skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Schoenen om mee te dansen

Deze foto is rond 1918 gemaakt op het erf van Hannes van Schijndel, zelfstandige klompenmaker in de Bus te Sint-Oedenrode. Hannes was getrouwd met Gijsberdina van Eck. Opvallend aan deze foto is hoe iedereen ook meteen vol trots het bezit laat zien.

Moeder Dina staat hier met de geit aan de hand, dochter Jana met (haar?) fiets, de oudste dochter Kaat zit achter de naaimachine, de jongste zoon Bert heeft het paard van stal gehaald en schoonzoon Klaas Veenendaal (verloofd met dochter Jana) showt z’n koffergrammofoon.

Dan komt het klompenbedrijf aan de orde. Hannes staat tussen zijn knechten, de broers Joop en Jan van den Biggelaar. Voor de kijker links van Hannes staat Joop aan de kappost. Hannes van Schijndel zelf houdt een afgewerkte klomp vast en rechts van hem (voor de kijker) steekt Jan van den Biggelaar een lepelboor in een nog niet helemaal afgewerkte klomp. Helemaal rechts op de foto staat de jongste dochter Lena naast de hondekar met verhandelbare klompen.

Maar er is meer: klompenmakersknecht Jan heeft namelijk geen klompen aan zijn voeten, maar schoenen. Dat was bepaald ongewoon voor een klompenmakersknecht. De reden dat Jan schoenen draagt, is deze. In die tijd nam de productie van gloeilampen bij Philips een hoge vlucht. Voor het maken waren heel veel vrouwenhanden nodig en Philips haalde zijn arbeidskrachten onder meer uit Drente (de zogenaamde lempkesmeidjes). In de weekenden gingen deze fabrieksmeisjes in de stad dansen en zo ook Jan. Omdat de meisjes er duidelijk de voorkeur aan gaven te dansen met jongens die schoenen aan hadden, had hij dus schoenen en liet ze daarom met trots op deze foto zien.

Joop en Jan van den Biggelaar waren zonen van Jan en Francien van den Biggelaar-van der Heijden uit de Mettenkampen gelegen in de Sort. Of de schoenen hun werk hebben gedaan? Jan is op 21 mei 1931 getrouwd met Anna Adriana van Aarle, een boerendochter uit Schijndel. Maar zoon Adriaan van den Biggelaar (80 anno 2013) laat deze foto nog steeds met plezier zien, vanwege het mooie verhaal.

Bron: Tiny van Lieshout, "Een praatje bij een plaatje (9)". In: Heemschild 22 (1988) afl. 3, p. 52-56 (met nog veel meer over de familie Van Schijndel).

Reacties (1)

Edwin van Lieshout zei op 4 maart 2014 om 16:42
Toevallig dat de bron ook van Lieshout heet...
Gijsberdina van Eck is de achternicht van mijn opa...
Brabant is klein...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.