die het haten, te lopen in uw maten".In 1975 werd er in Tilburg voor de eerste keer de “Miss Korvel-verkiezing” georganiseerd, een initiatief van winkeliersvereniging “Korvel Vooruit”. Deze vereniging was in ’52 opgericht met als doel ‘de bloei en de vooruitgang van de Korvelseweg en de pleinen op alle mogelijke wijze te bevorderen’. Er werd een jaarlijkse braderie georganiseerd op Koninginnedag, met kraampjes en artiesten. Vanaf 1975 werd de “Miss Korvel-verkiezing” een jaarlijks terugkerend festijn. Alles werd uit de kast gehaald om meer publiek te trekken.

Miss Korvel diende als uithangbord voor de winkels die aangesloten waren bij “Korvel Vooruit”. Tot haar takenpakket behoorde o.a. het openen van nieuwe of verbouwde winkels. Of, zoals te lezen is in het jaarverslag van 1975-1976; ‘wat wel het vermelden waard is, is dat we weer een knappe Miss Korvel hebben die ook weer klaar staat om de verschillende festiviteiten weer op te fleuren met haar aanwezigheid’.

Anti Miss Korvel liederen. Privécollectie Marjo Hoogzaad.
Anti Miss Korvel liederen. Privécollectie Marjo Hoogzaad

De Miss Korvel-verkiezing van 1980

Op zondagavond 12 mei 1980 werd de "Miss Korvel-verkiezing" voor de zesde keer gehouden. Kosten noch moeite waren gespaard: De locatie van de verkiezing was de Tilburgse stadsschouwburg, Tv-presentator Herman Emmink (bekend van 'Wie van de drie') presenteerde de Missverkiezing. Orkest “The Sunny Boys”, Benny Nijman en Imca Marina zorgden voor de muzikale omlijsting van de avond.

Onder 'deskundige leiding' van juryvoorzitter Pierre Maas werd Monique ter Horst gekozen tot miss Korvel 1980. Volgens het Nieuwsblad van het Zuiden was ‘oppervlakkigheid en herhaling troef’ in de praatjes met de tien kandidaten.

'Heden: vrouwenvlees extra mals'

Buiten de schouwburg protesteerden een twintigtal vrouwen - en enkele mannen-  tegen de missverkiezing. Zij vonden deze vernederend voor de vrouw, die ‘tot pronkvee wordt verlaagd”. Zij uitten hun ongenoegen door het verspreiden van pamfletten en het zingen van “anti Miss Korvelliederen”. Zij hadden borden mee met daarop teksten als “Heden: vrouwenvlees extra mals. Speciale aanbieding van de Korvelwinkeliers” en “Stamboekvee? Nee? Dan tel je niet mee”.

Gekleed in het zwart en met vrouwentekens beschilderde gezichten liepen vrouwen in 1980 ook zingend en pamfletten uitdelend rond op de braderie. "Korvel Vooruit" besloot vervolgens dat de Missverkiezing van 1980 de laatste zou zijn.

De foto's zijn van Persbureau van Eijndhoven / Regionaal Archief Tilburg.

Bronnen


Anti Miss Korvelliederen. Privecollectie Marjo Hoogzaad.Reageren of oud materiaal sturen

Heb jij nog levendige herinneringen aan de protesten en jeugdcultuur van de jaren '60, '70 en '80? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Of stuur ons foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen. Klik hier voor alle contactmogelijkheden. Of mail direct naar info@regionaalarchieftilburg.nl of info@bhic.nl

Meer over protest en jongeren in de jaren '60, '70 en '80

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!