skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Vinkel

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 21 maart 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Vinkel heeft op zijn grondgebied een installatie die van groot belang is voor de hele omgeving: de rwzi (dat staat voor RioolWater ZuiveringsInstallatie) Vinkel. Deze installatie van het Waterschap Aa en Maas behandelt namelijk het rioolwater van woningen en bedrijven in negen woonkernen: Heesch, Nistelrode, Vinkel, Munnikens-Vinkel, Berlicum, Middelrode, Den Dungen en Maaskantje.

Maar dat is nog niet alles: deze rwzi zuivert ook het afvalwater van de recreatiecentra ’t Vinkel en Vinkeloord, van het Autotron in Rosmalen en van GGZ Oost-Brabant op het industrieterrein De Brand bij ’s-Hertogenbosch.

Alles bij elkaar gaat het daarbij om zo’n 62.000 zogenaamde inwoner-equivalenten. Dat is een term die het waterschap gebruikt om de mate van vervuiling aan te duiden die één inwoner (persoon) per dag via het rioolwater afvoert. Je kunt het ook anders zeggen: de rwzi Vinkel kan maximaal 2¼ miljoen liter water per uur verwerken.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in zo’n rwzi? Hoe krijgen we ons afvalwater weer zuiver? 

Het water dat we door de wc of het aanrecht spoelen, wordt via het riool ontvangen in een kelder van de rwzi. Daar wordt het opgevijzeld en dan stroomt het water door het roostergebouw. Hier wordt grof vuil, zoals bladeren, toiletpapier, verbandmiddelen en meer van dat spul uit het water gehaald. Daarna wordt het water ontdaan van fijner vuil zoals zand (dat met regenwater meestroomt) en vet.

Vervolgens gaat het water naar de beluchtingsbassins. Hier wordt lucht in het water geslagen. Die lucht is nodig voor bacteriën in deze bak die als het ware het water voor 98% schoon ‘eten’. Dan komt het bijna schone water in de nabezinkbakken terecht.

Omdat het daar ‘rustig’ blijft, zakken de uitgewerkte bacteriën naar de bodem, waar ze een laag slib vormen. Het schone water wordt naar het oppervlaktewater gestuurd.

Het (bacteriën)slib gaat voor een groot gedeelte weer terug de beluchting in. De nieuwe aanwas (bacteriën vermenigvuldigen zich heel snel) gaat naar de slibgisting. Hier halen we energie uit. Vervolgens gaat het naar de slibverwerking in Dinther en daar wordt het verwerkt tot slibkoek. Uiteindelijk gaat deze slibkoek naar de slibverbrander in Moerdijk.

Reacties (3)

M.C.Pietersma zei op 10 maart 2009 om 19:43
Kunnen wij deze rioolwaterzuivering ook bezoeken met een groep ouderen? Als dat zo is, kunnen we dan ook tekst en uitleg krijgen?
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 11 maart 2009 om 10:48
Op de website van <a href="http://www.aaenmaas.nl/educatie/informatie_voor/excursies/de" target="_blank">Waterschap Aa en Maas</a> lees ik dat het waterschap rondleidingen geeft op de bemande rwzi's in Aarle-Rixtel, Dinther, Haps, 's-Hertogenbosch en Oijen.
Volgens deze informatie zou dat niet gelden voor de rwzi te Vinkel. Ik raad u aan toch even telefonisch contact op te nemen met het hoofdkantoor van het waterschap in Den Bosch (073-615 66 66) en bij de afdeling voorlichting verder te informeren naar de mogelijkheden.
Heel veel succes en een hele leerzame ochtend of middag toegewenst, ook wanneer u met de groep een andere rwzi gaat bezoeken. Het is beslist de moeite waard om een rioolwaterzuiveringsinstallatie eens in werking te zien!
niek zei op 19 oktober 2015 om 08:58
ja doe dat :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen