
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In Uden was er op de maandag daarna de Sint Mathijs Mèrt. Die werd druk bezocht door de meiden en knechts, het was ook een beetje een huwelijksmarkt, want er waren maar weinig ontmoetingsplekken. Natuurlijk sloegen de jonge mannen het café niet over.
Op 1 maart ging op de boerderij het jaarcontract in. Met paard en kar werd de meidenkist dan op het nieuwe adres afgeleverd, zoals de tekening van Bernard van Dam laat zien. En er werd gezegd: zoon of dochter het huis uit, weer een eter minder. In de volksmond heette het de meidenkist, maar Vader noemde de kist altijd beleefd de dienstbodekist. Hij maakte ze ook.
In het kasboek vond ik daarvan twee vermeldingen: een voor Thies de Kuiper (van Duinhoven) uit het buurtschap Hoenderbosch en in februari 1935 voor M. Breeuwers, wonende op hetzelfde buurtschap. Bij deze laatste vermelding stonden ook de afmeting en de gebruikte materialen: 1 dienstbodekist: 80 cm lang, 50 cm breed, 40 cm diep, alles buitenwerks. Planken, slot, handvatten, 2 fitsen (scharnieren) en schroeven. Totaal ƒ 5,80.
De afgebeelde kist staat nu op zolder en is meermalen per van Gend & Loos verzonden geweest naar de diverse kloosters waar mijn broers verbleven hebben, getuige de aangebrachte etiketten. De kist heeft handgrepen en is afsluitbaar. Rechtsboven zit een bakje voor het opbergen van kleine spullen. Een stevige canvasband zorgt ervoor dat het deksel open kan blijven staan.
Deze kist is nu gevuld met Moekes laatst gedragen kleding: japon, hoed en haar zwarte mantel.
Martien vertelde hoe hij werd gemaakt. De kist werd eerst geheel in elkaar gespijkerd en nadien werd hij op dekselhoogte rondom ingezaagd. Het deksel paste dan altijd en trok zodoende niet meer.
Ik schreef ooit een oogstverhaal De meid op de mijt gezet, maar wanneer de verhouding goed was tussen de sexen, dan gebruikten ze ook wel eens samen de hooiberg volgens een gezegde: meid en knecht, het vrijt of vecht. In onze buurt gebruikte de knecht de hooiberg voor zijn middagdutje dat de kinderen dan wel eens verstoorden door stenen op het zinken golfplaten dak te gooien.
Dan was er ook nog een munitiekist, gebruikt door de missionaris Broeder Ambrosius van Missiehuis Mill Hill in Oosterbeek. Deze kist van 33 liter was in 1944 achtergelaten door bevrijders van Uden. Ambrosius vulde hem met zijn karige bezittingen.
In de vijftiger jaren bracht Van Gend & Loos hem naar zijn nieuwe benoeming in het St. Jozefs Studiehuis, Tongerlose Hoefstraat 173 (De Rooij Pannen) in Tilburg.
De meidenkist is inmiddels helemaal vervangen door de koffer, zelfs op wieltjes. Tijdens onze studiereis in de jaren ‘70 maakten we voor het eerst kennis met een mevrouw van wie de koffer wieltjes had. Dat werd al gauw “de mevrouw op wieltjes.”