skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

PSV

In december 1910 richten acht werknemers van een “gloeilampenfabriek in het zuiden des lands”, een voetbalclub op. De club krijgt de naam Philips Elftal. Al binnen een maand speelt dit Philips Elftal, op precies de plaats waar hun stadion nu nog steeds ligt, zijn eerste wedstrijd.

De 5-jarige Fritsje, het zoontje van de directeur, verricht daarbij het aftrapje en ziet zijn club met 4-0 winnen. De toon is gezet! Het personeel van de lampenfabriek richt vervolgens in 1913 de Philips Sport Vereeniging (PSV) op. Het Philips Elftal sluit zich bij deze vereniging aan, maar de naam van de club wordt pas in 1916 in “PSV“ veranderd. Merkwaardig genoeg ziet voetbalvereniging PSV toch 31 augustus 1913 als haar oprichtingsdatum.

Het geloof

De selectie van PSV op het balkon van 't Silveren Seepaerd na het behalen van de landstitel, 9 juni 1963. Fotograaf: Frans Joseph van Mierlo, Foto Visie. Foto: RHC Eindhoven, nr. 258885.002. In Eindhoven was de sterke volksclub EVV traditioneel de meest populaire ploeg. En PSV, tot in de jaren 1980 vaak gewoon maar “Philips” genoemd; tja, dat was die andere club... De oorzaak is waarschijnlijk, dat de oprichters van Philips protestanten waren en dan nog import ook. Die protestanten droegen bovendien vanaf het begin uit dat ze sporten belangrijk vonden voor het welzijn van hun arbeiders. De machtige katholieke kerk, die altijd wel ergens goddeloosheid om de hoek zag gluren, dacht daar heel anders over. Zij reageerde als door een zwerm wespen gestoken en predikte hel en verdoemenis.

Het ook al PSV-vijandige Eindhovens Dagblad ronselde actief zieltjes voor EVV, zeker toen het lidmaatschap van PSV na 1928 voor iedereen openstond. De Eindhovense bevolking intussen staat bijzonder afwijzend tegenover al die nieuwe Philips-werknemers die van heinde en verre naar Eindhoven stromen. Misschien ook wel begrijpelijk: Eindhoven was toen nog niet meer dan een groot dorp, dat opeens werd overspoeld door hordes andersdenkenden. Het zou nu vast nóg problemen opleveren....

De weg omhoog

PSV-stadion aan de Frederiklaan, 1989. Foto: RHC Eindhiven, nr. 0220008.Tegen die verdrukking in werd de geschiedenis van PSV toch een ongekend succesverhaal: PSV speelt vanaf 1914 in competitieverband en bereikt de hoogste klasse al in 1921. We zien één kleine rimpeling als “De Lempkes” in 1925 degraderen, maar meteen in 1926 keert het “Red-White Army” weer terug op het hoogste niveau. Er gaan dan al geruchten dat de amateurs van PSV helemaal geen amateurs zijn, maar PSV ontkent ten stelligste. Zeker is dat de ploeg na dat ene jaartje nooit meer uit de hoogste divisie is verdwenen. Inmiddels eindigen ze zelfs al meer dan 40 jaar op rij minstens in de top 5!

Voor het eerst werden de Rood-Witten landskampioen in 1929 en sindsdien, we schrijven nu 2015, zijn de steeds wereldwijzer geworden Eindhovenaren dat nog eens 21 keer geworden. (Dat verwaande clubje uit Amsterdam halen ze ook nog wel in!)

Betaald voetbal

Betaald voetbal speelt PSV uiteraard al meteen vanaf 1954. En toegegeven: het was een cadeautje van Willem II, maar PSV was de eerste Nederlandse club die durfde meedoen aan de “Coupe des Clubs Champions Européens”, de huidige Champions League. Inmiddels heeft PSV de “Cup met de grote oren” én de UEFA-beker ook gewoon in de prijzenkast staan, naast 22 kampioenschapsschalen en een hele trits KNVB-bekers en Johan Cruijffschalen.

Al vanaf 1926, toen Jan Hassink de eerste was, is PSV hofleverancier van internationals. De teller staat intussen op 90 (waaronder 24 geboren Brabanders) en loopt nog steeds. En niet de minsten hè? Om alleen maar een paar van die echte Brabanders te noemen, zijn dat grootheden als “Turbo” Berry van Aerle, Philip Cocu, René van de Kerkhof, “Stofzuiger” Willy van de Kerkhof, “Skiete” Willy van der Kuijlen en “Van the Man” Ruud van Nistelrooij.

Kleine Fritsje was er in ieder geval maar wat trots op en is dan ook 95 jaar lang de wellicht grootste fan van PSV gebleven...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.