skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Reizigers

Mijn voorouders waren reizigers. Mijn opa Hendericus van Berkel is in 1886 in Uden geboren, als zoon van Marianus Josephus. Hij staat hier op de foto, samen met zijn zoon Cornelis. Dat was mijn vader, in 1909 geboren in Sliedrecht. Mijn moeder was Anna Philomena Nishings, geboren in Nispen (Achterhoek).
   

De foto van mijn vader en opa is uit de oorlog of vlak daarna. Mijn vader draagt een witte band om zijn arm, omdat hij bij de Ordedienst was. De foto is genomen in Bergen op Zoom. Meer weet ik er niet van.

Ook de andere foto is in Bergen op Zoom genomen, bij een fotograaf rond 1930. Mijn vader speelde accordeon voor zijn plezier.

Reacties (12)

Willem Kruf zei op 8 december 2020 om 15:57
Dag Christina,
jouw verhaal trekt mijn aandacht omdat er wordt gesproken over een man bij de ordedienst, jouw vader, in Bergen op Zoom. Door iemand anders ben ik betrokken geraakt in het verhaal van een andere man die bij de ordedienst was. Nu zijn we bezig met het toewijzen van namen aan personen die staan voor een groot herdenkingsbord met de namen van omgekomen personen in WOII. Het betreft gevallenen uit Bergen op Zoom en buurgemeenten. De foto met o.a. wethouder Cees Becht dateert rond 1947. Zegt die foto jou iets en staat jouw vader daar ook op???
Tot slot: wie ik ben een buurjongen van jouw schoonzus Diny toen ze nog thuis op Borgvliet woonde. Overigens jouw broer is mij ook goed bekend.
Richard Binkhuysen zei op 30 september 2021 om 13:47
Hallo Christina,

De foto is waarschijnlijk in het huidige Anton van Duinkerkenpark genomen en waarschijnlijk tussen 30 oktober en 1 november 1945 of net na 14 maart 1945, toen de zgn Bewakingstroepen ( voornamelijk voormalige Orde Diensten) op onbepaald verlof gingen.
Als het tussen 30 november en 1 november is geweest, heeft hij waarschijnlijk tot de groep 'Heijnen' of die van 'de Koning' behoort.
Beide groepen hebben op 2 november 1944 de Orde Dienst-Tholen geassisteerd bij het 6 daags gevecht bij Oud-Vossemeer dat duurde van 30 oktober tot 4 november 1944.
Hun Duitse tegenstander was daar een Kompanie van Fallschirmjager Regiment 6.
Dit was bij wijze van spreken het het elite Regiment v/d Duitse special forces die opereerde tussen Veghel-Beringen(BE)- Woensdrecht en Willemstad en hoofdzakelijk verantwoordelijk was voor 1/3 van alle Geallieerde slachtoffers daar tussen.
Zij waren voor belangrijke mate ook verantwoordelijk dat de Geallieerden te laat Arnhem bereikten.
In ieder geval zal hij ook later bij de zgn 'Orange Brigade' behoort hebben, zoals de Canadezen het noemden en onder indirect bevel v/h Britse 62.Anti-Tank Regiment gestaan hebben, net als de groep waartoe mijn Opa behoorde.
Het is iets te ingewikkeld om het allemaal precies allemaal in een keer uit te leggen, maar waar het op neer komt is dat het gehele front v/a de gehele kust van Tholen Eiland, schiereiland St.Philipsland tot aan Moerdijk door hun 130 dagen lang verdedigt zijn.
Daar stonden ze bloot aan raids van een ander Duits elite Regiment wat de equivalent v/d Britse Royal Marines Commandos waren.
Dit front was eigenlijk niet meer dan een observatie lijn en de mannen waren zo bijzonder slecht bewapend dat ze in feite zichzelf amper konden verdedigen.
In regen,modder en sneeuw moesten de mannen in hun na 4 jaar schaarste versleten burgerkleren en schoenen 12 uursdiensten van 2 uur op en af draaien.
Gevangenname betekende marteling en executie.
Je kunt dus met recht trots zijn dat desondanks hij heeft gediend.
Willem Kruf zei op 30 september 2021 om 16:00
Inmiddels is een boek uitgebracht over Harry Bruijs uit toen Bergen op Zoom. Het boek gaat in bijzonder over de periode van februari 1944 tot april 1945. Hij was opgepakt als lid van de Ordedienst en afgevoerd naar Duitsland.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2021 om 17:19
Ah, bedankt voor deze aanvulling, Willem. Weet je ook waar dit boek verkrijgbaar is?
Willem Kruf zei op 1 oktober 2021 om 18:25
Ja, boekhandel Quist te Bergen op Zoom. Zie ook jouw mailbox.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2021 om 09:18
Helemaal duidelijk. Bedankt Willem!
Susanne fischer zei op 6 april 2023 om 18:48
Mag ik ook de referentie van het boek? Mijn opa Kees Snoeijers is samen met zijn broer Jos in die tijd opgepakt (zaten bij od bergen op zoom) en ze hebben samen gevangen gezeten in diverse plekken in NL en uiteindelijk via Anrath in Luttringhausen gekomen. Momenteel onderzoek ik hun geschiedenis. Alle info welkom!
Norah zei op 6 april 2023 om 19:58
Merck toch hoe Sterck, door Christiaan Stam. Uitgegeven aug. 2021.
Mvg.
Willem Kruf zei op 7 april 2023 om 15:15
Inmiddels met Susanne contact gehad. Het tijdspad van de gevangenschap van Harrie Bruijs in het boek van Christiaan Stam kent fikse overeenkomsten met het tijdspad van de gevangenschap van Kees Snoeijers. De gebroeders Snoeijers worden vermeld in het verhaal van Marianne de Hoogh - Andriessen "Piet van Lammeren, het gezicht van de Zesde Colonne", kwartaalblad De Waterschans van de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom,
editie 1 september 2017, pagina 23 en volgenden. Digitaal beschikbaar:
https://periodieken.westbrabantsarchief.nl/issue/DWS/2017-09-01/edition/null/page/23?query=
Susanne zei op 7 april 2023 om 21:14
Iemand bekend met het niet uitgegeven boek van J.G. Slof en A.J. Juten 'De geschiedenis van het verzet in het Markiezaat'? Enig idee waarom dat nooit is uitgegeven?
Christiaan Stam zei op 17 april 2023 om 17:21
Hoi Susanne,
Ja, ik heb het boek van Juten en Slof gelezen. Er ligt een (getypt) exemplaar bij het NIOD in Amsterdam. Zeer de moeite waard. Gaf weer net iets andere kijk op gebeurtenissen. Het is al weer even geleden, maar er staat me iets bij dat er brand was geweest in de drukkerij en dat het daarom niet is uitgegeven.
Willem Kruf zei op 17 april 2023 om 18:34
De drukkerij werd in de as gelegd door een uitslaande brand op 11 november 1983.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen