skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Ramp voor het welzijn van alle volken

“Verwarring, verbijstering, verontwaardiging, maar vooral verslagenheid vormen de kenmerken van de wijze waarop heel de wereld heeft gereageerd op de afschuwelijke moord op John Kennedy.”

Zo begint het Brabants Nieuwsblad op zaterdag 23 november 1963 haar verslag over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Tot op de dag van vandaag weten nog heel veel 70-plussers zich feilloos te herinneren waar ze waren of wat ze deden toen ze hoorden van de moord op John F. Kennedy.

De krantenredacties kwamen woorden tekort om Kennedy’s heldendaden treffend te omschrijven. Het Brabants Nieuwsblad in haar commentaar: "De echo van deze aanslag viel aan het einde van de dag in iedere huiskamer, in alle landen van de hele wereld als een donderslag binnen. En wellicht iedereen heeft in de enorme schok, welke deze tijding teweegbracht, zich als in een flits gerealiseerd wat deze wandaad betekende."

Bidprentje voor John F. Kennedy
Bidprentje voor John F. Kennedy

"Aan een briljante carrière, die nog zo enorm veel beloofde en die niet alleen voor Amerika ontzaglijke betekenis had, maar waarop ook zovele andere volken hun hoop gevestigd hielden, is een plotseling, door niemand voorzien einde gekomen." "Het drama in ’s werelds misschien populairste gezin, waar een jonge door iedereen op handen gedragen vrouw met haar nog zo jeugdige kinderen opeens in de diepste rouw achterblijven." De krant noemt de moord ’n ramp voor ’t welzijn van alle volken. "Kennedy vermoord! Het treft ons als een aardschok. De waanzinnige, die zich aan dit leven vergreep, kan onmogelijk hebben beseft wat hij heeft aangericht voor een jong en stralend gezin, voor zijn land, voor de democratie van dat land en voor het welzijn van ons allemaal."

Nederland was er kapot van. Overal. Ook op de sportvelden. De verslaggever van het Eindhovens Dagblad schrijft in zijn wedstrijdverslag PSV – DOS: “De Nederlandse vlaggen rondom het PSV-terrein hingen halfstok en voor het begin van de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de vrijdag zo tragisch om het leven gekomen president der Verenigde Staten van Amerika, John F. Kennedy. Men kon zijn eigen hart horen kloppen, zo stil was het door 15.000 toeschouwers omzoomde PSV-veld."

Bidprentje voor John F. Kennedy
Bidprentje voor John F. Kennedy

En er werd veel gebeden voor de zieleheil van deze mens. In tal van Nederlandse katholieke kerken werden H. Missen aan de overledene opgedragen. Zoals door pastoor J. Joosten van Zesgehuchten (bij Geldrop). Die laat zaterdag in de vroege voormiddag een persoonlijk schrijven huis aan huis bezorgen, waarin hij de parochianen van de H. Maria en Brigida parochie oproept om voor de overleden president en zijn in diepe rouw achtergebleven familie te bidden. Zou iemand dat stenciltje nog hebben?

Pastoor Joosten maakt gewag van de diepe verslagenheid die er ook in Zesgehuchten heerst over de moord op Kennedy. Zaterdagavond is er in een geheel gevulde parochiekerk van Zesgehuchten een mis van requiem voor de zielerust van de vermoorde president. Verschillende kerken deelden aan de kerkgangers een bidprentje ter nagedachtenis aan geloofsgenoot John F. Kennedy uit: "Bidden wij voor deze grote Dode, voor zijn vrouw en kinderen. Laat het mede een uiting zijn van onze dank. Heer Jezus Christus, God van liefde, laat deze goede mens in eeuwigheid genieten van Uw liefde!," stond er op te lezen.

Reacties (1)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 3 november 2022 om 14:29
Wat bijzonder om te lezen in welke grote mate er in Nederland meegeleefd werd met de dood van John F. Kennedy. Hartelijk dank voor het delen van dit verhaal, Harrie. En ook wij zijn natuurlijk heel benieuwd of er iemand is die het stenciltje van de pastoor in Zesgehuchten nog bewaard heeft...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.