skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Schapen in het wapen, of is een ploeg genoeg?

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 19 mei 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Bij de invoering van de gemeentewapens sinds 1815 grepen de meeste dorpen en steden terug op het wapen dat de oude dorpsbesturen hadden gevoerd in hun zegel. Haaren had zo’n wapen nooit gehad, dus men heeft in 1817 aan de Hoge Raad van Adel een nieuw ontworpen wapen toegestuurd.

Haaren, kudde schapenAls inspiratie hiervoor hebben waarschijnlijk de uitgestrekte heidevelden in de toenmalige gemeente gediend. Schaapskudden waren daar toen veelvuldig te vinden.

Die heidevelden lagen voornamelijk ten zuiden van de latere spoorlijn Oisterwijk-Boxtel. Ze zijn in de 20e eeuw door de gemeente Oisterwijk grotendeels geannexeerd. Binnen de gemeente lag ook nog een deel van de Kreitenhei. Zo kwam Haaren op 14 oktober 1818 aan zijn wapen met twee schaapjes.

Twintig jaar later, op 29 november 1838, vroeg de Gouverneur (de tegenwooridge Commissaris van de Koningin) de Noord-Brabantse gemeentebesturen hem een kopie van het gemeentewapen op te zenden. Vanuit Haaren stuurde de kersverse burgemeester Martinus  van den Oever inderdaad een kopie van het wapen met schaap en lam, maar hij vermeldde er wel bij, dat dit wapen in 1818 "abusivelijk" (dus per vergissing) aan de gemeente Haaren was verleend.

Haaren, gemeentewapenVolgens hem had men eigenlijk "een wapen, eene ploeg voorstellende" voorgesteld, omdat nu eenmaal bijna alle inwoners van Haaren dat instrument hanteerden. (Buurgemeente Berkel-Enschot had wel een ploeg als wapenafbeelding gekregen, maar dan vergezeld van 3 torens, als symbolen voor de drie dorpen Berkel, Enschot en Heukelom, waaruit die gemeente was ontstaan).

het wapen van Berkel-Enschot met HeukelomHet grappige was, dat men op dat moment in Haaren al niet meer wist welke kleuren het gemeentewapen officieel had, want men kon de wapenverlening door de Hoge Raad van Adel niet meer terugvinden. De Gouverneur raadde de burgemeester dan ook aan om als de gesmeerde bliksem ("ten spoedigste") een kopie in Den Haag aan te vragen en hem alsnog van de goede kleuren op de hoogte te stellen.

het wapen van de huidige gemeente HaarenDe curieuze opmerking van burgemeester Van den Oever lijkt een soort poging om een ander gemeentewapen te krijgen voor Haaren. Als het dat al was, dan heeft het in ieder geval nergens toe geleid. Haaren heeft zijn schapen gehoed tot aan de opheffing van de gemeente in 1996. Toen kwam er een nieuw gemeentewapen voor een nieuwe gemeente Haaren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!