skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vrouwen beklimmen mast Lunettenkazerne

Sanne Jussen
Sanne Jussen Bhic
vertelde op 14 september 2021
bijgewerkt op 3 augustus 2022
Op 16 oktober 1982 wappert er een spandoek aan de militaire communicatiemast op de Lunettenkazerne in Vught. Twee vrouwen hebben aan de voet van de mast het prikkeldraad getrotseerd en zijn naar boven geklommen om het doek, waarop “vrouwen tegen militarisering” geschreven staat, uit te rollen.


Toegangspoort Lunettenkazerne (foto: Vera Delleman-de Kort. Bron: collectie BHIC, fotonummer 1923-003643)

Vrouwen komen in verzet

De belangrijkste aanleiding voor de demonstratie in Vught, waaraan ongeveer 40 vrouwen deelnemen, is de ontruiming van het vrouwenvredeskamp in Soesterberg. Na bijna een half jaar bestaan te hebben, werd dat kamp op 12 oktober 1982 op brute wijze ontruimd. Met de actie op de Lunettenkazerne willen de demonstrantes aantonen, dat niet alleen de vrouwen in Soesterberg tegen militarisering en kernbewapening protesteren, maar dat vrouwen in het hele land daartegen in verzet komen.

In Vught wordt die 16e oktober gedemonstreerd met spandoeken en er wordt luidkeels gezongen. Twee van de vrouwen zitten boven in de communicatiemast en de op de kazerne aanwezige militairen vragen zich af: wat te doen met deze dames? Ook de politie komt langs. Ruim twee uur lang zitten de twee in de mast, totdat ze besluiten om toch maar weer af te dalen. Het wordt wat fris daarboven, en: “We hadden gehoopt dat ze ons met een hoogwerker eruit zouden halen!”.

Sfeer proeven

In de geluidsfragmenten hieronder, die afkomstig zijn uit een uitzending van de Bossche Vrouwenradio, kun je meeluisteren met de acties en de toch wel gezellige sfeer proeven. Ook legt een vrouw genaamd Heleen uit, waarom ze bij de demonstratie aanwezig is:

 


De toegangspoort van de Lunettenkazerne (foto: Vera Delleman-de Kort, bron: Collectie BHIC, nr. 1923-003647)

Verklaring van vrouwen tegen militarisering

Op de markt van Vught worden pamfletten uitgedeeld, met daarop een verklaring. Ook in de uitzending van de Vrouwenradio wordt de verklaring voorgelezen. Hieronder kun je meeluisteren:

 

“In Soesterberg hebben vrouwen maandenlang een vredeskamp gehouden, om hun protest te uiten tegen kernbewapening en militarisme. Militarisme en bewapening zijn geldverslindend, vrouwenonderdrukkend en bedreigend voor het leven. Vandaag voeren wij acties uit solidariteit met het vrouwenvredeskamp in Soesterberg. We maken hiermee duidelijk dat niet alleen het vrouwenvredeskamp tegen kernbewapening en militarisering protesteert maar dat in het hele land vrouwen in verzet komen."

Hier met onze nijptang!

Nadat de pers verdwenen is, komen de twee naar boven geklauterde vrouwen weer naar beneden. Het spandoek wordt onder luid protest van de communicatietoren verwijderd en daarmee komt de demonstratie in Vught uiteindelijk tot een einde. Maar ze gaan niet naar huis voordat ze hun spandoek en nijptang terughebben…

 

Bron geluidsfragmenten: collectie BHIC, archief Vrouwenradio, inv.nr. 100, kant A en B.

Reageren

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de protestbewegingen van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ook zoekt het BHIC voor dit thema foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen.

Deel verhalen en foto's

Bekijk ook

Protest in Brabant

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen