skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Rooijakkers - Horloges en Klokken

Ieder dorp had naast de bakker, slager en de smid een horlogezaak. In Best was dat Rooijakkers, horlogemakerij en tevens klompensnijder, op de Hoofdstraat 127.

Adri Rooijakkers met dochters Sientje en Kee en schoonzoon Mathias Harks (fotograaf onbekend)
Adri Rooijakkers met dochters Sientje en Kee en schoonzoon Mathias Harks (fotograaf onbekend)

Adr. Rooijakkers geboren 28 augustus 1862, had een gezin vier meisjes en vier jongens. Piet (de Post), Theo (spoorwegman), Theodora dienstbode, Willem (timmerman), Dora, Mina, Keei en Sientje. Keei Lòzzie koos een opleiding voor schooljuffrouw, dat was hoog gegrepen. Er kwam een kleermakers machine. De inkomsten waren enorm veel lager dan van andere gezinsleden!

Lòzziemaker Adri had een uitgebreide keuze uurwerken horloges, wekkers, klokken en bimbam-regulateurs met merken van Alouette, Collonist, Esperia, Fleuron, Junghans en Rekort. ‘Zijn winkel stond of hing vol klokken en op gezette tijden was een heel orkest te horen van klokken en bellen die meerstemmig koekoekslied vergezelden.

foto vanuit de kerktoren van 2 januari 1965. Links van het midden het pand van Dulfke. Op het groene vlak rechts van de paserende personenauto stond de horlogezaak.(foto: Rini de Groot)
Foto vanuit de kerktoren van 2 januari 1965. Links van het midden het pand van Dulfke. Op het groene vlak rechts van de paserende personenauto stond de horlogezaak (foto: Rini de Groot)


Fietstochten
Fietstochten

In de jaren 1923 t/m 1926 verkocht hij negenenzeventig horloges, vierentachtig wekkers en drieëntwintig klokken/regulateurs en plaatste daarop zijn naam. Aan de Zusters een Cades schoolklok, Esperia wekker en een Alouette horloge. ‘Mijn dochtertje (Keei) 6 september 1932 getrouwd een wekker gegeven f.2,40. Een eerste kwaliteit klok f.23.50 gebracht.'

Vanaf zijn horloge noterend de tijden van fietstochten, verder zon op- en ondergaande momenten. 'Op 15 november en 30 januari de zon juist in het midden boven het huis uit van Dulfke de Wert" (de zonopkomst was 32 minuten eerder dan nu).

Adri schreef in sierlijk handschrift talrijke wijsheden zoals ‘In de maanden augustus en september gebruikt nooit ongekookt water.’ ‘Waar geluk berust niet op uiterlijk bezittingen, maar op de wijsheid, die bestaat in kennis en beoefening der deugd.’ En o.a. kerkelijke gebeden. Akte van Geloof, Hoop, Liefde, Vijf en Tien Geboden van de Kerk en het Morgengebed.

Horlogemaker, zak- en polshorloge is historie, nu kijkt men op de smartphone. En het belslaguurwerk stoort bij een telefoongesprek en de tv. De bellenwekker op het nachtkastje is vervangen door een digitale. Las men vroeger de wijzerstand, nu de viercijferige waarde.

Zon boven het huis van Dulfke de Wert
Zon boven het huis van Dulfke de Wert


Echtpaar Rooijakkers (fotograaf onbekend)
Echtpaar Rooijakkers (fotograaf onbekend)

M’n vrouw kreeg zijn zondagsmissaal, De Navolging van Christus van Thomas a Kempis (uitgave 1926). In de tv-serie Schrijvers op de veranda van Rik Felderhof was op 22 november 2008 Jan Siebelink de hoofdpersoon. Daarin kwam zijn boek Knielen op een bed violen ter sprake. Ik vergeleek hierbij de beweegreden van Adriaan Rooijakkers en ook het gebedenboek De Navolging werd vernoemd.

M’n echtgenote kocht het driedimensionale decoupage-schilderij met het klokkenwinkeltje van Anton Pieck. Het zat in de genen, moeder bracht bij een vakantiereis voor haar mee een Zwitserse koekoeksklok met het koekoekslied.

Ik genoot van het ‘ritueel’ van een man die rustig zijn zakhorloge uit zijn vestjas toverde en bekeek. Van m’n vader kreeg ik zijn gedragen zakhorloge.

Adri, een opmerkelijk dorpspersoon, overleed op 74-jarige leeftijd 3 november 1936 tijdens een noodlottig ongeval. 'Markant dat hij in hetzelfde graf begraven werd, waar ook zijn eerste echtgenote 32 jaar eerder de laatste rust had gevonden.'

Lees ook

Het winkeltje op de hoek

Reacties (4)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 december 2021 om 09:40
Mooi verhaal, Rini, en ik denk dat het beeld van een zakhorloge bij veel mensen - samen met jou - herinneringen los maakt.

En wat je zegt, wat een prachtig handschrift heeft Adri.
Rini de Groot. zei op 16 december 2021 om 11:12
Zojuist de zonnestand, staande op de locatie t.o.v. Dulfke de Wert en rekening houdend met het tijdsverschil, bekeken prachtig dat een 'natuurverschijnsel' na zoveel jaren controleerbaar is.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 18 december 2021 om 12:54
Rini, wat heb ik genoten van je verhaal over de Lòziemaker Adri en dat hij Betmoed te Rooij ging bezoeken met de fiets.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen