skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

SBV Eindhoven en FC Eindhoven

Al in maart 1993 ontstaat de Stichting Betaald Voetbal Eindhoven, maar pas in 1997 wordt de clubnaam SBV Eindhoven ingevoerd. Het is de nieuwe naam voor de professionele afdeling van het aloude EVV Eindhoven, dat zeker vanaf 1992 steeds moeilijkere jaren in de Eerste Divisie doormaakte.

De club zakte in de eindrangschikkingen van die periode van plaats 14 naar plaats 17. Vóórlaatste, twee keer op rij! Het moet in die tijd een hele geruststelling voor het ooit zo gevreesde EVV zijn geweest dat degradatie niet mogelijk was.

De weg naar boven

Vanaf seizoen 1996-1997 verbeterde de situatie gelukkig weer. De vereniging was gereorganiseerd en de nieuwe naam leek een garantie voor succes. Als SBV Eindhoven bleek de ploeg aanvankelijk een opmerkelijk stabiele Eerste Divisieclub te zijn. Het team leek een abonnement op de top-10 te hebben en er werd zelfs een periodekampioenschap binnengehaald. Jammer genoeg wist SBV dat succes niet om te zetten in een promotie naar de Eredivisie. In 1999 bereikte SBV Eindhoven overigens wél de kwartfinale van de KNVB-beker.

Een nieuwe naam

Na vijf seizoenen onder de naam SBV Eindhoven gespeeld te hebben, besloot de vereniging in 2002 nogmaals van naam te veranderen en sindsdien heet de club FC Eindhoven. Misschien was de nieuwe naamsverandering niet het meest gelukkige besluit, want de voorheen zo robuuste Top-10-club begint meteen weer te kwakkelen. Ondanks een inmiddels met PSV aangegane samenwerking, gaat het in 2008 sportief en financieel zelfs zó slecht dat de KNVB er hardnekkig op aandringt dat FC Eindhoven haar proflicentie inlevert.

Met hangen en wurgen heeft de FC dit kunnen voorkomen en de club heeft zich inmiddels toch weer op bewonderenswaardige wijze opgericht . Er werden sinds 2008 alweer meerdere periodekampioenschappen behaald en in het seizoen 2014-2015 eindigt FC Eindhoven zelfs afgetekend als tweede. Een debuut in de Eredivisie zou, na al die jaren, zomaar eens aanstaande kunnen zijn…

Recordhouder Eerste Divisie

In Nederland is het tot op heden eigenlijk nauwelijks mogelijk gebleken om gedurende langere tijd twee betaalde clubs binnen één gemeente te hebben. In het veel grotere Rotterdam lukt dat, maar verder kan het alleen in Eindhoven. FC Eindhoven heeft zelfs het record in handen: de FC is de directe voortzetting van EVV en geen enkele voetbalvereniging heeft méér opeenvolgende seizoenen in de Eerste Divisie volgemaakt dan FC/EVV Eindhoven. Een unieke prestatie voor de tweede club van de stad, opererend in de eeuwige slagschaduw van het grote PSV. Nou die promotie nog!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.