skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Rooise Kermis in vroegere tijden

De Rooise kermis of markt wordt rond 1855 gehouden in de kom van de gemeente, die zich uitstrekt van de Hambrug tot aan het Klooster Dommelrode en tot aan de duiker in het Kofferen, waartoe mede behoren alle zijwaartse richtingen in de bebouwde kring der gemeente, bekend onder de benaming van Oude Vrijheid.
 Naar de kermis in Sint-Oedenrode, begin 1900

In 1896 verzoekt Isidoor Sagaert om een plaats op de kermis: hij wil graag zijn tent opbouwen om zijn levende wonderkoe te tonen, geboren met twee armen en vier schouderbladen. Peter Hoefnagel verzoekt in 1902 om een standplaats op de kermis voor een Amerikaanse remschommel, die geen gevaar voor de kinderen is. Ook in 1902 wordt om een standplaats gevraagd door de familie Stips uit Stratum om met een Hippodroom op de kermis te mogen staan.

De heer Janvier, stoomcarrouselhouder te Bergen op Zoom, deelt in 1904 mee dat de entreeprijs 5 cent bedraagt voor kinderen met een rit. Maar er zijn ook couponboekjes van 10 ritten die tegen een veel lagere prijs worden uitgegeven. Janvier houdt ook rekening met de minvermogende kinderen: “ik wil op twee werkdagen de kermis telkens 2 uren gratis laten draaien, een dag de jongens, de andere dag de meisjes, voor schoolgaande kinderen. Voor een huur te bepalen met goedvinden van de gemeente.”

Niet iedereen is blij met de kermis. Het bestuur van de Sint-Paulusvereniging, met vierhonderd leden, vraagt in 1907 de duur van de kermis te verkorten, “aangezien daardoor ongetwijfeld het drankmisbruik met al zijn treurige gevolgen zal verminderen, terwijl het aantal dagen aan nuttigen arbeid besteed zal vermeerderen.”

In 1910 vindt de werkgeefster van de sigarenfabriek “Mignon & de Block” dat het in belang van haar personeel en voor de regelmatigheid der werkzaamheden wenselijk is om de kermis in de gemeente zoveel mogelijk te bekorten en op woensdagavond te doen eindigen.

Door het samenvallen van de Rooise kermis met die van Eindhoven en Boxtel zien de vergunninghouders hun inkomsten verontrustend achteruit gaan en ze vragen in 1923 dan ook om de kermis in de eerste helft van juli te doen houden. Dan worden er in de omgeving geen andere kermissen gehouden. Besloten wordt dat de kermis zal worden gehouden vanaf de tweede zondag in juli en dat hij zal duren van zondag tot en met woensdag.

Dan zijn er ook nog randverschijnselen: na de kermis moet het Marktveld schoongemaakt worden. In 1924 wordt dat gedaan door Adriaan van de Bersselaar voor een loon van ƒ2,50.

En omdat gedurende de kermisdagen de lijn naar de tramremise versperd is, moeten de locomotieven ‘s nachts buiten blijven. Ook zal een wagen met briketten buiten op het Marktveld geplaatst moeten worden. Omdat het gewaagd is zo’n wagen met briketten temidden van het kermisvolk neer te zetten, wil de Tramwegmaatschappij “De Meijerij” er graag op rekenen dat de politie geregeld een waakzaam oog houdt op die wagen met briketten.

Reacties (5)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 27 augustus 2014 om 07:59
Als de kermis was afgebroken en de kermisklanten allang vertrokken waren dan ging Jo van der Kaay oud-koster en schilder naar Mietje Vervoort, (alias Mietje Wiel haar vader was wieldraaier) zij verkocht de kermiskiekjes. Jo van der Kaay kocht die voor een zacht prijsje op en zodoende ontstond er een indrukwekkende foto-galerij. Ook deze foto is afkomstig van Jo van der Kaay. Schilderen was zijn hobby en zijn werk is te bewonderen in het “Museum voor Religieuze Kunst” te Uden.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 29 augustus 2014 om 12:27
Wat een leuke toevoeging aan je verhaal, Willie! Begrijp ik je goed: is die hele foto-galerij van de Rooise kermis nog ergens (te bezichtigen)?
Willie zei op 29 augustus 2014 om 19:59
In het Museum voor Religieuze Kunst te Uden is niet zijn fotoverzameling te zien maar zijn schilderijen. Als je de website bezoekt en onder collectie de naam Kaay intikt krijg je zijn werk te zien.
http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl/home
annie verstappen zei op 25 februari 2015 om 19:15
geweldig mooi verhaal
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2015 om 07:57
Leuk om te horen Annie! Wij zijn ook heel blij met de verhalen van Willie. Als je door de verhalen van Sint-Oedenrode klikt, kom je er nog veel meer tegen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.