skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Roofmoord in Ravenstein

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 16 november 2016
bijgewerkt op 19 december 2017
Op donderdag 11 november 1954 stapt de 29-jarige Hans Gruijters uit Mierlo-Hout op de bus naar Nijmegen. Deze passagier is bepaald niet “doorsnee”. In de regio kennen ze hem als een kleine crimineel met een charmant voorkomen. Ooit begon hij met het stelen van een fiets, later verlegt hij geleidelijk zijn terrein naar kostbaarder artikelen zoals grote Amerikaanse auto’s.

portret Hans Gruijters

Daarmee steelt hij de show bij de opgroeiende dorpsjeugd. Tijdens het  Mierlose kersenfeest rijdt Gruijters in de optocht op een zwart paard, in een zwarte lederen jas en met een zwarte hoed op. Zo komt hij aan zijn bijnaam “de Zwarte Ruiter”, ontleend aan het gelijknamige café van zijn broer Jan in Mariahout.

Na aankomst in Nijmegen steelt Gruijters een groene Ford Sedan 1948 van een oprit bij een herenhuis. De wagen is niet bestemd voor de handel, maar voor de grootste slag die de Zwarte Ruiter zal slaan: een overval op het postkantoor in Ravenstein.

Hij heeft het terrein al verkend: na 7 uur ’s avonds is het gunstigste tijdstip, want dan is er vrijwel geen personeel meer aanwezig. Het is ook handig om de politie niet in de buurt te hebben, vandaar dat een afleidingsmanoeuvre bij het plan is inbegrepen.

"Mond houden!"

Maandagavond 15 november om kwart over zes steekt Gruijters aan de Maasdijk in Neerlangel een boerenschuur in brand. Daarna rijdt hij naar Ravenstein en onderweg komt de brandweerauto hem al tegemoet. Gruijters parkeert de Ford bij de molen en loopt naar het postkantoor.

Hij weet niet dat de twee postbestellers daar zojuist zijn vertrokken, met het kasgeld van die dag. Binnen is op dat moment alleen mejuffrouw Boll, de telefoniste, aanwezig. Zij schrikt zich een ongeluk, wanneer plotseling een gemaskerde man in een blauwe overall voor haar staat en haar toesnauwt: “Mond houden!”

De overvaller loopt naar de brandkast, die openstaat. Dan komt postkantoorhouder Jan van Dieten binnen. De overvaller keert zich om, trekt een pistool en schiet Van Dieten in de buik. Deze strompelt naar buiten en valt bloedend neer op straat. Zijn verwondingen blijken fataal. Ook de telefoniste vlucht naar buiten. Gruijters grijpt het geldkistje en maakt dat hij wegkomt uit Ravenstein.

In de buurt van Schaijk controleert hij de buit: 300 gulden aan postzegels en een tientje wisselgeld – wat een tegenvaller! Woedend smijt hij het kistje de auto uit. Enkele maanden later pas wordt de Zwarte Ruiter gearresteerd.

Dit verhaal verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

Reacties (1)

René van Dongen zei op 16 december 2016 om 14:31
hoi Henk,
triest verhaal, iemand vermoorden voor postzegels en een tientje.
maar daar bleef het niet bij zoals je wel zult weten.
De Zwarte Ruiter heeft in de oudejaarsnacht vierduizend gulden uit de kluis van de pastorie van Volkel gestolen. Op weg naar huis schepte hij op de weg tussen Boekel en Gemert, enkele minuten voor twaalf uur, de 22 jarige fietser Bart van Eenbergen uit Uden. Deze overleefde het ongeluk niet. De Zwarte Ruiter reed door, maar de politie vond de dag daarna de beschadigde auto in zijn garage. Er zat niets anders op dan weg te vluchten uit Mierlo Hout.
Deze Bart was de broer van een kennis van me.
Erg triest.
De moeder van Bart heeft dit verdriet nooit kunnen verwerken en is er aan overleden

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen