skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Rijwiel gezocht: Nederlandsche Kroon, type L

Ed Hagemeijer
vertelde op 23 september 2008
bijgewerkt op 17 november 2020
Mijn tweelingbroer en ik waren eind jaren ’50 tussen de 14 en 16 jaar oud, en kinderen van een alleenstaande moeder (weduwe), waardoor we het thuis, in Amsterdam, niet erg breed hadden. Wij wilden graag een fiets, maar daar waren geen centjes voor.
Uit de folder van 1959

Die gingen we dus zelf maar verdienen door oude kranten op te halen bij familie en kennissen. We sjouwden met een zelfgemaakte kar, voorzien van kinderwagenwielen, de hele stad door. Eens in de zoveel tijd kwam papierhandel “Jo Blik” bij ons de verzamelde voorraad kranten ophalen, waarvoor we per kilo een bedrag kregen: spaarcenten voor de nieuwe fiets.

Een oom van ons werkte als vertegenwoordiger bij de firma R.S. Stokvis & Zonen. Weliswaar niet bij de afdeling Rijwielen, maar toch. Hij zou voor ons allebei een R.S. Stokvis-fiets, vermoedelijk met korting, aanschaffen. En zo gebeurde. Van het gespaarde geld kocht mijn broer in 1958 een Stokvisfiets en ik in 1959.

Het gepatenteerde gereedschapstrommeltje van RSIn 1959 zijn we naar de RAI-tentoonstelling in Amsterdam gegaan om vast mijn nieuwe fiets, die al wel was besteld, maar nog niet was afgeleverd, te bewonderen. Wat zag die er mooi uit! Een zwarte fiets, “Nederlandsche Kroon”, met trommelremmen, Sturmey Archer 3-versnellingsnaaf, prachtige sier-venster-kettingkast, verchroomde velgen, tweetint banden én de bijzondere bagagedrager met ingebouwde gereedschapstrommel met inhoud!

Toen ik mijn nieuwe fiets bij mijn oom in Voorschoten ging ophalen, bleek de fiets niet zwart te zijn. Hij was uitgevoerd in twee tinten mol/grijs. Nog veel mooier!! Apetrots fietste ik van Voorschoten naar Amsterdam.

Naar Alkmaar (foto: Ed Hagemeijer)We hebben heel wat kilometers met deze fietsen afgelegd. Ook naar het buitenland. We fietsten o.a. naar Koblenz in Duitsland, langs de Moezel naar Trier en kwamen via Luxemburg en België weer terug naar Nederland.

Later is mijn fiets gestolen. Wat was ik kwaad! Deze fiets had voor mij een behoorlijke emotionele waarde. Ik was er altijd zo zuinig op geweest en onderhield hem goed. Hij zag er nog als nieuw uit. Mijn broer heeft zijn fiets later met een collega van zijn werk geruild voor een bromfiets.

Grunofolder uit 1952 (foto: www.rijwielnet.nl)Wij zijn nu allebei in de VUT en proberen deze fietsen, uit pure nostalgie, weer in ons bezit te krijgen. We verzamelen alles over deze fietsen. Daarom ben ik ook geïnteresseerd in de fietsfabriek in Uden, de Nederlandsche Kroon Rijwielfabriek NV, waar vanaf eind 1954 fietsen zijn gefabriceerd van het merk RS, van R.S. Stokvis & Zonen NV. De fabriek stond aan de Industrielaan 6 in Uden.

Zijn er nog voormalige werknemers van deze fabriek in Uden en omgeving die over de fabricage van deze RS-fietsen iets weten te vertellen?

We weten inmiddels uit onderzoek in het Gemeentearchief te Rotterdam, waar het bedrijfsarchief van R.S. Stokvis & Zonen ligt, dat R.S. Stokvis & Zonen te Rotterdam op 31-10-1954 de bedrijfsuitrusting van de toenmalige rijwielfabriek GRUNO/ADEK N.V. te Uden heeft gekocht. Ook de Nederlandse Kroon Rijwielfabriek N.V. te Rotterdam werd aangekocht en per diezelfde datum verplaatst naar Uden, waar de rijwielfabricage van beide rijwielfabrieken werd gecentraliseerd.

De oude rijwielfabriek anno 2008 (Foto: Ed Hagemeijer)Jarenlang kwamen uit één fabriek dezelfde fietsen onder verschillende merknamen, te weten: Gruno, Adek, RS (R.S. Stokvis) en later nog Stokvis. Stokvis besloot de Udense fabriek in 1968 te sluiten. Onder de merken Gruno en Adek worden nu nog steeds fietsen verkocht door handelsonderneming Epi Kuiper in Winschoten.

Jac Coolen stuurde ons foto's toe van deze Stokvis Rugby (met dank daarvoor!)

Reacties (40)

Leo van Zon zei op 9 december 2008 om 20:15
Ik ben in het bezit van een RS Stokvis fiets model M welke ik nog dagelijks gebruik.Kunt u mij vertellen van welk bouwjaar deze kan zijn.
Op het frame staat in fraaie letters Nederlandsche Kroon.
Groeten

Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 11 december 2008 om 15:32
Hallo Leo,
Wie weet reageert Ed Hagemeijer op je berichtje.Anders zou je ook eens kunnen informeren bij het Gemeentearchief Rotterdam, waar dus het bedrijfsarchief van deze fietsenmaker wordt beheerd.
Jammer genoeg weet ik zelf niets van fietsen! Anders had ik je graag aan een bouwjaar geholpen hoor.
Ed Hagemeijer zei op 12 december 2008 om 17:38
Dag Leo,
Fijn dat je hebt gereageerd op mijn stukje over de RS Stokvis, Nederlandse Kroon, fiets. Ik kan je misschien verder helpen om het bouwjaar vast te stellen van jouw Stokvis fiets type M.Ik heb namelijk nog een aantal folders van Stokvis-fietsen. Kan je een aantal digitale foto's van de fiets maken en deze per e-mail naar mij toesturen. Graag zoveel mogelijk details. Ik weet niet waar je woont maar laat dat ook even weten. Misschien kan mijn broer en ik eens jouw fiets komen bewonderen. Mijn e-mail-adres is: e.hagemeijer@hetnet.nl
Met vriendelijke groet,
Ed Hagemeijer zei op 9 februari 2009 om 15:39
Dag Leo van Zon,
Je had 9 december 2008 gereageerd op mijn stukje over de RS Stokvis-fiets Nederlandsche Kroon uit Uden. Laat mij even weten of je nog geïnteresseerd bent in meer gegevens over jouw fiets van het type M. Het is nu een paar maanden geleden en ik heb nog niets van jou vernomen.
Met vriendelijke groeten,
mosje cohen zei op 20 maart 2009 om 00:24
op een oude fiets ......
Eric Paans zei op 23 maart 2009 om 10:39
Ed, Wim
Als je interesse hebt in een paar oude foto's van "onze" tocht naar de Moesel met foto's van je oude RS fiets, geef dan je mailadres op zodat ik kontakt met je kan opnemen.Mijn mailadres is ericpaans@hotmail.com-tel0297264775.
groetjes
Ed Hagemeijer zei op 13 mei 2009 om 17:43
Beste Leo van Zon,
Nogmaals een oproep. Reageer a.u.b. Het zou leuk zijn met je contact te hebben over de Nederlandsche Kroon fiets. Mocht je geen interesse meer hebben, laat het mij weten.
Groeten
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 14 mei 2009 om 10:57
Beste Ed,
aangezien wij via onze forums geen emailadressen van bezoekers uitwisselen, maar omdat wij het wel leuk vinden om mensen met elkaar in contact te brengen, heb ik Leo van Zon een email gestuurd met daarin jouw verzoek. Ik heb gevraagd of hij via het forum in ieder geval iets wil laten weten. En nu maar afwachten !
Ed Hagemeijer zei op 26 mei 2009 om 19:22
Beste Mariët,

Heel fijn dat jij nog de moeite hebt genomen Leo van Zon met mij contact te laten opnemen.
De Stokvis-fiets, model M, die hij bezit, lijkt erg veel op de fiets waarna ik al een tijd op zoek ben!

Leo doe mij een plezier en reageer.

Met vriendelijke groeten

annet zei op 4 oktober 2009 om 21:07
mijn vader heeft jaren bij de kroon rijwielfabriek gewerkt, er werden in die tijd eind jaren 50 begin 60 ook sinterklaasfeesten georganiseerd waar ook foto's werden gemaakt wie kan mij helpen aan die foto's
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 6 oktober 2009 om 11:15
Een snelle zoektocht door het BHIC heeft niets opgeleverd. Wie kan Annet verder helpen aan kiekjes van de Sinterklaasfeesten bij de Kroon Rijwielfabriek?
Channah (Ans) zei op 14 november 2009 om 00:22
Dag Ed,

Mijn reactie slaat helemaal niet op wat je hier vertelt, maar ik ben je e-mailadres kwijt, en was op zoek om even snel iets door te geven (leuk, van vroeger), en via Google kwam ik hier terecht. Kan niet missen dat je de ware Ed bent!
Mail mij even: channahvanstraaten@hetnet.nl.

Groet, Channah (vh Ans)
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 16 november 2009 om 16:20
Beste Channah, ik heb Ed via zijn e-mailadres geattendeerd op jouw reactie. Nu maar hopen dat hij snel contact met je opneemt.
Ed Hagemeijer zei op 17 november 2009 om 21:45
Beste Annemarie van Geloven (BHIC),

Bedankt voor je mail waarin je mij attendeert op de reactie van Channah van Straaten. Ik zal contact met haar opnemen. Ik had al een tijdje de BHIC- site niet bezocht, maar het loont zeker de moeite dit weer vaker te doen.Ed Hagemeijer zei op 17 november 2009 om 22:02
Hoi Annet,

Ik lees nu pas jouw bericht van 4 oktober 2009. Heb je inmiddels de sinterklaasfoto's van de Rijwielfabriek Nederlandse Kroon ontvangen? Kan jij mij misschien verder helpen aan meer informatie over deze rijwielfabriek. Ik weet niet of jouw vader nog leeft. Het is al heel lang geleden dat hij bij Kroon werkte.
Misschien weet jij nog enkele collega's van jouw vader die nog iets kunnen vertellen.
Wat voor werk deed je vader op de rijwielfabriek.

Ik hoop gauw iets van je te vernemen.
Groeten,

Ed Hagemeijer
Huub Jehae. zei op 27 november 2009 om 15:00
Hallo Ed,

Zeer onlangs werd ik door een oud-dansmarietje Maria C-vD. geattendeerd op deze site.
Ik heb er gewerkt vanaf juli 1959 tot 1990.
Omdat sinterklaas ook mijn grote vriend is heb ik hem in de jaren 60 diverse keren gespeeld.Enkele foto's heb ik bewaard.
Annemarie van Geloven zei op 27 november 2009 om 16:00
Beste Huub en alle anderen, leuk al die reacties. Als jullie foto's hebben, zou het BHIC heel blij zijn met scans. U kunt deze <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10096" target="_blank">hier</a> opsturen.
eko zei op 4 februari 2010 om 08:03
I live in Indonesia, I have Nederlandsche Kroon, can you help me to get information about this bicycle?
Thank you
Marilou Nillesen zei op 5 februari 2010 om 11:06
Hello Eko,

It looks like there isn't much information preserved about this bike.

Maybe you can be more specific what you want to know so that other Kroon-cyclists can help you...
Ed zei op 12 februari 2010 om 14:55
Hi Eko,

I was very surprised to read in your message you have a bicycle, named &quot;Nederlandsche Kroon&quot;
Perhaps I can help you from more information about your bicycle

Please sent me a few of pictures from your bike, preferably:

1. from the right-hand side
2. from the left-hand side
3. from the front-side, a close-up picture from the plate (logotype) on the fork/steeringhaed
4. from the back-side

Find the framenumber, so I can give you the year of construction.

Please sent a e-mail and the pictures to my e-mailaddress:
e.hagemeijer@hetnet.nl

gerrie van ingen zei op 22 maart 2010 om 19:18
Goedeavond. Was op zoek naar de betekenis an een speldje en toen kwam ik uw site tegen. Weet niet of u belangstelling heeft voor een speldje van stokvis moulton fiets, maar heb hem net op Markplaats gezet.
Groetjes Gerrie
boekhoorn zei op 21 juli 2010 om 14:43
Goede middag

Leuk stukje ik ben de kleinzoon v/d eigenaar vd udense gruno en adek fabrieken.

Ik zou graag een keer contact hebben over de gegevens die jullie in de archieven gevonden hebben
mvrg
Ed zei op 25 juli 2010 om 18:37
Hallo Ibo,

Ik heb even contact opgenomen met mijn broer. Hij is lid van de historische rijwielvereninging &quot;De Oude Fiets&quot;, en hij vertelde mij dat er twee hoofdstukken geschreven zijn over Gruno-Adek-Amstel. Jij hebt hier ook veel aan bijgedragen. Het zijn zeer interessante artikelen.
Het lijkt ons leuk om eens met een nazaat te praten over het e.e.a. zoals de afwikkeling van de overname door R.S. Stokvis en Zonen enz.
Misschien kunnen we ergens afspreken.
Je kunt mij hierover mailen.
e.hagemeijer@hetnet.nl
Tot ziens Ed

Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 4 augustus 2010 om 15:30
Beste Huub,
Als u op de fabriek in Uden hebt gewerkt, is het BHIC ook nieuwsgierig naar uw foto's. Als u wilt, kunt u digitale opnamen hiervan <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10096" target="_blank">insturen</a>. Ongetwijfeld zullen huidige senioren zich zelf als kind herkennen op die foto's!
Ed Hagemeijer zei op 4 augustus 2010 om 18:18
Beste Huub
Wij hebben begin dit jaar, via het Forum van BHIC, contact met elkaar gehad.
Helaas kon je mij toen niet helpen aan de gevraagde informatie over het &quot;reilen en zeilen&quot; van de fietsfabriek te Uden. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de periode 1954 tot 1968. In die periode kwamen veel fietsen uit de NKF te Uden.

Natuurlijk stel ik het op prijs als je enkele (sinterklaas)foto's uit die tijd per e-mail aan mij toe wil sturen. Mijn e-mail adres is e.hagemeijer@hetnet.nl

Bij voorbaat mijn hartelijke dank en doe vooral de groeten aan de oud-dansmarietje Maria. Zij blijkt geregeld deze site te bezoeken en helpt mee aan onze contacten.

Met vriendelijke groet,
Ed Hagemeijer
anja zei op 4 september 2011 om 19:34
hoi hoi ik heb zon fiets is hij veel waard is nog in goede staat het is een heren
Ed Hagemeijer zei op 4 oktober 2011 om 17:07
Beste Anja,

Hoewel een maand te laat - ik kijk niet dagelijks naar nieuwe berichten -
stel ik het bijzonder op prijs dat je hebt gereageerd
op mijn oproep.
Als jouw herenfiets nog in goede staat verkeerd én van het model &quot;Nederlandsche Kroon&quot; en het type L is én nog in twee kleuren grijs, ben ik zeker geïnteresseerd.
Mail mij een paar foto's van deze fiets en stuur deze naar e.hagemeijer@hetnet.nl. Ik reageer beslist! Bij voorbaat mijn dank. Groetjes Ed
Agus Winarto zei op 15 april 2012 om 19:21
Merk Nederlandsche Kroon, frame number 204639?
Agus Winarto zei op 15 april 2012 om 19:22
Nederlandsche Kroon, frame number 204639
Henk Span zei op 15 februari 2015 om 18:38
Op zoek naar een foto van het logo van Gruno & Adek dat mijn zoon had gevonden op een zadel van een fiets die hij recent heeft gekocht, zag ik deze discussie. Mijn vader (Willen Span) is destijds meeverhuisd vanuit Nijmegen naar Uden en wij zijn in 1956 ook naar Uden gegaan. Er is nog een foto waar we met z'n allen bij Sinterklaas staan. Zelf heb ik er nog jaren later ook nog vakantiewerk. Ik herinner me nog de geur van de fabriek. In de reacties lees ik de naam van Jehae, hij was jarenlang de buurman van mijn ouders in de Oliemolenstaart in Uden (en de Sinterklaas op de foto?)
Rini de Groot. zei op 15 februari 2015 om 21:58
Henk, aan de foto zag ik meteen dat het een rijwiel van Gruno & Adek was het reparatie busje verwerkt onder de ‘pakkendrager.’
Ik zat bij de EHBO in Uden rond 1961, daar was ook een lid bij met de naam Jehae, een man met grapjes.
Bij een oefening viel hij flauw als grap, wij dachten dat hij als figurant optrad en boden hem hulp.
Is die persoon een jaar Prins Carnaval geweest ?
ibo zei op 13 maart 2015 om 14:09
Beste Henk

Dat was precies de periode dat mijn opa de fabriek in Uden opende
Jouw vader moet in die periode met Aegidius giedo Lankhorst hebben gewerkt

Mijn mail is iboboekhoorn79@hotmail.com

Mvrg
Bruinsma zei op 2 mei 2017 om 09:55
Wat een leuk verhaal. Ik heb deze fiets in een dames model. Moet helemaal opgeknapt worden. Zijn er liefhebbers voor deze fiets?. Ik bied hem te koop aan. Alle onderdelen zitten er nog aan. Kan helaas geen foto meesturen.
Jac Coolen zei op 15 november 2020 om 21:07
Heb enkele jaren geleden de Stokvis Rugby gerestaureerd. De kleuren blauw met grijs.
Heb geen mogelijkheid een foto van de fiets te downloaden hier. Jammer.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 november 2020 om 15:46
Bedankt voor je berichtje, Jac. Als je je foto stuurt naar info@bhic.nl ovv Rijwiel verzocht, dan zet ik hem hier er graag bij!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 november 2020 om 12:00
Met veel dank voor het toesturen van de foto's, Jac. Wat een plaatje, die fiets, prachtig!
Jac Coolen zei op 17 november 2020 om 13:47
Zoek nog het zadel: blauw met grijs. Heeft iemand die nog ergens liggen?
Frits Colenbrander zei op 25 mei 2021 om 00:59
Beste mensen er staat momenteel voor 100 euro een echte NKF damesfiets met de gereedschapskoker in bagagedrager te koop in Oploo dus in de buurt van Uden. Maar nu wat anders ik heb dus een Eitje (bromfietsmotor) op een NKF heren fiets en zou graag weten uit welk jaar de fiets is hij heet NKF RS stokvis Tourist model B en heeft als framenummer D 23126 .
andre otten zei op 5 oktober 2021 om 20:01
hallo , ik sluit mij even aan bij deze rij berichten , ik heb onlangs een fiets gekocht met trommelremmen en sturmey archer 3 versnellingen waar ik nergens een merk kan vinden , alleen een framenummer op het achterpad ( achtervork) het nummer is L 33128 waarbij de L op zijn kant ligt ( waarschijnlijk voor de leesbaarheid ?)
op de facebook pagina van "De oude fiets"af iemand aan dat het mogelijk om een Hollandse Kroon / Stokvis gaat ,
is hier iemand die mij verder kan helpen ?
groeten Andre Otten Bledijke

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.